Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Petarda Hrvatske u mreži San Marina

Objavljeno

Nakon punih jedanaest godina na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici opet je odigrana službena utakmica reprezentacija. U kvalifikacijama za ‘Europsko prvenstvo 2019’ snage su odmjerile U-21 reprezentacije Hrvatske i San Marina. Naši mladi reprezentativci opravdali su ulogu velikog favorita i očekivano visoko pobijedili.

U prvom poluvremenu na vrlo dobrom travnjaku (iako ga je kiša natapala skoro cijeli dan) gledatelji su vidjeli tipičnu igru na jedna vrata, ali vratar De Angelis je sjajno branio i sačuvao svoju mrežu sve do posljednje minute prvog dijela. Pogrešku obrane iskoristio je Marin Jakoliš i iskosa s desne strane pogodio bliži kut za 1:0.

Nakon 10 minuta u drugom poluvremenu De Angelis je napustio igru zbog ozljede, a ubrzo iza toga njegova zamjena Marconi je vadio loptu iz mreže upućenu od Petra Bočkaja plasiranim udarcem po travi s ruba kaznenog prostora. Uslijedili su pogoci Jakoliša u 70. i 80. minuti, a golijadu je zaključio Josip Brekalo u sudačkoj nadoknadi.

U hrvatskoj reprezentaciji nije bilo slabog mjesta, a posebno se istakao trostruki strijelac Jakoliš te Andrija Balić, Brekalo i Bočkaj.

Galerija fotografija

 

Kvalifikacije U-21 za Europsko prvenstvo 2019

Hrvatska U-21 – San Marino U-21 5:0 (1:0)

Velika Gorica. Gradski stadion. Gledatelja 500. Srijeda, 08.11.2017., 14 sati. Sudac: Georgi Vadachkoria. Pomoćnici: Levan Varamishvili i Giorgi Elikashvili (svi iz Gruzije). UEFA delegat: Ivan Lekov (Bugarska). Strijelci: 1:0 – Jakoliš (45), 2:0 – Bočkaj (60), 3:0 – Jakoliš (70), 4:0 – Jakoliš (80), 5:0 – Brekalo (90+2).

HRVATSKA U-21: Posavec, Karačić, Sosa, Šunjić (cap.) (od78. Bašić), Ćaleta-Car, Brekalo, Ćorić (od 83. Ivanušec), Jakoliš, Bočkaj (od 73. Majer), Šimić, Balić. Izbornik: Nenad Gračan.

SAN MARINO U-21: De Angelis (od 56. Marconi), D’Addario, Grandoni, Battistini (od 86. Venerucci), Censoni (cap.), Casadei, Mularoni, Lunadei, Tamagnini (od 70. Gatti), Tomassini, Vultaggio. Izbornik: Fabrizio Constantini.

Kvalifikacije za EP U-21, Skupina 1:
1. Hrvatska 12 (4 utakmice), 2. Grčka 12 (4), 3. Bjelorusija 7 (5), 4. Moldavija 3 (5), 5. Češka 1 (2), 6. San Marino 0 (3).

HOTNEWS

Danas je Dan materinjeg jezika – Turopoljci, pospominjajte se po domaći!

Hrvatski jezik bogat je što zbog riječnika, to zbog dijalekata kojima se diljem Hrvatske priča – dio je to tradicije. Sigurni smo da naši Turopoljci i dan danas njeguju svoje lijepo ‘kaj’

Objavljeno

on

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježava se svake godine od 21. veljače 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinjeg jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. UNESCO kao organizacija Ujedinjenih naroda za promicanje suradnje među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture odredila je upravo današnji datum kao dan za obilježavanje. Istog datuma započinje i Mjesec hrvatskog jezika, koji svake godine obilježava Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te završava 17. ožujka, kad je bila objavljena “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika”, davne 1967. godine.

Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2012. postao je i službeni jezik Europske unije. Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine.

Dijalekt je nešto što naš jezik čini bogatijim, a mnogi Turopoljci u vlastitom domu s obitelji vole se ‘pospominjati’ na kajkavskom dijalektu. I zato…

Deklice i dečeci dragog nam turopoljskog kraja, denes se slobodno prešećite po tratuvaru i rečite kteru lepu turopoljsku reč susedima, a snehe dok fanjke doma kuvaju, vredno ručak spravljaju, u to ime slobodno spiju jednu kupicu, popevaju si turopoljsku kiticu i potancaju! Mam bu Vam dan lepši!

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Četiri gorička vrtića vratila stari sjaj nakon obnove

Uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Velika Gorica u 2018. godini uspješno je obnovio Dječje vrtiće Lojtrica, Ciciban i Žirek

Objavljeno

on

Protekla 2018. godina bila je plodonosna za obnovu dječjih vrtića. Naime, projekte je u sklopu javnog poziva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku usmjerene na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama za ulaganja na objektima četiri dječja vrtića uspješno prijavio i Grad Velika Gorica

Opremljeno je dječje igralište za Dječji vrtić Ciciban u Ulici Vladimira Vidrića, sanirana je zgrada Dječjeg vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki, te su zamijenjene vanjske ograde na dva objekta Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj ulici i Ulici kralja Stjepana Tomaševića. U okviru ovog poziva izrađen  je i glavni projekt energetske obnove za Dječji vrtić Žirek u Koprivničkoj ulici, u cilju novih ulaganja u energetsku obnovu ustanova odgoja i obrazovanja koju Grad Velika Gorica kontinuirano provodi.

Ukupna sredstva koja su uložena u obnovu spomenutih četiri objekata iznose 1.200.000,00 kuna uz doprinos Ministarstva u iznosu od 270.000,00 kuna.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Jeste li znali? Za 104 dana hodanjem kroz Hrvatsku…

2109 kilometara od Iloka do Prevlake – Nikola Horvat predstavlja knjigu o Croatian Long Distance Trailu

Objavljeno

on

Nikola Horvat će doživljaje i iskustva s hodanja kroz Hrvatsku ispričati 26. veljače u 19 sati, u Vijećnici POU VG, te pokazati kroz video i foto sadržaje. Naime, s grupom istomišljenika osnovao je udrugu Long Distance Trail Hrvatska koja je marljivo radila na trasiranju onoga što će postati najduža i gotovo jedina dugoprugaška staza za hodanje u Hrvatskoj.

Ideja zbog koje je knjiga  ‘Upoznaj Hrvatsku osobno:Teslin priručnik za hodače’ nastala, bilo je prethodno iskustvo autora koji je propješačio najpoznatiju takvu stazu u svijetu – Pacific Crest Trail. Stoga se ista može smatrati svojevrsnim priručnikom kako bi se drugi potencijalni hodači upustili u avanturu dugačku 2109 kilometara – od Iloka do Prevlake.

Ovaj priručnik je namijenjen apsolutno svima, neovisno o iskustvu u hodanju na duge staze, a koji sadrži mnoštvo informacija korisnih za Croatian Long Distance Trail.

 

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno