Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Svi sveti na grobljima u Velikoj Gorici, Vukovini i Novom Čiču

Objavljeno

Svi sveti (također Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti) je svetkovina u Rimokatoličkoj crkvi kojom se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva je mnoge razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan određenog datuma. Tu se, također, našla samo manjina svetaca te je zato uveden blagdan Svih svetih.

Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veći broj onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela dobrote prema Bogu i bližnjemu. Svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećen blagdan Svih svetih. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete i da im se zahvale. To je prvi smisao posjeta grobovima. (Izvor: Wikipedija)

Galerija fotografija

Vijesti

FOTO VIJEST U Osnovnoj školi Eugena Kumičića obilježili Svjetski dan kravate

Djeca sama izradila unikatne modne dodatke

Objavljeno

on

Učenici Osnovne škole Eugena Kumičića obilježili su Svjetski dan kravate. Mladi Goričani svoje kravate izrađivali su dva dana tijekom produženog boravka.

18.10.2018. Velika Gorica -Svjetski dan kravate. Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Vijesti

Policija će za vikend pojačano nadzirati promet

Kontrolirat će se alkohol i brzina

Objavljeno

on

Tijekom vikenda na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije Alkohol i droge i Brzina.

„Akcije se provode zbog povećanog broja prometnih nesreća s poginulim sudionicima u prometu u 2018., kao i u svrhu povećanja razine sigurnosti u prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, prvenstveno prekoračenja dopuštene brzine vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, nekorištenja sigurnosnog pojasa i drugo.“, rekli su iz PUZ-a.

Policija će alkotestirati sve zaustavljene vozače, a sankcionirat će se i prekršaji nepropisnog kretanja kolnikom, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog pretjecanja, prekršaja vozača prema pješacima, nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i svi drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Nastavi čitati

Vijesti

„Vojkovi dani“ u Donju Lomnicu dovode KUD-ove iz Slovačke, Mađarske i Hrvatske

Članovi KUD-a Nova Zora prisjetit će se jednog od najznačajnijih čuvara turopoljske kulturne baštine

Objavljeno

on

KUD Nova Zora iz Donje Lomnice manifestacijom „Vojkovi dani“ prisjeća se jednog od najznačajnijih čuvara turopoljske kulturne baštine. Vojko Miklaušić vrijedno je bilježio i od zaborava spasio stare zapise, napjeve, dječje igre, narodne šale i zagonetke te duhovne pjesme. Njemu u čast 26. i 27. studenog održat će se 22. izdanje ove manifestacije.

Program počinje 26. studenog u 17 sati polaganjem vijenca na grobu Vojka Miklaušića, a u 18,30 sati služit će se misa u župnoj crkvi Sv. Tri kralja u Donjoj Lomnici.

U nedjelju od 19 sati domaćini su pripremili bogat kulturno umjetnički program u Društvenom domu, u kojem će nastupiti KUD „Obreška“ iz Donje Obreške, Pjevačko društvo „Rosica“ iz Slovačke, Klapa „Ravnica“ iz Slovačke, KUD „Sumartin“ iz Mađarske, Mješoviti zbor „Kučani“ iz Kuča te sve sekcije KUD-a „Nova zora“.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno