Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Upoznajte novopečene poljoprivrednike Tesline ulice

Objavljeno

Sve više Velikogoričana poljoprivredom se bavi u urbanom dijelu grada. Nakon vrtnih parcela u Podbrežnici, poslijepodne su službeno otvorene i one u Teslinoj ulici. Priliku za proizvodnju hrane i ukrasnog bilja dobilo je 45 obitelji. Među njima i obitelj Batur. Na 50 četvornih metara već su posadili svega po malo, od tikvica, mahuna, rajčica do krastavaca.
 
Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (5)
 

„Dosta povrća se može uzgojiti pa ga nije potrebno kupovati. S druge strane, ono je ukusno i domaće. Prvi put se susrećem s poljoprivredom pa ću biti zadovoljan bez obzira na količinu koju proizvedem“, kaže Eduard koji vrt obrađuje zajedno sa suprugom Anitom.

 

„Trenutačno mi je ovo gušt. Poslijepodne dođem s posla, odmorim se i navečer u vrt. Živim u blizini i to mi je odlična rekreacija“, zadovoljna je Anita.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (18)

 

Ivanka Pantović je osim povrća u svoju vrtnu parcelu posadila i cvijeće. Nada se da će uzgoj i uspjeti.

 

„U vrtu ima nevena, kadifica, ma bit će svega. Naravno, ako će htjeti rasti“, kratko je poručila.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (13)

 

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos urbanim poljoprivrednicima je podijelio ugovore na osnovu kojih gradsku zemlju mogu obrađivati dvije godine s mogućnošću produljenja.

 

“Ugovori su u trajanju dvije godine, ali oni se mogu produljiti ako se zemljište koristi namjenski. I tako, sve dok im je to zemljište potrebno“, kazao je Kos.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (8)

 

Sreću za dobrim prinosom novopečenim poljoprivrednicima zaželio je gradonačelnik Dražen Barišić. Ističe kako je ovo odlična prilika za ekološki uzgoj hrane, ali i za međusobno druženje.

 

Podrška projektu dolazi i iz Ministarstva poljoprivrede. Na otvorenje novih goričkih vrtnih parcela stigao je i zamjenik ministra Tugomir Majdak.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (28)

 

„Podržavamo ovakve ideje realizirane u urbanim sredinama i proizvoditi hranu na zdrav i prihvatljiv način za krajnjeg potrošača može biti samo pozitivno. Takvih akcija trebalo bi biti što više“, napomenuo je Majdak.

 

Osim parcela, poljoprivrednici su na korištenje dobili vrtnu kućicu u kojoj se nalazi alat za obrađivanje zemlje te motornu kosilicu, kako bi trava uvijek bila uredno pošišana. A ono što je najvažnije, povrće i ukrasno bilje moći će besplatno zalijevati vodom iz bunara koji se nalazi svima nadohvat ruku.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (30)

 

„Bunar smo napravili na sredini parcela. Voda dolazi iz 11 metara dubine i besplatna je za sve korisnike. Tu je ručna pumpa, kako bi se došlo u samo nekoliko trenutka“, rekao nam je privremeni pročelnik za poljoprivredu Marko Kos.

 

Iz Grada kažu da su u planu i vrtovi na ostalim lokacijama, kako bi svoj komad obradive zemlje dobili svi zainteresirani građani.

 

Inače, Teslina ulica danas je bila u znaku velike vrtne zabave. Tko je želio mogao je besplatno kušati roštilj, popiti pivo ili sok od ekološki uzgojenog voća. Za zabavu se pobrinula grupa Detour.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

FOTO: Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica

Objavljeno

on

Autor

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Predstava prati dva bračna para, koji se nađu u vrlo mogućoj i mnogima prepoznatljivoj situaciji. Dijalozi su britki, dramska lica su slojevita, zanimljiva, a u njima su upisana ona stanja i raspoloženja koja će mnogi prepoznati iz svojih bračnih ili ”dobrosusjedskih” situacija.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na sceni vidimo kako se ”običnim” ljudima najjednostavnije životne situacije pretvore u horor priču, koju autorica teksta piše na vrlo duhovit način” – stoji u popratnom katalogu predstave.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tekst je napisala Snježana Babić Višnjić, predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, a glume: Đorđe Kukuljica, Anita Matić Delić, Mladen Kovačić i Mia Krajcer.

Ulaznice nisu bile u slobodnoj prodaji, a u dvorani su poštivane aktualne epidemiološke mjere, primjerice, svi redovi s neparnim brojevima bili su prazni, maske obvezne.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za predstavu ”Stambeno pitanje” 12. svibnja 2021. (20 sati) ulaznice će biti u prodaji od 05. svibnja 2021. (Cijena ulaznice: 50.00 kuna).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pumptrack staza otvorena, stižu klupice i voda, a onda i staze za rolanje i skateboard

Majstori iz Slovenije svojim su vještinama obogatili otvorenje velikogoričke pumptrack staze, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar najavio je kako slijedi i nastavak ovoga projekta

Objavljeno

on

Čim je dovršena i puštena u funkciju, pumptrack staza postala je omiljeno okupljalište goričke djece. Smještena pokraj terena Panadić Sporta, u blizini dvorane i stadiona, praktički od prvog trenutka pokazala se kao veliki dobitak za naš grad. U subotu prijepodne staza je i službeno otvorena.

– Iznimno nas veseli što se odmah pokazalo da je ovaj projekt pun pogodak. Za to je dovoljan samo jedan pogled na ovu stazu, gdje djeca uživaju od ranoga jutra i znaju sve do navečer čekati svoju priliku da se provozaju – zadovoljno je konstatirao v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar, pa dodao:

– Ova pumptrack staza prva je faza, a u drugoj dolazi skate staza i staza za rolanje, odmah pokraj. U to idemo čim otkupimo jednu privatnu česticu, pa očekujem da ćemo sljedećeg proljeća otvoriti i taj, drugi dio ovog projekta. Sve skupa proteže se na 1700 metara kvadratnih, što ovu pumptrack stazu čini najvećim u Hrvatskoj i trećim u Europi. I nećemo stati s obogaćivanjem sadržaja za rekreaciju u našem gradu, osluškivat ćemo potrebe sugrađana i nastaviti u istom ritmu.

Cijena cijele ove priče je oko 750 tisuća kuna, no slijedi i nadogradnja ovog rekreacijskog centra. U planu je postavljanje klupica i pitke vode odmah uz stazu, a sljedeći korak bit će i sanitarni čvor.

– Smatramo to neophodnim za sportsko-rekreacijski sadržaj ovakve vrste. Ja se baš i nisam usudio provozati po ovoj stazi kad sam vidio koliko je zahtjevna, nisam dovoljno hrabar, ali vjerujem da će moj šestogodišnji sin za koju godinu uživati u ovome – sa smiješkom je govorio Ačkar pa naglasio:

– Još jednom moram apelirati na korisnike da koriste zaštitnu opremu, staza je vrlo izazovna i potreban je maksimalan oprez. Sigurnost mora biti ispred svega!

Otvaranje staze obogatilo je i društvo koje je u svemu tome malo duže nego Goričani. U Sloveniji je ova priča puno brže zaživjela, a glasnogovornik gostiju iz Ljubljane bio je Miha Glavič:

– Došli smo ovdje da otvorimo ovu vašu stazu i damo vašoj djeci neko osnovno znanje o našem sportu. Riječ je o interdisciplinarnom sportu, budući da u njemu mogu sudjelovati i romobili, i BMX-i, i skateboardi, i role, i mladi, i stari… U Europi i svijetu ovo je veliki hit, zato mi je posebno zadovoljstvo što smo danas ovdje, što se možemo zabavljati i natjecati. Kod ovakvih, asfaltiranih staza, prednost je što se ne mora previše održavati, za razliku od zemljanih. Ovo može biti zabava za sve još dugo godina!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Dječje radosti na asfaltnom pumptrack poligonu

Objavljeno

on

Autor

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Veliki broj djece uživao je jučer (nedjelja, 21.ožujka 2021.) na novoizgrađenom pumptrack poligonu. Ponekad se činilo da je više djece (i roditelja) u ‘čekaonici’ na početku poligona, nego biciklista i ostalih malih rekreativaca na stazi. Izgledalo je u nekim trenucima da vlada nered na asfaltnoj površini, ali to je samo privid, jer svako dijete vozi svoju rutu. Grupa od 7-8 dječaka imala je čak nekakvu svoju fešticu – pjesma, pizza i sokovi.

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno