Poveži se s nama

Moja županija

FOTO Jaska: Jedan dan na terenu uz Crveni križ

Nije to samo “špeceraj”, naši stariji trebaju i pokoju toplu riječ.

Objavljeno

U službi humanosti djelatnici i volonteri Društva crvenog križa Zagrebačke županije, posebice u ovo vrijeme zdravstvene krize, pokazuju koliko su bitan dionik društva i važna karika u funkcioniranju života šire zajednice. – Na području županije djeluje osam društava čiji su djelatnici od početka krize izazvane koronavirusom obišli preko 850 starijih i nemoćnih građana i osobe u izolaciji te im dostavili potrebne namirnice i lijekove. – rekla nam je ravnateljica Društva crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta koja nas je povela u obilazak na području grada Jastrebarsko.

Baka Marija preuzima namirnice.

-To nam puno znači, mi bi išli sami ali zbog naše dobi ne smijemo. Naše kćeri žive u Njemačkoj i Zagrebu i nijedna nam ne može doći. Jednom tjedno nazovemo Crveni križ, kažemo što nam sve treba, i već drugi dan nam je sve na kućnom pragu. – kazala je Marija Jokica koja sa suprugom Brankom živi u selu Hrastje pored Jastrebarskog.

Volonteri su u ovoj krizi itekako dobrodošli, i to svakodnevno. Iris Sečen vidjela je obrazac za prijavu na facebook stranici. – Nekako mi je bilo prirodno javiti se da volontiram u Crvenom križu obzirom da ne spadam u rizičnu skupinu, i evo već četiri tjedna radim na terenu. – govori nam Iris, predajući namirnice u ruke bake Marije koja se obradovala njenom dolasku. – Naši korisnici, osim namirnica, trebaju i taj minimalni socijalni kontakt, sami su i par toplih riječi koje razmijenimo prilikom dolaska, njima zaista puno znači. – objašnjava. Educirani volonteri i djelatnici imaju odnedavno i novi zadatak, a to je pružanje psihosocijalne pomoći osobama u izolaciji i karanteni.

Drinka Sopta, Dunja Vlašić i Iris Sečen

I u vrijeme epidemije Društvo crvenog križa Jastrebarsko, kao i druga županijska društva, nastavljaju s organiziranim akcijama darivanja krvi. Lokacija glazbene škole pružila je uvjete za poštivanje posebnih mjera.Morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji. Cijeli prostor se sva tri dana trajanja prije početka i nakon akcije darivanja temeljito dezinficira, ispričala nam je Dunja Vlašić, ravnateljica jaskanskog Crvenog križa. Osim toga i sami darivatelji prolaze kontrolni proces u kojem im se mjeri tjelesna temperatura, a čeka ih i usmeni upitnik. Tu su također i mjere održavanja razmaka prilikom čekanja na red. – Moram pohvaliti naše darivatelje koji su izuzetno strpljivi i sam proces prije samog darivanja nije im nikakav problem. Oni daju krv jer žele nekome pomoći, bez obzira na proceduru. – kaže Vlašić. Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko godišnje organizira ukupno 28 gradskih i područnih darivanja u kojima se prikupi više od 1800 doza krvi.

Darivatelji krvi odazvali su se akciji bez obzira na pandemiju.

Strah od zaraze opravdan je kod svakog građanina. Jaskanac Anđelko Tomić daruje krv od svoje punoljetnosti i ovo mu je bilo 113 darivanje. Zaraze koronavirusom se ne boji, jer kako nam je rekao, – Nema straha, time da sam nekome pomogao ispunim svoju dušu.

Izazovi koji su pred nama i na koje se još uvijek privikavamo promijenili su našu svakodnevicu, naše poslove, poimanje zdravlja te naše razmišljanje o bližnjima, stoga poruku koju slušamo ovih dana, posebno trebaju zapamtiti naši stariji sugrađani, – Ostanite doma, mi smo tu za vas, samo nazovite broj Crvenog križa u mjestu u kojem živite koji je otvoren 24 sata. – poručila je Drinka Sopta.

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Rekordan iznos bespovratnih potpora za poduzetnike

Objavljeno

on

Poduzetnici s područja Zagrebačke županije ove godine mogu računati na 14 milijuna kuna bespovratnih potpora. Riječ je o rekordnom iznosu koji je 85,7 posto veći u odnosu na lani, a osigurat će se kroz uštede u Proračunu, naknade dijela vijećnika Županijske skupštine te sredstva prikupljena na posebnom računu otvorenom u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“. Očekuje se da će iznos koji su prikupili vijećnici nakon zadnjeg obračuna iznositi oko 160.000 kuna. Uplatama vijećnika i dužnosnika treba pribrojiti i uskrsnice i regrese svih djelatnika Županije u iznosu od 740.333 kuna koji su već uplaćeni na račun, što znači da se na posebnom računu očekuje iznos od oko milijun kuna. Natječaj za dodjelu sredstava bit će raspisan odmah nakon sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije koja će se održati krajem svibnja.

Nastavi čitati

Moja županija

Poduzetnici Zagrebačke županije mogu sudjelovati u obnovi zgrada oštećenih potresom

Ponuda domaćih poduzetnika je u prednosti.

Objavljeno

on

Hrvatska gospodarska komora uputila je poziv poduzetnicima s područja Zagrebačke županije koji su zainteresirani da svojim proizvodima sudjeluju u obnovi oštećenih zgrada uzrokovanih potresom. Potrebno je unijeti proizvode u Katalog hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore, koji će biti prezentiran svim upraviteljima oštećenih zgrada i projektantima te će im biti važan alat u odabiru potrebnih proizvoda i najboljih ponuđača. Saznajte više ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno