Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Lorena (4) pobjednica Fašničke trke, Princ Fašnik preuzeo ključeve Grada

Vrhunac Turopoljskog fašnika je 22. i 23. veljače kada će gradom proći velika i mala fašnička povorka

Objavljeno

Ove godine nije bilo dovoljno biti najbrži. Trebalo je u parku kod Muzeja Turopolja pronaći i jednu od tri dobro sakrivene krafne kako bi se pobijedilo na 5. po redu Fašničkoj trci. Najbrža u tome bila je četverogodišnja Lorena koju je na utrku dovela baka.

– Ona je bila tako vesela i jedva je čekala da trči. I sanjala je tu trku i sama se htjela prijaviti. Ja sam jako ponosna – kazala je Lorenina baka, budući da je Lorena, nakon naporne utrke, morala povratiti snagu krafnama, pa imala vremena puno razgovarati. Kratko nam je rekla da se zabavila i da joj nije bilo teško pronaći skrivene krafne.

Osim što su trčale za krafne, maškare su ove godine dale i humanitarni doprinos, a u njihovo ime Turistička zajednica Velike Gorice donirala je paket sportske opreme Judo klubu osoba s invaliditetom Fuji.

Nakon Fašničke trke, ključeve Grada preuzeo je Princ Fašnik i tako proglasio Slobodnu fašničku republiku koja će Gradom upravljati sve do 25. veljače.

Ključeve mu je predao zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar, a tom je prilikom rekao:”Ovo je 11. Turopoljski fašnik. I same godine govore koliko je Gradu Velikoj Gorici važno da održi ovu tradicionalnu manifestaciju i da je svake godine diže na višu razinu kako bi građanima život u našem gradu bio što ljepši. Želimo da sve naše manifestacije, Advent u Gorici, Gastro Turopolja i Fašnik, budu prepoznate i na nacionalnoj razini.”

Vrhunac Turopoljskog fašnika je 22. i 23. veljače kada će gradom proći velika i mala fašnička povorka.

– Ove godine će biti zanimljiva fašnička povorka, puno je tema koje naše maškare žele prikazati. Teme su aktualne i mislim da će povorka biti zanimljiva. Stanovnici Turopolja čuvaju Fašnik, naši sugrađani se sjećaju svog djetinjstva i tradicijskog Fašnika. Ovaj sada je poprilično teatraliziran, ali to je suvremeno doba i želimo održati tradiciju koja je primjerena ovom dobu – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice  Milada Mesarić.

Galerija fotografija

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Šarenilo maski na goričkim ulicama

Objavljeno

on

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svakodnevno se povećava broj ljudi koji kao dodatak odijevanju dodaju i zaštitnu masku. Ima ih jednobojnih, šarenih, stiliziranih i onih koje su načinjene u kućnoj radinosti, vjerujemo da sve služe svojoj svrsi – osobnoj zaštiti i zaštiti drugih. Sve su zanimljive na svoj način, napravljene su od raznih materijala a njihovo šarenilo i razigranost boja pokazuju kako su njihovi autori i u prijetećoj pandemiji koronavirusa sačuvali zdrav duh, kreativnost i optimizam.

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Maska pruža adekvatnu zaštitu ako pokriva područje od korijena nosa do ispod brade. Obvezne su za medicinsko osoblje.

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Ona je zaštita ako osoba ima simptome. Više štiti osobu koja je bolesna i koja ima simptome nego što štiti zdravu osobu” (Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Politika

Gorički SDP reagirao na odluke donesene na Gradskom vijeću

Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta, ističu iz SDP-a

Objavljeno

on

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici HDZ-a, HSU-a i BM 365 Stranke rada i solidarnosti prihvatili su prijedlog gradonačelnika Dražena Barišića da Grad uzme kredit od 47,5 milijuna kuna za izgradnju vanjskog bazena, parkirališta u Pucekovićevoj ulici, Pump track staze, video nadzor… Na to su oštro reagirali vijećnici SDP-a.

– I to u vrijeme prognozirane recesije, pada gospodarstva i gubitaka radnih mjesta uzrokovanih pandemijom koronavirusa! Zahtijevali smo skidanje ove točke s dnevnog reda. Vrijeme je za pomoć građanima, očuvanje poduzetništva i obrta te očuvanje radnih mjesta. Gradonačelnik je obrazložio da kredit ipak treba uzeti „kako bi u slučaju pozitivnog razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte“. Citirali smo. Zdravstvena struka govori o mjesecima, gospodarstvenici o godinama, a gradonačelnik o kratkom vremenu – ističu iz Gradske organizacije SDP-a i traže da se nastave samo one investicije koje su u završnoj fazi.

– Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje tako „oslobođenih“ sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta – dodali su u priopćenju.

Osvrnuli su se i na odgodu plaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina koju je Gradsko vijeće također danas usvojilo.

– To je samo odgoda, obveza plaćanja ostaje za svo vrijeme u kojem poduzetnici, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne rade zbog mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite. A kada ne rade, nemaju niti prihode. Predložili smo oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za korištenje javnih površina i zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada, za cijelo razdoblje u kojemu im je rad obustavljen. Nije prihvaćeno, iako Zakon o komunalnom gospodarstvu daje mogućnost Gradskom vijeću da, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti kojima se narušava gospodarska aktivnost, obveznike oslobodi obveze plaćanja dok traju te okolnosti – objasnili su SDP-ovci.

Na meti SDP-ovih kritika našla se i odluka Gradskog vijeća koja dopušta gradonačelniku da odluči o visini sudjelovanja roditelja u cijeni vrtićkih programa tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom.

– Vrtići ne rade od 16. ožujka. Predložili smo da se za vrijeme u kojem vrtić ne ostvaruje programe zbog izvanrednih okolnosti, roditelji oslobađaju obveze sudjelovanja u cijeni programa. Ni to nije prihvaćeno. Gradonačelnik odgovara da je brže kada on donosi odluke, i odmah obećava da će od travnja svi biti oslobođeni od plaćanja – kažu SDP-ovci.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno