Poveži se s nama

Kultura

FOTO Učenici i profesorice Srednje strukovne škole Velika Gorica u Turskoj

Objavljeno

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Učenice i učenici Antonija Galeković, Leonardo Mitrašinović (oboje 1.h), Katarina Pavunčec, Marko Kotrle (oboje 2.h), Hrvoje Horvat i Antonio Kaiser (oba 3.f) te profesorice Marija Huzjak-Šaban i Ljiljana Vidaković boravili su sredinom ovog mjeseca u Turskoj, u gradu Urgup (Regija Kapadokija). Svrha njihovog boravka u Turskoj vezana je za aktivnost u Erasmus +KA2 projektu pod nazivom ”My Granny’s Dishes” (”Jela naših baka”).

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Profesorica Huzjak-Šaban po povratku izrazila je veliko zadovoljstvo putovanjem i boravkom, kao i ponašanjem odnosno aktivnostima svojih učenika: ”Cijelo putovanje i boravak u Turskoj odvijali su se bez ikakvih problema. Učenici su aktivno sudjelovali u raznim aktivnostima tako da su dostojno predstavili Republiku Hrvatsku i našu školu. Posebno se istaknuo učenik Kaiser koji je svoju prezentaciju interpretirao na profesionalnoj razini.

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Sudjelovali smo u nekoliko zanimljivih aktivnosti: kuhanje ”Asure Soup”, tradicionalnog turskog jela koje simbolizira zajedništvo i solidarnost; prijem kod gradonačelnika, gdje je naša koordinatorica održala pozdravni govor u ime svih članica zemalja partnera; dramatizacija svadbenih svečanosti; natjecanje ”Najbolje jelo naših baka”; promatrali smo izradu posuda za jelo u obiteljskom obrtu grnčarije u Avanosu: posjetili smo nekoliko turističkih mjesta u Kapadokiji.”

Studeni 2019. Turska, Kapadokija. Srednja strukovna škola Velika Gorica i Erasmus +KA2 projekt. Foto: SSŠVG

Ovo je bila prva aktivnost Erasmus +KA2 projekta na kojem su sudjelovali predstavnici svih zemalja partnera u ovom Projektu: Belgija, Hrvatska, Italija, Litva, Srbija i Turska. Slijedeća mobilnost vodi Goričane u Litvu.

Galerija fotografija

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno