Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Svi sveti na grobljima u Velikoj Gorici, Vukovini i Novom Čiču

Objavljeno

Svi sveti (također Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti) je svetkovina u Rimokatoličkoj crkvi kojom se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva je mnoge razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan određenog datuma. Tu se, također, našla samo manjina svetaca te je zato uveden blagdan Svih svetih.

Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veći broj onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela dobrote prema Bogu i bližnjemu. Svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećen blagdan Svih svetih. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete i da im se zahvale. To je prvi smisao posjeta grobovima. (Izvor: Wikipedija)

Galerija fotografija

Sport

FOTO Svečano otvorena sportska ambulanta ‘Vaš pregled’ na Gradskom stadionu

Objavljeno

on

22.03.2019. Velika Gorica – Svečano otvorenje sportske ambulante ‘Vaš pregled’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sportska ambulanta ‘Vaš pregled’ svečano je danas otvorena u prostoru HNK Gorica na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici. Broj uzvanika i njihove pozicije u društvenom, političkom i sportskom djelokrugu rada dale su ovom događaju županijsku i nacionalnu dimenziju. U svečanosti održanoj u Plavom salonu Gradskog stadiona o otvaranju reprezentativne zdravstvene ustanove govorili su: gradonačelnik Dražen Barišić, ravnatelj zdravstvene ustanove ‘Vaš pregled’ Tomislav Madžar, direktor natjecanja, infrastrukture i nogometnog razvoja u Hrvatskom nogometnom savezu Marijan Kustić, zamjenik državne tajnice u Središnjem državnom uredu za sport Krešimir Šamija i pomoćnica ministra zdravstva doc.dr.sc. Ružica Palić – Kramarić.

22.03.2019. Velika Gorica – Svečano otvorenje sportske ambulante ‘Vaš pregled’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Govornici su isticali Grad Veliku Goricu kao grad obrazovanja i sporta te naglašavali kako se iz proračuna izdvajaju značajna financijska sredstva, kako kroz ulaganja u infrastrukturu tako i kroz razne oblike potpore za velikogoričke sportaše, koji osvajaju prestižne nagrade i na natjecanjima najviše razine (primjerice, svjetskim prvenstvima). Stoga je i razumljivo da je Grad ishodio prostor za pružanje potpune i kvalitetne medicinske zaštite i pregleda na jednom mjestu.

22.03.2019. Velika Gorica – Svečano otvorenje sportske ambulante ‘Vaš pregled’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mali predah u svečanom dijelu ispunila je članica Plesnog kluba Megablast Elena Beganović s koreografijom ‘Stilness of the mind’ (autorica koreografije – Ana Vesel Križaj). Moderatorica svečanosti bila je Ana Katulić. Uzvanici, gosti, predsjednici i predstavnici sportskih saveza, klubova i udruga imali su prigodu vidjeti suvremenu ambulantu u prizemlju zgrade, a mogli su na licu mjesta provjeriti i neke od vitalnih funkcija. Prijateljsko druženje nastavljeno je uz prigodni domjenak.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Pijemo kvalitetnu turopoljsku vodu

Gorički osnovnoškolci posjetili su velikogoričko crpilište vode-najvažniji prirodni resurs čitavog Turopolja kako bi naučili zašto je važno očuvati kvalitetnu pitku vodu

Objavljeno

on

Svjetski dan voda visoko je na agendi Ujedinjenih naroda i pod pokroviteljstvom, a obilježava se 22. ožujka svake godine diljem svijeta. Pitka voda sačinjava tek 1% sveukupne količine vode na našem planetu, zbog čega je izrazito bitno probuditi svijest sviju nas. VGVodoopskrba i Grad Velika Gorica svjesni su važnosti održivog upravljanja vodom i njenom kvalitetom, stoga su obišli vodocrpilište s velikogoričkim osnovnoškolcima kako bi se i naše najmlađe osvijestilo o važnosti očuvanja vode za piće.

Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar istaknuo je kako u Turopolju pitke vode ima napretek, no budući da je riječ o globalno ograničenom resursu, od izrazite je važnosti uvesti najmlađe u svijet prava treće generacije.

– U Turopolju ležimo na vodi i možemo se podičiti kako i druge jedinice regionalne i lokalne samouprave crpe vodu od nas. Dovodimo djecu ovdje na vodocrpilište baš na Svjetski dan voda, kako bi djecu edukacijom već od predškolske do školske dobi osvijestili da se odgovorno odnose prema očuvanju vode kao pravu treće generacije – rekao je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar.

Predsjednik uprave VGVodoopskrbe podsjetio je da je voda s goričkog vodocrpilišta iznimne kvalitete o čemu najbolje svjedoči HACCP sustav.

– Vodocrpilište Velika Gorica sastoji se od pet bunara iz kojih se voda crpi od pet do sedam metara pod zemljom. Pitkom vodom gradsko komunalno poduzeće opskrbljuje 97 posto građana grada Velike Gorice i susjednih općina, a cilj nam je doći na 100 posto opskrbe. Kvaliteta vode ovdje se svakodnevno provjerava, imamo i HACCP sustav koji nam dokazuje kako je naša voda visokog standarda, kvalitetna i bogata svim potrebnim mineralima- izjavio je  Predsjednik uprave VGVodoopskrbe, Tomislav Jelisavac.

Galerija fotografija

 

 

Nastavi čitati

Vijesti

Protuprovalni alarm omeo pljačkaša u njegovu naumu, ali kozmetički salon nije ostao pošteđen

Ni prošli tjedan velikogorička policija nije imala mira

Objavljeno

on

Gorička policija proteklog tjedna zabilježila je 12 kaznenih djela, sedam ih se tereti po službenoj dužnosti, a pet po privatnoj tužbi.

U subotu, 16. ožujka u popodnevnim satima prijavljen je pokušaj provale u obiteljsku kuću u Lazini Čičkoj. Nepoznati  počinitelj prišao sa stražnje strane kuće, zavlačenjem prikladnog alata obio dvokrilna vrata te ušao u dnevni boravak, ali dalje nije uspio jer se aktivirao protuprovalni alarm te ga u potpunosti omeo i provalnik je pobjegao ne uzevši ništa.

Jedna ‘uspješna’ provala dogodila se s noći s 20.ožujka na 21. ožujak kada je još nepoznati počinitelj provalio u kozmetički salon. Ukradeno je nekoliko aparata za uređivanje tijela i lica, aparat za kisik, lampe za nokte te novac.

-šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna, a za počiniteljem se još traga-rekli su iz policije

Još  jedno uhićenje dogodilo se na parkiralištu Kauflanda, kada je policija privela mladića 1999. godišta koji je kod sebe ima vrećicu opojne droge ,marihuane, gdje je utvrđeno da ima 7 grama te jedan zamotani joint. Policija je protiv njega podnijela optužni prijedlog temeljem čl. 3 Zakona o suzbijanju opojnih droga Prekršajnom sudu Velike Gorice.

 

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno