Poveži se s nama

Gospodarstvo

VIDEO Gorica dobila reciklažno dvorište vrijedno 4,5 milijuna kuna

Objavljeno

Velika Gorica danas je dobila svoje središnje mjesto za gospodarenje otpadom. Moderno reciklažno dvorište izgrađeno je u Mraclinskoj Dubravi, a otvoreno je u sklopu završne konferencije projekta “U mom dvorištu”.

foto: Imby.hr

U Pučkom otvorenom učilištu projekt vrijedan 9,4 milijuna kuna predstavili su njegovi zajednički partneri, Velika Gorica i Velenje. Upravo se u ta dva grada istovremeno provodio operativni program Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., financiran sredstvima Europske unije. Dok je Gorica dobila centalno mjesto gospodarenja otpadom, u Velenju je nadograđen, uređen i opremljen Centar ponovne uporabe.

foto: facebook

„Naša glavna aktivnost je bila nadogradnja Centra ponovne uporabe, koji je sagrađen prije dvije godine. Shvatili smo kako nam kapaciteti više nisu zadovoljavajući te da je potrebna nadogradnja. Pojavila se izvrsna prilika i to smo realizirali u sklopu zajedničkog projekta s partnerima iz Velike Gorice. Zatim smo sve uredili i opremili, kazala je dr. Patricija Halilović, savjetnica za europske projekte Općine Velenje.

Gorica sada ima najmoderniji i ekološki prihvatljiv središnji objekt budućeg sustava gospodarenja komunalnim otpadom u kojem će se odvojeno sakupljati, razvrstavati i reciklirati razne vrste otpada kao što su staklo, plastika, stari papir, tekstil, elektronički i električni otpad, drvo, zeleni otpadi i automobilske gume.

barišić

Barišić: To je iskorak za kvalitetniji život

„Ovo je jedan od projekata u kojem smo uravnotežili ekonomski, društveni i ekološki razvoj, time što smo napravili jedan iskorak prema cilju, a to je kvalitetniji život. Velika Gorica inače ima visok standard brige u zaštiti okoliša i zbrinjavanju otpada. Naš partner iz Velenja već duže vrijeme poštuje direktive koje su za nas nešto novo, ali i vrlo jasan put kako se i mi trebamo razvijati.“, na konferenciji je izjavio gradonačelnik Dražen Barišić.

Centralni i reprezentativni objekt u Mraclinskoj Dubravi vrijedan 4,5 milijuna kuna važan je za grad Veliku Goricu koja zajedno sa okolicom na godinu prikupi oko 20 tisuća tona otpada.

Trenutačno se na velikogoričkom području odvaja 10-ak posto otpada, dakle samo 2000 tona, a što će se uskoro promijeniti zahvaljujući modernom reciklažnom pogonu. On se sastoji od ograđenog betonskog platoa površine 4.400 m2, smještenog na parceli veličine 7.330 m2, rampe za vozila i nadstrešnice za smještaj kontejnera i preša za otpad, nadstrešnice s boksevima za rasute otpadne materijale, objekta za skladištenje opasnog otpada, nadstrešnice iznad preša te servisnog objekta s nadstrešnicom za obavljanje manjih servisnih zahvata na vozilima gradskog komunalnog poduzeća. Osim toga, tu je i ulazna porta, kancelarija, garderoba i sanitarni čvor za djelatnike.

foto: Gorica.hr

„U planu nam je izgraditi i Centar za reciklažu za područje grada Velike Gorice, koji će se uklopiti u sustav gospodarenja otpadom na razini Županije i države, a izgradnjom reciklažnog dvorišta napravili smo važan prvi korak tog cijelog sustava“, istaknuo je voditelj projekta “U mom dvorištu” Marko Ružić, dodavši kako je krajnji cilj do kraja 2016. godine količinu otpada koju odlažemo na odlagališta smanjiti za 50 posto, a što uostalom nalaže i zakonodavstvo Europske unije.

Gospodarstvo

Grad objavio natječaj za poljoprivrednike

Uzgoj cvijeća, gljiva i bilja, pčele i ekološka poljoprivreda neke su od grana poljoprivrede obuhvaćene ovim natječajem

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2020. godini. Poljoprivredna gospodarstva poticaj mogu dobiti za edukaciju i stručno osposobljavanje, nabavu/građenje nove proizvodne opreme, nabavu voćnih sadnica, sadnica jagoda i loznih cjepova, ekološku proizvodnju, uzgoj i držanje pčelinjih zajednica, uzgoj cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja, uzgoj gljiva, baždarenje prskalica, premiju osiguranja, umjetno osjemenjivanje krava i junica, krmača i nazimica, kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednom gospodarstvu, nabavu strojeva i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (turopoljska svinja i hrvatski posavac), analizu kontrole mliječnosti, kontrolu kvalitete stočne hrane.

Sve ostale informacije, kao i rokovi te iznosi potpora za pojedine mjere, poljoprivrednici mogu pronaći OVDJE.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta i do 50.000 kuna potpore

Natječaj je otvoren do 28. svibnja

Objavljeno

on

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poziva mikro, male i srednje poduzetnike, isključivo obrte, trgovačka društva i zadruge koji izrađuju tradicijske i umjetničke proizvode pretežno ručnim radom i u malim serijama da se prijave na program “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2020. godinu. Za svoju djelatnost mogu dobiti potporu od 20.000 do 50.000 kuna, a opravdana ulaganja smatraju se unapređenje proizvodnje, ulaganje u razvoj novih proizvoda ili usluga, prilagodbu, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, upravljanje i zaštita intelektualnog vlasništva, marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta te edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

Natječaj je otvoren do 28. svibnja.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno