Poveži se s nama

Kultura

FOTO VIJEST Na daskama u Buševcu kazalištarci iz cijele Zagrebačke županije

Objavljeno

Ogranak Seljačke sloge Buševec drugu godinu zaredom domaćin je Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije. U Domu kulture nastupili su Samoborci s predstavom “Sitnice život znače“, dok su Brdovčanke prikazale kako “Mama i tata žene Iveka“. Zelinska Zamka večeras će predstaviti “Audiciju“, a Gradsko kazalište Jastrebarsko predstavu “Iza kulisa“.

 

Smotra kazališnih amatera  (5)

 

„Prošle godine pokazali smo se kao dobri domaćini pa smo tu priliku imali i ove. Na smotri ćemo predstaviti 11 zanimljivih predstava iz svih krajeva naše Županije“, rekao je predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec Nenad Rožić.

 

Subotnji program počinje u goričkom Pučkom otvorenom učilištu predstavom “Čarobni dječji kutak” u 11 sati. Nastavak Smotre je u Buševcu gdje će od podneva do 22 sata nastupati Feniks Novi, Bedenica, kazalište Jastrebarsko, glumci amateri iz Samobora te domaćini, Pučko kazalište Ogranka s dvije predstave.

 

Smotra kazališnih amatera  (7)

 

Pokrovitelj 19. Smotre kazališnih amatera je Zagrebačka županija, a vrijedni glumci amateri i ovoga puta su nastoje se izboriti za svoje mjesto na državnoj smotri kazališnih amatera.

 

„Zagrebačka županija drži do svog amaterizma i svake godine povećava sredstva za sufinanciranje njihovog rada. Imamo preko 160 različitih kulturno-umjetničkih društava koji njeguju tradiciju svoga kraja, kaže Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije.

 

Galerija fotografija:

 

Kultura

Počinje koncertni ciklus Beethoven u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

“Beethoven u Velikoj Gorici” naziv je koncertnog ciklusa kojeg je osmislio velikogorički pijanist Krešimir Starčević. U suradnji sa svojim kolegama glazbenicima, on će na tri koncerta tijekom ove sezone u dvorani Galženica odati počast velikom njemačkom skladatelju Ludwigu van Beethovenu, povodom 250. obljetnice skladateljevog rođenja.

Ciklus organizira Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, a prvi koncert pod nazivom “Klavir & gudači” je u četvrtak, 24. rujna u 20 sati. Na njemu će glazbenici predstaviti skladbe iz tri razdoblja Beethovenovog stvaralašta – ranog, srednjeg te kasnog. Starčeviću će se za klavirom pridružiti višestruko nagrađivani suradnici – violinist Marco Graziani i mlada violončelistica Lucija Pejković.

Cijena ulaznice je 10 kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Stjepan Zlodi iz Šiljakovine jedan je od pobjednika književnog natječaja “Turopoljska poculica”

Na natječaj je pristiglo 25 radova iz cijele Hrvatske.

Objavljeno

on

“I oprosti nam duge naše” autora Stjepana Zlodija iz Šiljakovine  pisan kajkavskim jezikom te “Ručnik” Jagode Prebeg iz Rijeke pisan hrvatskim standardnim jezikom, pobjednici su 11. Matičinog književnog natječaja 2019. ‘Turopoljska poculica‘, za proznu formu ‘kratka priča’.

Na natječaj je pristiglo 25 radova iz cijele Hrvatske. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Bernardina Petrović, predsjednica i članovi: Đurđa Parać, prof. i Božidar Prosenjak, prof. odabralo je po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom hrvatskom jeziku te izabralo još četiri rada (dva na kajkavskom i dva na standardu) koji su ušli u uži izbor.

-Iskrene čestitke autorima odabranih radova, a ostalim autorima želim sretan ishod u našem narednom Natječaju. Hvala svim natjecateljima na sudjelovanju u natječaju”, kazao je Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

 

 

Nastavi čitati

Kultura

Raspisan 12. Matičin književni natječaj za kratku priču

U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom.

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za izbor kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca.

– U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom. Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta – poručili su organizatori.

Potrebno je poslati tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti zaporku. Uz rad treba priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u srijedu, 31. ožujka 2021. godine u 19 sati u prikladnom prostoru u Velikoj Gorici te objavljeni u časopisu Luč i lokalnim glasilima.

Radovi se dostavljaju poštom Matica hrvatska, Ogranak Velika Gorica, Antuna Grahovara 10, 10408 Velika Mlaka (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili mailom natjecaj.matica.gorica@gmail.com.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno