Poveži se s nama

Kultura

FOTO Učenici i profesorice Srednje strukovne škole Velika Gorica u Turskoj

Objavljeno

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Učenice i učenici Antonija Galeković, Leonardo Mitrašinović (oboje 1.h), Katarina Pavunčec, Marko Kotrle (oboje 2.h), Hrvoje Horvat i Antonio Kaiser (oba 3.f) te profesorice Marija Huzjak-Šaban i Ljiljana Vidaković boravili su sredinom ovog mjeseca u Turskoj, u gradu Urgup (Regija Kapadokija). Svrha njihovog boravka u Turskoj vezana je za aktivnost u Erasmus +KA2 projektu pod nazivom ”My Granny’s Dishes” (”Jela naših baka”).

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Profesorica Huzjak-Šaban po povratku izrazila je veliko zadovoljstvo putovanjem i boravkom, kao i ponašanjem odnosno aktivnostima svojih učenika: ”Cijelo putovanje i boravak u Turskoj odvijali su se bez ikakvih problema. Učenici su aktivno sudjelovali u raznim aktivnostima tako da su dostojno predstavili Republiku Hrvatsku i našu školu. Posebno se istaknuo učenik Kaiser koji je svoju prezentaciju interpretirao na profesionalnoj razini.

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Sudjelovali smo u nekoliko zanimljivih aktivnosti: kuhanje ”Asure Soup”, tradicionalnog turskog jela koje simbolizira zajedništvo i solidarnost; prijem kod gradonačelnika, gdje je naša koordinatorica održala pozdravni govor u ime svih članica zemalja partnera; dramatizacija svadbenih svečanosti; natjecanje ”Najbolje jelo naših baka”; promatrali smo izradu posuda za jelo u obiteljskom obrtu grnčarije u Avanosu: posjetili smo nekoliko turističkih mjesta u Kapadokiji.”

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Ovo je bila prva aktivnost Erasmus +KA2 projekta na kojem su sudjelovali predstavnici svih zemalja partnera u ovom Projektu: Belgija, Hrvatska, Italija, Litva, Srbija i Turska. Slijedeća mobilnost vodi Goričane u Litvu.

Galerija fotografija

Kultura

U Pokupskom žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo

Pozivaju mještane da se uključe

Objavljeno

on

Ljubitelji tradicije iz Pokupskog žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo u svom kraju. Radi se o ponovnom pokretanju KUD-a Pokuplje koje je radilo od početka prošlog stoljeća. Inicijatori su već kontaktirali koreografa, umjetničkog suradnika te suradnike za instrumentalnu i vokalnu sekciju, a sada traže članove koji se žele baviti folklorom.

– KUD Pokuplje je imalo svoje uspone i padove, a želja nam je da ga ponovno oživimo. Općina Pokupsko također je spremna financijski pomoći, potporom iz proračuna na temelju prijavljenog programa udruge. Pozivamo sve zainteresirane za aktivno sudjelovanje u KUD-u da popune upitnik i dostave ga u Općinu Pokupsko, osobno poštom ili e-mailom – kažu iz inicijative za osnivanje KUD-a Pokuplje.

Nastavi čitati

Kultura

Zaboravljena vještina: Izradite si turopoljsku poculicu

Objavljeno

on

Etno udruga Kurilovec u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati organizira u prostorijama udruge, u Sportskom centru Udarnik u Kurilovcu, radionicu izrade turopoljskih poculica – tradicijskog pokrivala za glavu udanih žena u Turopolju.

– Cilj radionice je prijenos znanja u izradi poculice kao dijela oglavlja ženske narodne nošnje Turopolja. Sav potreban materijal osiguravamo mi, a poculice koje će sudionici izraditi postaju njihovo vlasništvo – kažu iz Etno udruge Kurilovec.

Na radionici može sudjelovati do 15 ljudi, pa se potrebno prijaviti. Rok za prijavu je petak.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ivana Kindl u svom gradu snimila spot za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’

‘Smrzla sam se i spigala, ali za dobru artističku ideju može sve!’

Objavljeno

on

Za snimanje video spota za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’, naša sugrađanka Ivana Kindl izabrala je upravo svoj grad i to dvoranu u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Ideja za spot je odlična i jedva čekam da vidite finale. Dinkec i ja imamo sličan senzibilitet, za dobru artističku ideju može sve! Spigala sam se snimajući u ležećem položaju na kazališnim daskama, smrzla se vani na – 3 s ogoljenim ramenima, ostala u jednom trenutku obavijena samo crvenim trakama zalazeće ljubavi… silueta u crvenom me potezala,vukla, čupala zadnje niti te nesretne ljubavi… Danas me cijelo tijelo boli, ali osjećaj je neopisivo dobar. Kad radiš s ekipom koja je pouzdana i organizirana nema stresa, samo dobra vibra – napisala je na svom Facebook profilu popularna pjevačica.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno