Poveži se s nama

Vijesti

Gorički gimnazijalci učili osnove glagoljice

Upoznali se i s djelima starije hrvatske književnosti

Objavljeno

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica i ove godine održana je Lektiraonica, odnosno Glagoljaonica na kojoj su gorički gimnazijalci čitali stariju hrvatsku književnost i upoznali se s glagoljicom.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Jako nam je zanimljivo. Dosta smo naučili o glagoljici i samom starom pismu. Voljela bih naučiti pisati glagoljicu ili bar naučiti neke njezine osnove. Mislim da bi to trebali više obrađivati na satu hrvatskog jezika, iako nam profesorica Cundeković puno govori o tome“ rekla nam je gimnazijalka Leonarda.

Učenici Gimnazije Velika Gorica imali su priliku pročitati prvi hrvatski bonton „Regule roditelov i drugeh starešeh i Regule dvorjanstva“ Jurja Muliha, ali i druge stare tekstove, koji svojim humorom plijene i danas.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Danas smo s učenicima porazgovarali o djelima naše stare hrvatske književne baštine i zašto u današnje vrijeme čitati jednog Marulića ili Držića. Osim toga, učenici su imali priliku na glagoljici ispisati najvažnije poruke i aforizme s našeg današnjeg susreta. Iako im je to pismo malo egzotično i naporno, uspjeli su zapamtiti dio slova“, objasnila nam je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Dubravka Cundeković.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kako su mladi reagirali na stare tekstove, a naročito na arhaični jezik kojim se u njima govori upitali smo organizatoricu i voditeljicu Ivanu Grubačević iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

„Ponešto im je bio neprohodan, moram priznati, ali naši gimnazijalci nisu dopustili da ih to spriječi da uhvate tematsku bit djela, koja se kroz godine i povijest ne mijenja. Ono što je u njima ljudima bilo bitno nekad, bitno im je i danas. Tako da tematski tekstovi im nisu toliko teški, jedino je potrebno malo se potruditi i probiti se kroz taj arhaični jezik“, istaknula je Grubačević.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Materijal nastao na radionici bit će izložen u knjižnici, ali virtualno na mrežnim stranicama ove ustanove.

Galerija fotografija

Vijesti

Gorički klub mladih u humanitarnoj akciji za beskućnike

Pozivaju sugrađane da im se pridruže: “Nije sve u kupovanju, ima nešto i u darivanju”

Objavljeno

on

Mladi Goričani odlučili su se uključiti u humanitarnu akciju Udruge Fajter kako bi u ovo blagdansko vrijeme pomogli beskućnicima, a u tome im se mogu pridružiti svi sugrađani. U Goričkom klubu mladih, u Domu kulture Galženica, tako će svaki radni dan od 17 do 21 sat prikupljati higijenske potrepštine i konzerviranu hranu koju će po završetku akcije dostaviti beskućnicima i socijalno ugroženim građanima.

“U svrhu božićnog antikomercijalizma, organiziramo još jedno prikupljanje kojim možete učiniti veliko djelo i pomoći onima kojima je to potrebno”, naglasili su iz Goričkog kluba mladih i dodali:”Nije sve u kupovanju, ima nešto i u darivanju”.

Nastavi čitati

Vijesti

Kreativci su izradili božićne ukrase i poklone, pronađite ih na sajmu u Vukovini

Posjetitelje će zabaviti pjevački, glazbeni i plesni nastupi

Objavljeno

on

“Nešto za bor, nešto za pod bor” naziv je četvrtog po redu božićnog sajma kreativaca koji organizira udruga Vukovina u srcu. Ove će godine svoje proizvode na sajmu prezentirati 27 izlagača, a posjetitelji će u Društvenom domu u Vukovini moći pronaći ukrase za bor, ali i razne kreativne poklone za svoju obitelj ili prijatelje. Sajam počinje danas u 17 sati, a što su sve pripremili obrtnici, udruge i djeca moći će se razgledati i kupiti i sutra od 9 do 21 sat.

Osim rukotvorina, organizatori su pripremili i zabavni program na kojem će sudjelovati KUD Čiče, dječji zbor Cvrkutavci, plesači iz Sunčice, osnovnoškolci iz Vukovine, akrobatski r’n’r klub Vega…

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Nacistička obilježja osvanula na objektu u Kučama

Objavljeno

on

Na Facebook stranici mjesta Kuče objavili su uznemirujuće fotografije. Netko je na objektu u kojemu se nekada nalazila pekara nacrtao nacističku zastavu. Administrator koji je i objavio fotografije napisao je: “Što se to događa u Kučama? Mjerodavne službe su obaviještene”.

Simbol najvećeg zločina 20. stoljeća nekome se, izgleda, činio kao dobar umjetnički motiv ili možda zezancija?

Foto: Facebook/Kuče

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno