Poveži se s nama

HOTNEWS

Goričani najviše čitaju erotsku literaturu, evo s kojim su romanom oduševljeni!

Objavljeno

„Naša Gradska knjižnica je u protekloj godini imala preko 10 tisuća članova koji su posudili preko 200 tisuća naslova. To je jedan lijepi pokazatelj interesa naših sugrađana za knjigu“, kazala je ravnateljica Katja Matković Mikulčić, izvojivši najmlađe Goričane kao svoju sve brojniju publiku.

„Velik broj učenika svoju lektiru posuđuje upravo kod nas, s obzirom da su školske knjižnice skromnije opremljene s primjercima lektire“, kaže Matković Mikulčić.

Na Dječjem odjelu knjižnice u 2015. godini najviše su se čitale knjige Sanje Polak i Sanje Pilić. ‘Pedeset nijansi sive’ bio je i ostao najčitaniji naslov za odrasle. Riječ je o četvrtom nastavku erotskog serijala ‘Pedeset nijansi’ E.L. James. Roman je ispričan iz perspektive milijardera Christiana Greya, a kritičari kažu da je još ‘užasniji’ od prethodne knjige koja obiluje nastranim opisima seksa. Trilogija ‘Pedeset nijansi sive’ prodana je od objavljivanja prve knjige 2011. u više od 125 milijuna primjeraka, dok je iznimno uspješan i film snimljen prema prvoj knjizi, zaradivši u kinima 500 milijuna dolara.

„Pedeset nijansi sive je i dalje, rekla bih, fenomen knjiga!, dok su u prošloj godini vrlo tražene bile i knjige ‘Igra prijestolja’, na što je utjecao istoimeni TV serijal“, dodala je ravnateljica.

Od domaćih autora odrasli su najviše čitali knjige Pavla Pavličića, Gorana Tribusona, Slavenke Drakulić, Ivice Prtenjače i Davora Rostuhara.

Inače, djelatnici Gradske knjižnice ponosni su na svoju veliku obljetnicu. Ove godine ta gorička institucija proslavlja 130 godina postojanja svoje čitaonice.

„1886. godine, dakle prije 130 godina otvorena je prva čitaonica u Velikoj Gorici. Dakle, mi ove godine slavimo veliki jubilej i cijela će godina tome biti posvećena. U svibnju će ujedno biti i 10 godina od uspostavljanja Dječjeg odjela“, zaključila je Matković Mikulčić.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno