Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Zadnji dani klizališta

Ovih dana Veliku Goricu i okolicu griju temperature iznad deset stupnjeva, ali led na klizalištu u centru grada sporo se topi. A dok se on ne otopi, kažu nam djelaltnici VG Komunalca, podloga se ne može ni početi micati…

Objavljeno

U Gospiću je 13 stupnjeva, Zagreb se grije na 14, Split na 16, a najtoplije je i dalje u Dubrovniku, 17 stupnjeva…, nabrajao je glas iz radija dok smo Zagrebačkom vozili prema mjestu koje je nedavno određeno kao centar grada. U ovo doba – jedan je prosječan četvrtak, rano poslijepodne – mjesta na parkiralištu uz park pokraj Muzeja Turopolja ima sasvim dovoljno, a u daljini se nazire onaj striček u opremi od VG Komunalca, kako “vreba” one kojima se baš ne plaća parking. Još je mjesec dana kalendarske zime ispred nas, ali Velika Gorica ovih dana izgleda prilično proljetno. Gotovo čovjek i zaboravi da su ne tako davno harali i minusi, da smo i dalje usred zime…

I u cijelu tu priču nekako nije lako smjestiti – klizalište. Ali eno ga, i dalje je tamo, doduše u malo drukčijem obliku. Još od početka prosinca, pa sve do prvih dana veljače, gorički klinci uživali su na led, učili klizati ili napradovali po tom pitanju, neki su i prvi put stali na led… Ukupno gledajući, priča s klizalištem u centru grada opet se pokazala sjajnom idejom, na kojoj treba i dalje inzistirati, bez obzira na promjenu lokacije. Godinama se klizalo u Parku Franje Tuđmana, ove godine debitirao je drugi park, ali posjet je bio jednako dobar.

A sad, u trenucima kad je veljača ušla u svoju posljednju trećinu, vrijeme je za pakiranje. Za micanje klizališta iz parka, a samim time i za skorašnje suočavanje s posljedicama koje će dva i nešto mjeseca pod ovakvim teretom sigurno ostraviti na tlu. Na prvu čovjeku padne napamet “pa što više čekaju, što ne maknu klizalište”, ali dečki koji se time bave imaju prilično dobro objašnjenje…

– Kad ćemo biti gotovi s micanjem klizališta? Nemam pojma! Čekamo da se led otopi, tek nakon toga ćemo moći micati sve ostale dijelove. Koliko će mu trebati da se otopi, to ne možemo znati… – rekao nam je jedan od djelatnika VG Komunalca prije nego što se vratio.

Čak ni proljetnje temperature, gledajući situaciji izbliza, nisu previše pomogle da se stvar ubrza. Led se, barem to tako djeluje, topi prilično sporo, trebat će tu još oho-ho lijepih i sunčanih dana prije nego se dođe do sljedeće faze pakiranja. Zasad je klizalište, odnosno ono što je ostalo od njega, ograđeno žutom trakom s oznakama Komunalca i – miruje. Postavljenih rokova nema, u ovim uvjetima ne može ih ni biti, pa ćemo još malo morati pričekati da vidimo kako se novi centar grada funkcionirati bez ovog sadržaja…

 

Vijesti

Grad za svaki oštećeni dimnjak daje tisuću kuna

Pomoć građanima

Objavljeno

on

I dok vatrogasci, ali i tvrtke danima rade na uklanjanju i obnovi razrušenih dimnjaka na mnogim obiteljskim kućama i drugim objektima na goričkom području, iz Grada Velike Gorice stižu dobre vijesti. Naime, svima kojima je potres oštetio dimnjak, Grad će dati 1.000 kuna za obnovu.

– Na velikom broju obiteljskih kuća i zgrada u potresima su oštećeni i uklonjeni dimnjaci. Stoga ćemo svima kojima su dimnjaci oštećeni sa po 1000 kuna financirati njihovu obnovu – kazao je danasv.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Kako će se građani prijaviti za ovu pomoć te kada počinju isplate, trebalo bi biti poznato nakon današnje konferencije za medije Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice, koja će se održati u 12 sati.

Nastavi čitati

Vijesti

JVP Velika Gorica zbog potresa bila na 203 intervencije, u Sisku iz ruševina spasili troje ljudi

Članovi Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice odradili su 591 intervencija, a samo je Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica bila na 203 intervencije.

Objavljeno

on

Kada je 29. prosinca katastrofalni potres pogodio područje Petrinje, a veliku štetu prouzročio i na području Velike Gorice, među prvima su na terenu bili vatrogasci. No, njihovu pomoć građani su trebali i u narednim danima pa nije bilo vremena za odmor. Do ponedjeljka, 11. siječnja, članovi Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice odradili su 591 intervencija, a samo je Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica bila na 203 intervencije.

– Najviše intervencija odnosilo se na otklanjanje posljedica potresa koji je zadesio naš kraj, a ponajviše uklanjanje objekata koji su prijetili sigurnosti građana i imovine kao što su crijepovi, zidovi i dimnjaci. Zahvaljujemo svim dobrovoljnim društvima vatrogasne zajednice grada Velike Gorice na pruženoj nesebičnoj pomoći i zajedničkom radu, te odličnoj koordinaciji službi na terenu – kažu iz Javne vatrogasne postrojbe i dodaju kako su u dva navrata bili angažirani i na području Sisačko-moslavačke županije.

– Prvi puta, na Sisačkom korzu dočekali smo razorni potres gdje su naše kolege minutu prije potresa izašle iz košare od autoljestve, te srećom neozljeđeni odmah pohitali u obližnju, gotovo razrušenu zgradu i spasili troje ljudi – kazali su vatrogasci.

Nastavi čitati

Obrazovanje

FOTO: Vrijedni domari obavljaju ličilačke radove u zgradi srednjih škola

Objavljeno

on

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posljednji dan nastave po modelu A u prvom polugodištu školske godine 2020./2021. u srednjim školama Zagrebačke županije bio je prije nešto više od šest tjedana (petak, 27. studenog 2020.). Krenula je online nastava (nastava na daljinu, model C) u Zagrebačkoj županiji (ponedjeljak, 30. studenog) i završila 23. prosinca 2020. godine. Uslijedio je školski raspust (do 18. siječnja), prošao je i Božić, došla je i nova 2021. godina, a srednjoškolci neće u školske klupe najvjerojatnije do 31. siječnja ove godine.

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zgrada srednjih škola ipak nije posve pusta, na radnim mjestima moguće je susresti dežurne nastavnike i djelatnike administrativnih službi sve tri srednje škole. Domari i spremačice su, uz svoju redovnu djelatnost, svakodnevno dežurni u prostoru škole, jer je projekt Energetske obnove školske zgrade i dvorane u finalnoj fazi te izvođačima radova treba omogućiti nesmetan rad.

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domari su od početka energetske obnove stvorili vrlo povoljan dojam o sebi tako što su marljivošću rješavali situacije koje se ne bi mogle tek tako ubrojiti u njihove redovne djelatnosti. Primjerice, prošle jeseni uklonili su kompletan stari zid s uskim vratima na kabinetu računalstva te ozidali novi zid i postavili nova i veća vrata. Trenutno su domari, Dugi, Ivek i Miro, u ulogama ličilaca i majstora za postavljanje keramičkih pločica. Povremeno ih obiđe sveprisutni voditelj školskih radionica i voditelj stručne nastave Zrno. Kabinet br.11 bit će ovog tjedna kompletno završen.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno