Poveži se s nama

Gospodarstvo

Gastro Turopolja postaje punoljetan! Fina klopa, druženje i doza humanosti

U svom 18. izdanju Gastro Turopolja donijet će natjecanje u pripremi kotlovine s čak 38 ekipa, ali i gomilu drugog sadržaja. Svoj će kutak imati i srednjoškolci, i humanitarne udruge, i vatrogasci… A ljudi će, kao i svake godine, pohrliti prema Muzeju Turopolja

Objavljeno

U parku pokraj Muzeja Turopolja u nedjelju će se već od osam, devet ujutro širiti mirisi ukusne hrane svih vrsta. Gastro Turopolja, manifestacija koja je godinama prerasla sve svoje početne okvire, došla je do 18. izdanja, a najave kažu kako će biti i bolja nego sve dosadašnje.

– Sve je spremno. Imamo jako velik broj prijavljenih udruga, uz brojne restorane, koji su nositelji ponude. Udruge jako vole Gastro, zapravo svi Goričani vole Gastro, jer to je dan kad se družimo. I dobro je da je tako – kazala je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, dodavši kako će i s neba stići pomoć.

– Definitivno je vrijeme važan čimbenik. Bilo je godina kad je padala lagana kišica dok se kuhalo, pa je granulo sunce kad je došlo vrijeme ručka… Uvijek nastojimo biti pozitivni, a sad je to i lakše biti, budući da prognoza kaže kako će nedjelja biti jedan lijep jesenski sunčani dan.

Još se pamte scene s lanjskog, 17. Gastro Turopolja… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procedura se zna. Posjetitelji kupuju bonove, kojima zatim odlaze na štand s ponudom po njihovu guštu i uživaju u odabranim specijalitetima. Ponuda će biti doista raznolika.

– Nemamo dosta kućica! Zainteresiranih je veći od naših mogućnosti, no zapravo svake godine shvaćamo da se ova manifestacija širi. Posebno nam je drago što je broj posjetitelja sve veći, ljudi su ovo već davno prepoznali kao dobru stvar, i zato Gastro stalno raste. Ove godine je, evo, postao i punoljetan – kaže Vladimir Birek, predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica.

Vodeći se iskustvom od prošlih godina, hrana relativno brzo “plane”, nije pametno zakasniti.

– Nadamo se da će ove godine malo sporije planuti, jer ogromne su to količine vrlo raznolike hrane. Imamo udruge koje će pripremati i čobanac, šarana, ribice, pa gostujuća društva s mora, naši tradicionalni gosti s Korčule i Lastova… Bit će puno dalmatinskih specijaliteta, kao i ribljih s kontinenta. Bit će i nemesnih stvari, budući da smo prošlih godina kroz istraživanje mišljenja sugrađana koji su posjetili Gastro shvatili da je i to potrebno. Bit će, također, i hrane koja je primjerenija djeci, sve kako bi ponuda bila atraktivnija i dostupnija svim gostima – ističe Milada Mesarić, a kolega iz organizacije Birek se nadovezuje:

– Mjesta će barem, vjerujem, biti za sve. Naše ‘pivske garniture’, stolovi za kojima se jede, dovoljne su da u istom trenutku sjedne i jede tri tisuće ljudi. Svake godine povećavamo broj tih garnitura, i opet ne bude dosta. To nije velik prostor, no jako je simpatičan. Ljudi već znaju o čemu je riječ, treba reći samo datum, a to je 13. listopada, u nedjelju, ručak počinje u 12.30 sati. Može se, naravno, doći i prije toga, kad će trajati takozvani izložbeni dio, kad gledaš gdje ćeš što jesti, a jesti idemo kad završi misa.

Kotlovina je uvijek najveća atrakcija, a pobjednik se traži među najboljima… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijena konzumacije ove će godine biti malo viša, 30 kuna za ugostiteljsku ponudu, 25 za kotlovinu, dok su slastice pet kuna. Ako je nekome gužva na samom Gastru prevelika, uvijek može otići u neki od goričkih restorana koji su dio manifestacije… Na kojoj će, kao i uvijek, najveća strka biti oko kotlovine.

– Prijavilo se 38 ekipa u natjecanje u pripremi kotlovine, ali uključujući i sve ostale, tu je 50 ekipa. Kad smo shvatili da ekipa za kotlovinu ima jako puno, morali smo ponudu učiniti raznolikijom. Evo, naši vatrogasci uz kotlovinu rade i neko jelo koje nije u kategoriji natjecanja. Prijavile su se i brojne druge udruge, a oni koji nisu u programu natjecanja za kotlovinu, u programu su druženja i kuhanja – govori Milada Mesarić, dodajući kako će najteži posao imati…

– Žiri! Jako je puno 38 ekipa u konkurenciji, gospon Špiček imat će i mladog asistenta, kuhara Antu, s kojim će zajedno raditi. Sva sreća da okus nije jedini kriterij, puno je tu još elemenata koji moraju biti zadovoljeni, među kojima je i uređenje štanda. Dva profesionalna kuhara dobit će malo manje profesionalne asistente, bez kojih bi bilo nemoguće obići sve ekipe, sve to kušati, porazgovarati… Zahtjevan je to posao.

Na Gastru će sudjelovati i srednjoškolci, humanitarne udruge, vatrogasci… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program će i ovoga puta voditi Davor Dretar Drele i Ana Katulić, kao uvertira će poslužiti Festival craft piva u kafiću Two Cellos u subotu, a i jedan dio nedjeljne manifestacije imat će i svoj naziv.

– Da, imat ćemo prvi gospodarski sajam Velike Gorice, budući da je uključen velik broj OPG-ova i raznih poduzeća. Imamo čak i ljude iz Zagreba, koji žele predstaviti svoju ponudu, pa medare, suvenire… Ima tu svega, i baš zato smo odlučili odvojiti ovaj dio Gastra – objasnio je Vladimir Birek, dok je Milada Mesarić istaknula suradnju s goričkom djecom:

– Svake godine surađujemo sa Srednjom strukovnom školu, jer tako dobra škola te vrste u turističkoj zemlji nešto je čime se moramo ponositi. Gastro je prilika da i učenici pokažu svoj rad. Bit će prisutni sa svojim štandom, svojim projektom “Jela naših baka”, a bit će i u natjecanju za kotlovinu. Želimo prenijeti i to znanje pripreme tradicionalnih jela na naše mlade, koji će sutra raditi u turističkom sustavu i priču o turopoljskoj kotlovini pronositi i u neke druge krajeve.

U sve to idealno će se uklopiti i tamburaši, da i zvučna kulisa bude potpuna, a bit će prostora i za humanost.

– Kroz pripremu Gastra cijelo vrijeme smo se vodili željom da osiguramo što raznovrsniju ponudu. Pri tome smo dali mogućnost udrugama da izraze svoje programe, da pomognu ljudima kojima pomoć treba. Bit će i takvih štandova, neke će raditi humanitarne programe, a to će biti jasno naznačeno. Uglavnom, najvažnije je da nitko neće ostati gladan – zaključila je Milada.

I, za kraj najave, još nekoliko zahvala.

– Zahvalio bih svim sponzorima, svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi na ovom nivou. Naravno da posebni pozdrav ide naših gostima s Korčule i Lastova, koji će pripremati morske specijalitete. Na tom štandu je uglavnom i najveća gužva, nemam svakodnevno priliku kušati takva jela, ljudi su toga željni, a oni to pripremaju vrhunski. I isplati se probati – kazao je Vladimir Birek.

Gospodarstvo

Iduće godine počinje gradnja VG poduzetničkog inkubatora

Sufinancirat će ga Europski fond za regionalni razvoj

Objavljeno

on

Kako bi olakšao poslovanje poduzetnicima početnicima u njihovim prvim godinama poslovanja Grad Velika Gorica pokrenuo je “Startup VG Inkubator“. Poduzetnicima početnicima Grad nudi korištenje poslovnog prostora i raznih oblika poslovnih usluga u svrhu unapređenja i razvoja njihovog poslovanja, a fokusiran je na unapređenje poduzetništva i poticanje istraživanja, razvoja i inovacija kod mikro i malih poduzeća.

– Program poticanja poduzetništva “Startup VG Inkubator” svojevrsna je predfaza izgradnje i uspostave “velikog” inkubatora. Naime, Grad Velika Gorica posljednjih godina razvila je i pripremila projekt izgradnje i uspostave “VG Poduzetničkog inkubatora” kojim je predviđena izgradnja modernog multifunkcionalnog objekta prilagođenog poslovanju inovativnim poduzećima i startup-ovima – kažu iz Grada Velike Gorice.

Novi inkubator prostirati će se na 2.031,5 četvornih metara. Unutar samog inkubatora na dvije razine nalazit će se 31 ured za poduzetnike početnike, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru tzv. coworking space, dvije manje dvorane za sastanke, velika modularna dvorana ukupnog kapaciteta 150 mjesta koju će biti moguće pregraditi na dva dijela po potrebi za predavanja ili održavanje konferencija, sa svom popratnom opremom i tehnikom, te tri prostora za smještaj specijalizirane opreme (mini labovi).

– Kvalitetu ovog projekta i dosadašnje aktivnosti Grada na poticanju razvoja poduzetništva prepoznalo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uvrstivši projekt izgradnje i uspostave “VG Poduzetničkog inkubatora” u strateške projekte izgradnje poduzetničke infrastrukture u RH.

Izgradnja VG Poduzetničkog inkubatora započinje sljedeće godine, a 80 posto sredstava dat će Europski fond za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 26 milijuna kuna.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Inovaciju ovog Buševčana već koriste hoteli, toplice i vodovodi, a sada je dobila i međunarodno priznanje

Kada je 1987. godine pokrenut projekt izgradnje fontane Manduševac, upravo je Franjo Trumbetaš dobio zadatak da napravi da u njemu bude pitka voda

Objavljeno

on

Franjo Trumbetaš osvojio je na 18. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020 zlatnu medalju za elektrolitički uređaj te posebnu IFIA nagradu (Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma) koju je dobio u konkurenciji 189 izlagača. Veliko je to priznanje za njega i obrt Bovje promet d.o.o. te dokaz kako je Oksieko – uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva široke primjene elektrolitičkim postupkom – izniman proizvod.

– Ja na tom proizvodu radim preko 10 godina, već se primjenjuje na lokalnim vodovodima, bazenima za kupanje, u hotelima i slično, ali nisam prije izlagao. Nisam ni planirao dok me nisu pozvali iz Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Zagreb. O nikakvoj nagradi nisam ni sanjao. Nakon 10 godina ljudi su prepoznali moj rad i trud. Dosta me to iznenadilo, posebno jer je ocjenjivački sud odlučio nagraditi moj proizvod, iako su drugi imali više reklama. Medalje su mi otvorile vrata za suradnju – komentirao je Trumbetaš nagrade koje mu je 17. listopada uručila Udruga inovatora Hrvatske.

– Uređaj radi na principu elektrolize i mislim da će nakon ovog ljudi prestati biti skeptični prema mom proizvodu i da će ga prepoznati. Prije mjesec dana sam dao u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar da mi naprave atest učinkovitosti mog stroja i od njih je stigla potvrda da za 3 minute stroj uništava baterije i viruse, tako da to dokazuje mogućnosti njegove primjene – objasnio je Trumbetaš koji tvrtku vodi iz Buševca, ali mu je obrt smješten u Zagrebu.

Korisnost Franjinih inovativnih proizvoda već su prepoznali brojni hoteli, među kojima je i Amfora na Hvaru, Krapinske i Stubičke toplice, gradski vodovodi…

– Hoteli dugo stoje zatvoreni i onda na proljeće kada se otvaraju moraju zagrijavati vodu na 80 stupnjeva da bi se uništila bakterija legionela, a s dodavanjem našeg proizvoda Bovjesept u sistem voda može biti 35 ili 40 stupnjeva, dovoljno za tuširanje, a ne može se pojaviti legionela. To znači ogromnu uštedu energije za hotele. Primjenu ima i u bolnicama, a već radimo i u toplicama. Naime, ako se dodaje u bazen pacijentima rana brže zacijeli, a nema miris po kloru – kaže Trumbetaš.

Foto: Udruga inovatora Hrvatske

Veliko znanje i iskustvo kriju se iza brojnih priznanja koja je do sada dobio Trumbetaš. No, kako bi se razvio kvalitetan proizvod i k tome još inovativan, potrebni su i trud, mukotrpan rad te konstantno učenje. Neke od inovativnih ideja koje je razvio, kaže, u međuvremenu su i ukradene.

Unatoč svemu tome, Obrt Bovje promet je opstao i dobro radi, a ove godine slavi i 100 godina postojanja. Franjo Trumbetaš ga je naslijedio kao zadnji učenik njegova osnivača Vjekoslava Bosilja, koji je po sebi i nazvao tvrtku.

– Bosilj Vjekoslav je nekada radio te uređaje za dezinfekciju, plinske klorinatore i radili smo po cijeloj Jugoslaviji, a naši su kupci bili svi veliki komunalni vodovodi, od Triglava do Đevđelije. Ja sam njega naslijedio obrt jer sam bio njegov zadnji učenik. Prve hemodijalize u Hrvatskoj sam ja radio po svim bolničkim centrima – objašnjava Franjo Trumbetaš i dodaje kako danas njegovu opremu koristi i gorički vodovod, zagrebački bazeni Šalata, Jarun i Utrine, ali i gradski vodovodi u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Još jedna zanimljiva priča koja se veže uz ovaj obrt je i njegova veza sa zagrebačkim Manduševcem. Naime, upravo je u Trumbetaševoj radionici 1987. godine nastajao projekt za ovaj danas zaštitni znak metropole.

24.09.2020., Zagreb – Na Trgu bana Jelacica oko Mandusevca aktivisti Zednog grada projekta Instituta Kroatienpod vodstvom Jasmine Vukas i Hrvoja Ryznara. Autor projekta je Sasa Simpraga, a provodi se u partnerstvu s platformom 1POSTOZAGRAD.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Projekt za zagrebački Manduševac je stajao u mom uredu, za njega sam bio sponzor Gradu Zagrebu, i zahtjev je bio da voda bude pitka. Ja sam napravio ispod Manduševca postrojenje za obradu vode. Sada je mutna. Naime, promjenom vlasti se promijenilo i tko održava fontane i više nije voda pitka, nažalost… – ispričao je Franjo Trumbetaš.

No, tko zna, vlasti se mijenjaju… Pa će tako možda, upravo zahvaljujući Buševčanu Franji, Zagrepčani i turisti koji posjete Zagreb, opet jednom moći piti vodu iz Manduševca. Do tada, Bovje promet i Franjo Trumbetaš će nastaviti poslovati i isporučivati uređaje za dezinfekciju vode, plinske klorinatore, otopinske klorinatore te dozirne pumpe.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Kako postati poslodavac kod kojeg svi žele raditi? VE-GO-RA daje odgovor…

Radionica je besplatna

Objavljeno

on

VE-GO-RA organizira besplatnu radionicu “Poslodavac kod kojeg svi žele raditi –zapošljavanje i motiviranje zaposlenika”. Namijenjena je onima koji žele naučiti kako motivirati i imati produktivne i efikasne zaposlenike i timove. Polaznici će se informirati o načinima kako privući potencijalne zaposlenike i kako ih zadržati ih u firmi na obostrano zadovoljstvo.

– Želite li pronaći idealan spoj radnog mjesta i zaposlenika, izgraditi uspješan tim i poboljšati radnu učinkovitost, znati što motivira a što demotivira vaše zaposlenike da teže istom cilju kao i vi, ovo je idealna prilika – kažu iz VE-GO-RA-e.

Predavačica Ivana Conjar pobliže će objasniti sljedeće teme: alati kojima se može procijeniti tip osobnosti, idealan posao za određeni tip osobnosti, profil idealnog zaposlenika za određeno radno mjesto, motivacijski faktori svakog pojedinog tipa osobnosti, kako uspješno komunicirati i izbjeći konflikte u timu, kako graditi uspješan tim.

Trajanje radionice je 6 sati, od kojih je 3 sata praktičnog rada i 3 sata teorijskog izlaganja.  Radionica će se održati u četvrtak, 5. studenog u 9 sati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, u dvorani vijećnice.

Radionica je dio projekta “Poduzetnički info” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijava je obavezna zbog specifičnih epidemioloških uvjeta.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno