Poveži se s nama

Moja županija

FOTO Petra Rakovac svjetska prvakinja u Pragu

Objavljeno

Prag, 19.-24.08.2019. Otvoreno 7. Svjetsko prvenstvo u mažoret sportu. Foto: Arhiva IFMS

Otvoreno 7. Svjetsko prvenstvo u mažoret sportu održano je u organizaciji International Federation Majorettes Sport (IFMS) u  Pragu (Sportska dvorana Kralovka, 19.-24. kolovoza 2019.) na kojem su sudjelovale mažoretkinje iz Češke, Slovačke, Poljske, Rusije, Bugarske, Kirgistana i Hrvatske. Na prvenstvu je izvedeno sveukupno 670 koreografija. Prvi dan prvenstva bio je rezerviran za 1. Svjetski kup mažoret sporta. Predsjednik IFMS-a je ing. Josef Doležael, a potpredsjednica je Marta Pavelkova.

Prag, 19.-24.08.2019. Otvoreno 7. Svjetsko prvenstvo u mažoret sportu. Foto: Arhiva IFMS

Hrvatska je imala samo jednu predstavnicu na svjetskom natjecanju u glavnom gradu Češke, bila je to Petra Rakovac, koja se natjecala kao članica Plesne udruge Ritmokracija iz Brdovca iz Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT). Petra je u kategoriji ‘Mace Senior solo‘ osvojila titulu svjetske prvakinje i zlatnu medalju s velikom prednošću ispred najozbiljnijih suparnica iz Slovačke odnosno Poljske.

Prag, 19.-24.08.2019. Otvoreno 7. Svjetsko prvenstvo u mažoret sportu. Foto: Arhiva IFMS

Rođena Porečanka je tako na najljepši način potvrdila svoju zlatnu medalju u istoj kategoriji osvojenu na ovogodišnjem 14. Europskom prvenstvu održanom u Crikvenici (12.-17. lipnja 2019.). Ona je na Europskom prvenstvu osvojila još dvije medalje: srebrnu u kategoriji ‘2 Baton Senior solo’ i brončanu u kategoriji ‘Flag Senior solo’. Bila je u ove dvije kategorije na startnim listama i u Pragu, ali je to morala otkazati zbog zdravstvenih poteškoća.

Galerija fotografija

IFMS Otvoreno 7. Svjetsko prvenstvo u mažoret sportu u Pragu

Rezultati  Mace Senior Solo: 1. Petra Rakovac (Plesna udruga Ritmokracija, Brdovec) 78.800, 2. Katarina Vozarova (Slovačka) 77.100, 3. Oliwia Olczyk (Poljska) 76.250, 4. Zuzzana Florczak (Poljska) 75.550, 5. Lenka Vavrikova (Češka) 74.250, 6. Adriana Mišakova (Slovačka) 73.650, 7. Weronika Wydrzynska (Poljska) 73.150, 8. Ema Miklovičova (Slovačka) 72.100, 9. Martyna Lankiewicz (Poljska) 70.550.

Moja županija

“Od bedaka do superjunaka”: Pripremite maske za Samoborski fašnik

Fašničke spelancije počinju na dan zaljubljenih, a potrajat će do 25. veljače

Objavljeno

on

Mjesec dana ostalo je do početka 194. Samoborskog fašnika, najstarije i najveće pokladne manifestacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Točno 14. veljače, na dan zaljubljenih, pod geslom “Od bedaka do superjunaka” ekipa iz Srakostripa – Princeza Sraka alias “Sraketa”, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Fiškal alias Mutiman, po 194. put proglasit će Slobodnu Fašničku Republiku Samobor. Ključeve grada preuzet će u 19 sati na pozornici na središnjem samoborskom Trgu kralja Tomislava koji će ponovno biti preimenovan u Trg fašničkih velikana.

Fašničke spelancije potrajat će do 25. veljače, a iz Turističke zajednice grada Samobora, glavnog organizatora Fašnika, najavljuju da i ove godine neće nedostajati zabave pod maskama, uz nastupe poznatih glazbenih izvođača, gostovanja karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, kao i nastupe mjesnih odbora s tradicionalnim alegorijskim kolima. Za najmlađe se ove godine priprema još bogatiji program.

Koncerti će se održavati na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, a veselo će biti i u Livadićevoj ulici gdje će u svojim taborima biti smještene fašničke skupine iz samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti, Trg Matice hrvatske rezerviran je za najmlađe s time da će mališani ove godine moći uživati u brojnim zanimljivim i zabavnim radionicama u prostoru male dvorane Galerije Prica, a novina je tzv. “Urbana zona” koja će zaživjeti na prostoru iza samoborskog kina, gdje će se uz ritmove DJ-eva i breakdance održavati radionice izrade grafita.

Ovogodišnje 194. izdanje Samoborskog fašnika dobit će i fašničku slikovnicu “Maska traži lice” autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković, koje na edukativan i zanimljiv način djecu upoznaju sa Samoborom i njegovim znamenitostima. Tijekom Fašnika bit će besplatno podijeljena djeci.

Najbolje maske, pojedinačne, skupne i obiteljske, i ove će godine biti nagrađene.

Nastavi čitati

Moja županija

Josip Pisnjak proslavio 101. rođendan, a i dalje radi jer ga to veseli

Sa šest je godine počeo čuvati krave, a kasnije je izučio za šnajdera

Objavljeno

on

Pričljiv, vedar, bistar… Sa sto jednom ‘na plećima’ još uvijek obavlja sitne krojačke popravke. Veseli ga to! Vesele ga i druženja pa ga je razveselilo i gotovo 300 čestitara na njegovu 101. rođendanu. Josip Pisnjak, rodom iz Kloštra Ivanića, šnajder po zanimanju, danas je smješten u staračkom domu u Dubravi. Član je tamošnje udruge umirovljenika, koja je i organizirala proslavu njegova rođendana.

– Nikada nemoj činiti drugome što tebi nije ugodno! – otkrio je svoj recept za dugovječnost Josip.

Sa šest godina je počeo čuvati krave.

– Bio sam tuđi sluga. I tuđe sam hlače nosio. I cipele. Bili smo siromašni, malo smo toga imali. Nisam izučio za šnajdera jer sam to htio, nego zato što je ‘gazdi’, kojega smo sreli na sajmu u Ivanić-Gradu, baš trebao šegrt. Poslije rata sam radio u Zagrebu, pa u krojačkoj zadruzi u Ivanić-Gradu, pa sam onda bio i poslovođa u Antilopu. I danas, ako me netko treba – tu sam! No, ljudi u domu malo drapaju, pa posla baš i nema –  pripovijeda Pisnjak.

Foto: Zagrebačka županija

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija nastavlja bilježiti turistički rast

U 2019. zabilježeno 139 720 turističkih dolazaka i 229 827 noćenja

Objavljeno

on

Nastavlja se višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja. Prema podacima e-Visitora Zagrebačka županija je u 2019. godini zabilježila 139 720 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a porastao je i broj noćenja za 12 posto i to s 205 003 na 229 827.

Turisti su najčešće posjećivali Veliku Goricu, Samobor i Jastrebarsko, a odsjedali su u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima. Među gostima je najviše stranaca. Prednjače Kinezi i Koreanci, zatim Nijemci, Talijani, Nizozemci, Francuzi i Amerikanci. Ukupno su ostvarili 107 821 dolazak i 139 732 noćenja.

U tekućoj godini iz županijskog proračuna osigurano je 7,3 milijuna kuna za razvoj turističke ponude, odnosno obnovu i opremanje smještajnih jedinica, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete poput bazena, wellnesa i zabavnih parkova.

Na području Zagrebačke županije ove godine kreće naplata turističkih pristojbi prema novom zakonu. Ovisno o pojedinom gradu i općini kretat će se od 7 do 12 kuna po osobi za boravak u smještajnim objektima, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović najavila je još konkurentniji model upravljanja turizmom.

– Naglasak će biti na pozicioniranju i promociji destinacije Zagrebačke županije na integriranom identitetu područja i portfelju doživljaja s uporištem na teritorijalni kapital i regionalne specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju te lokalni proizvodni i uslužni sustav – dodala je direktorica.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno