Poveži se s nama

CityLIGHTS

Zahvaljujući Jeleni Šaban: Knjižnica u Novom Čiču sada ima 2000 različitih lektira, ali police se neprestano pune!

Objavljeno

„U rujnu prošle godine, nakon pet godina prekidanih radova i brojnih nedaća, napokon smo dočekali našu novu školu u Novom Čiču. Stara škola bila je u tako lošem stanju da se u njoj jedva mogla održavati nastava“, priča nam knjižničarka i informacijski stručnjak nove škole Jelena Šaban koja je odlučila dati i svoj doprinos toliko željenoj školi i novoj knjižnici. Jelena je prije četiri mjeseca pokrenula ‘crowdfunding’, oblik društvenog financiranja projekata, kako bi knjižnica počela dobivati potrebnu literaturu.

Čekati čudo ili nešto napraviti?

„Police u našoj knjižnici s početkom školske godine dočekale su nas prazne. Škola nije imala dovoljno sredstava za opremanje knjižnice onime što je djeci u njoj najbitnije – knjigama. Postojale su dvije opcije – čekati čudo ili nešto napraviti. Crowdfunding je oblik društvenog financiranja projekata i to mi se učinilo kao jedan vrlo pristupačan način na koji mogu doprijeti ne samo do naše lokalne zajednice nego i malo šire, ciljala sam na globalnu. Za potrebe projekta snimila sam video i pokrenula prikupljanje donacija na platformi Hubbub – https://hubbub.org/p/novocice/“, pojašnjava knjižničarka.

Rezultati su stigli vrlo brzo. Grad Velika Gorica nabavio je šest kompleta obavezne lektire u vrijednosti 20 tisuća kuna. Knjige su počeli donirati mještani, a pozivi su počeli stizati i iz cijele Hrvatske.

„U dva mjeseca prikupili smo preko 5000 dolara i zaprimili mnoštvo donacija u obliku knjiga, neki od naših donatora su Grad Velika Gorica, SDP, Lapor d.o.o., Gradska knjižnica Velika Gorica i Knjižnice Grada Zagreba, OŠ E. Kumičića i E. Kvaternika iz Velike Gorice, VIP, 3M, MeandarMedia, Soundset Plavi, KHL Medveščak, Algoritam, Stevija d.o.o., SIPAR d.o.o., Udruge Kapibara, Nova Stranica, blog Čitaj knjigu i još mnoštvo drugih“, ističe Jelena Šaban.

Knjige i dalje stižu…

Otkad je projekt objavljen, nije prošao niti jedan dan da se netko nije javio u knjižnicu i zatražio dodatne informacije, adresu za slanje knjiga ili nešto treće, tako da se zahvaljujući brižnim donatorima knjižnica neprestano puni. Trenutačno broje preko 2000 naslova lektirne građe.

„To je jedan nevjerojatan osjećaj kada drugi osjete tvoju nevolju i žele pomoći te im se na tome od srca zahvaljujem! Za sve donatore koji su sudjelovali u crowdfundingu s određenim iznosom, spremamo dar, tako da smo imali i radionicu izrade straničnika (bookmarkera) koje ćemo poslati u Kanadu, Ameriku, Australiju, Veliku Britaniju, Mađarsku, ali i po cijeloj Hrvatskoj“, poručila je knjižničarka Šaban, zahvaljujući kojoj je cijela priča i uspjela.

 

CityLIGHTS

Koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša na Tuđmancu započinju Goričke večeri

Besplatnim koncertom na otvorenom započinje tradicionalna kulturna manifestacija Pučkog otvorenog učilišta

Objavljeno

on

Nekadašnji Zlatni dukati, a danas Najbolji hrvatski tamburaši vjerojatno su naš najpoznatiji tamburaški sastav. Upravo će oni besplatnim koncertom na Dan državnosti, 30. svibnja, otvoriti Goričke večeri, kulturnu manifestaciju koju svake godine organizira Pučko otvoreno učilište u suradnji s brojnim udrugama i ustanovama. Vranac, Sve ću prodat sutra i Divne godine pjesme među najpoznatijim su pjesmama Najboljih hrvatskih tamburaša, a Goričani će ih moći uživo čuti u subotu u Parku dr. Franje Tuđmana. Koncert počinje u 20.30 sati i besplatan je za sve građane.

– U slučaju lošeg vremena, koncert selu u dvoranu Gorica Pučkog otvorenog učilišta – poručuju organizatori.

 

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

U centru Gorice: Skinite cipele i uživajte u igrama i rekreaciji na pijesku

Najveći pješčanik za djecu, odbojka, nogomet i rukomet na pijesku, terapeutsko hodanje i tai chi…ponešto za sve dobne skupine

Objavljeno

on

Odmah do popularnog betonca u Cvjetnom naselju, izgrađena je pješčana arena, koja je od prije 2 tjedna i otvorena. Mjesto je to za rekreaciju na pijesku, a radi se o većem i boljem terenu nego što je bio onaj uz Osnovnu školu Eugena Kumičića.

– Tu se održava mnogo zabave, rekreacije i mnogo toga za djecu i odrasle. Ljudi su to već prepoznali. Dođeš tamo, ostaviš dijete, zaboraviš na dijete i da ga uopće imaš – šale se Domagoj Sučić i Samir Omerović iz Društva za sportsku rekreaciju Kop Tur.

Foto: Facebook.com/Kop Turić

Vikendom od 8 do 9 ujutro termin na pijesku rezerviran je za starije sugrađane, koji se mogu uključiti u terapeutsko hodanje ili tai chi. Subotom i nedjeljom od 9 do 12 sati pješčana arena pretvara se u veliki pješčanik za dječju igru, subotom Društvo za sportsku rekreaciju Kop Tur organizira “šašavi poligon”, odbojku, nogomet te rukomet na pijesku, a nedjelja je predviđena za rekreaciju za djecu.

– Fora je. Dođete u centar Gorice i skinete tenisice kao da ste na nekoj plaži – objasnili su iz Kop Tura.

Od 12 do 13 sati je škola odbojke za najmlađe, a nakon toga kreće rekreacija, odnosno sportovi na pijesku. Sve ostale informacije o programima pogledajte na Facebook stranici Pješčana arena.

Sve će trajati do kraja ljeta, pa organizatori najavljuju kako će od svoje pješčane arene napraviti Copacabanu.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Vjenčanja u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

23.05.2020. Velika Gorica. Vjenčanja u krugu obitelji. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svijet vjenčanja je bio globalno i doslovno zahvaćen epidemijom korona virusa. Strah od širenja virusa, službene zabrane okupljanja i mnoge nedoumice izazvane izvanrednom epidemiološkom situacijom bila su realnost koja je izazivala brojna pitanja i razmišljanja kod mladenaca.

23.05.2020. Velika Gorica. Vjenčanja u krugu obitelji. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke, još uvijek važeće: Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice. Kako je to izgledalo na vjenčanjima (prije odnosno poslije sklapanja braka u matičnom uredu) jučer u Velikoj Gorici, možete donekle vidjeti iz ovih fotografija.

23.05.2020. Velika Gorica. Vjenčanja u krugu obitelji. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Službenoj ceremoniji osim mladenaca i kumova nazočni su bili samo najuži članovi obitelji. Fešta će biti također samo za obitelji i rodbinu u obiteljskim prostorima.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno