Povežite se s nama

Priroda

FOTO Lopoč, ribe, kornjače, golubovi i djeca

Objavljeno

na

04.06.2020. Velika Gorica. Ribe, kornjače, golubovi i djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ako se u nekoliko dana u nizu nešto duže zadržite u Parku dr. Franje Tuđmana, onda ćete zamijetiti da se neke od aktivnosti odvijaju po nepisanim pravilima. Primjerice, neki od odraslih hrane ribe i kornjače u jezercu, a drugi su, pak, ‘zaduženi’ za ishranu golubova.

04.06.2020. Velika Gorica. Ribe, kornjače, golubovi i djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon nastave (učenici od 1. do 4. razreda) skupine djevojčica odnosno dječaka dolaze do jezerca i pokušavaju pronaći kornjače te ih ponekad premještaju s jednog na drugi kraj ‘akvarija’ u parku. Trenutačno je to zahtjevniji zadatak, jer je lopoč listom i cvijetom prekrio već polovicu vodene površine.

Galerija fotografija

HOTNEWS

FOTO Na državnoj cesti prema Zračnoj luci posječeno osam stabala

Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla…

Objavljeno

na

Vozeći se državnom cestom D430 prema Zračnoj luci, možemo ugledati nesvakidašnji prizor. Koliko može biti velika ljudska glupost ili jednostavno neodgovornost, pokazuje čak osam otpiljenih stabala stupastog graba. Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla. Budimo dobri gospodari naše prirode i okoliša, ne uništavajmo i cijenimo ono što imamo.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sutra ćemo doznati rezultate istraživanja što Velikogoričani misle o stanju zelenila

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati…

Objavljeno

na

Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici te što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu doznat ćemo sutra kada će se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održati javno predstavljanje trenutnih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta, ali i predstavit će se dosadašnji rezultati petogodišnjeg projekta Regreen koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta.

– Na javnom predstavljanju Regreen projekta predstavit ćemo kakve prilike on donosi Velikoj Gorici, dok će nas inozemni partneri inspirirati rješenjima baziranim na prirodi koja koriste u svojim gradovima. Nakon prezentacija održat će se “show room” u sklopu koje će svi zainteresirani imati priliku raspraviti izložene teme s govornicima. Ovom prilikom ujedno će se predstaviti rezultati istraživanja Grada o stavovima građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici – istaknuli su iz Grada.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja ćemo predstaviti uključuju karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps, City explorer – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi i Greenopolis – edukativnu platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi.

Pozivaju se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na ovom događanje prijave na LINKU. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima građanima za održivi razvoj gradova.

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Projektni dan u Dječjem vrtiću Koraci: Sadilo se cvijeće i oslikavala reciklirana ambalaža

Razne eko aktivnosti odvijale su se u svrhu obnove statusa Eko vrtića…

Objavljeno

na

Veselo, zabavno i poučno bilo je jučer na projektnom danu u Dječjem vrtiću Koraci gdje su se odvijale razne eko aktivnosti, a sve u svrhu obnove statusa Eko vrtića. Ekološki osviješten vrtić postali su 2018.godine, a ovo im je druga obnova statusa Eko vrtića. Mališani, zajedno sa svojim tetama i roditeljima uživali su u zajedničkim aktivnostima.

– Roditelji su prikupili presadnice i odazvali su se sadnji cvijeća sa svojom djecom. Sadili su tako presadnice jagoda, raznog cvijeća i povrća koji će obogatiti naš povrtnjak i cvijetnjak. Tu su bile još i aktivnosti oslikavanja platnenih vrećica, a koje ćemo kasnije koristiti prilikom raznoraznih svečanosti te oslikavanje plastične ambalaže koju recikliramo pa njome ukrasimo svoj vanjski i unutarnji prostor gdje boravimo. Najmlađa skupina uključila se s igrom s plastičnim čepovima, a koje smo prikupili uz pomoć roditelja. Napravljene su tako edukativne igre koje djeca mogu koristiti svaki dan – istaknula je ravnateljica vrtića Maja Hudić.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz sadnju cvijeće i povrća, u dvorištu se mogla razgledati i mala izložba dosad provedenih eko aktivnosti u obliku plakata i dječjih eko radova. No, klinci su najviše uživali u samoj sadnji.

– Djeca vole kada se uključe u direktan proces. U vrtiću tijekom cijele godine imaju raznovrsne aktivnosti vezane uz brigu o cvijetnjaku i povrtnjaku. Teta Katarina koja je zadužena za održavanje s veseljem djeci pokazuje i uči ih kako se priprema zemlja te što treba raditi kada je vani zima i ne može se saditi. Tada, djeca prebiru i slažu sjemenje kako bi bilo spremno za proljeće i sade kada dođe što na red. Bitno je i to da mališani mogu i uživati u svim plodovima koji su i više nego zdravi jer ništa nije špricano. Najviše vole degustirati kupine, jagode, bude i jabuka, krušaka, trešnji i marelica – ispričala nam je ravnateljica.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sve što se radi rukama posebno je zanimljivo, a vole i eksperimente s vodom i razne pokuse.

–  Najzanimljiviji im je pročišćavanje vode, gdje nauče kako se od zamazane vode dobije čista. Djeca vole ići i u prirodu pa smo konačno nakon dvije godine uspjeli otići na izlet na jedno seosko domaćinstvo gdje su još više produbili svoje znanje o prirodi i upoznali nove biljne vrste koje se tamo uzgajaju. Kada idu u šetnju oko vrtića ili u park, uvijek pogledaju da li za sobom ostave sve uredno ili ako vide da je smeće na podu, upozore jedan drugoga da se smeće ne baca – kazala je Hudić te je dodala kako je kod starijih predškolaca vidljivo koliko barataju znanjem i brizi o okolišu.

– Imamo i povratnu informaciju od roditelja da ih djeca kod kuće upozoravaju da ugase svjetlo, ako dok peru zube curi voda, upozoravaju da ju ugase, pitaju roditelje jesu li odvojili otpad i pravilno razvrstali smeće, tu vidimo pomak u cijeloj priči, a i roditelji sami ponešto nauče uz njih – naglašava ravnateljica.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Podizanje ekološke svijesti kod djece, glavni je cilj vrtića, pa tako svake godine kada dođe nova generacija djece upoznaju ih s pravilnim odlaganjem otpada, što je to otpad, da se neke stvari mogu reciklirati i kako nam to pomaže u očuvanju planeta Zemlje.

– Učimo ih kako da sami pridonesu očuvanju svoje okoline i tko god polazi naš vrtić po izlasku ima već stečeno osnovno znanje i navike koje će mu pomoći da se i dalje brine o okolišu, ali i prenijeti to znanje na svoje ukućane – zaključuje Hudić.

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Muče vas proljetne alergije? Evo nekoliko savjeta iz Ljekarni Zagrebačke županije

Objavljeno

na

Lucija Majetić, Ljekarne Zagrebačke županije

Proljeće je već u punom zamahu, a s njime i sezonske alergije. Posljednjih godina one imaju uzlazni trend i sve više ljudi muku muči s ovom, možemo reći, bolešću modernog doba. Upravo to je tema naše emisije, a magistra farmacije iz Ljekarni Zagrebačke županije, Lucija Majetić govorila je o simptomima i znakovima peludne alergije, kako ih možemo razlikovati od prehlade te na koji način liječiti i ublažiti simptome.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Održana velika akcija čišćenja okoliša kod Vukovinskog jezera u sklopu projekta Rezolucija Zemlja

Projekt se provodi na više od 30 lokacija u Hrvatskoj, a sudjeluje više tisuća volontera…

Objavljeno

na

Brojni Velikogoričani, a posebice mali izviđači, jutros su se okupili kod Vukovinskog jezera na velikoj akciji čišćenja okoliša u sklopu projekta Rezolucija Zemlja, a koju organizira Večernji list u suradnji s dvadesetak ekoloških udruga.

– Cilj nam je da ovo postane dugotrajan i najveći ekološki projekt u Hrvatskoj. Projekt se provodi na više od 30 lokacija u Hrvatskoj, a sudjeluje više tisuća volontera. Ovdje u Velikoj Gorici je središnje događanje koje smo organizirali uz pomoć Grada Velike Gorice i Turopoljske udruge skauta „Tur“. Želimo očistiti određene lokalitete koji su prenatrpani smećem i otpadom, a s druge strane staviti fokus na zaštitu okoliša i proširiti svijest o tome da je ovo jedina planeta koju imamo i da nemamo alternativu te da se prema njoj više ne možemo maćehinski odnositi – naglasio je Renato Ivanuš, direktor Večernjeg lista.

23.04.2022. – Velika Gorica – Velika akcija čišćenja okoliša i divljih deponija kod Vukovinskog jezera – foto: Marko Vidalina/cityportal.hr

Akciji čišćenja u Velikoj Gorici pridružit će se gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar te brojne udruge i građani.

– Zahvalni smo što je na nacionalnoj razini prepoznata Velika Gorica za početak jednog ovakvog projekta. Želimo naše Vukovinsko jezero ponovno aktivirati i vratiti u svrhu prirode koju može koristiti svaki Velikogoričanin – istaknuo je gradonačelnik Ačkar i najavio kako za nekoliko tjedana kreće izgradnja dugo očekivane pješačko biciklističke staze od Velike Gorice do Vukovine.

23.04.2022. – Velika Gorica – Velika akcija čišćenja okoliša i divljih deponija kod Vukovinskog jezera – foto: Marko Vidalina/cityportal.hr

– Osvijetljenom stazom riješit ćemo ujedno i problem divljih deponija na ovom potezu. Oni su veliki problem kojem smo pokušali unazad nekoliko mjeseci doskočiti i s nadzornim i mobilnim kamerama i prijavama prema komunalnim redarima i policiji. No, unatoč tome, na žalost još uvijek ima neodgovornih građana koji ne vode računa o tome gdje će odlagati smeće. Naš cilj je boriti se protiv divljih deponija, ali i probuditi svijest kod onih najmlađih – rekao je gradonačelnik.

23.04.2022. – Velika Gorica – Velika akcija čišćenja okoliša i divljih deponija kod Vukovinskog jezera – foto: Marko Vidalina/cityportal.hr

Klimatske promjene koje su uvjetovane čovjekovim djelovanjem, već su neko vrijeme aktualna tema na globalnoj razini, a projektom Rezolucija Zemlja teme vezane za okoliš, ekologiju i ekološku osviještenost pokušava se učiniti vidljivima i na nacionalnoj i lokalnoj razini.

23.04.2022. – Velika Gorica – Velika akcija čišćenja okoliša i divljih deponija kod Vukovinskog jezera – foto: Marko Vidalina/cityportal.hr

– Živimo u suživotu s prirodom, tako i radimo tako se i želimo i ponašati. Onda je poanta da se aktivnosti za zaštitu okoliša ne događaju jednom godišnje kada je Dan planete Zemlje, nego da o našoj prirodi i okolišu pokušavamo brinuti svaki dan. Tako da je to, na neki način, poruka i ove današnje akcije da nam Dan planete Zemlje ne bude sretan samo jedan dan u godini, već da nam je planeta Zemlja sretna svaki dan – istaknuo je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

23.04.2022. – Velika Gorica – Velika akcija čišćenja okoliša i divljih deponija kod Vukovinskog jezera – foto: Marko Vidalina/cityportal.hr

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno