Poveži se s nama

Moja županija

FOTO Jaska: Jedan dan na terenu uz Crveni križ

Nije to samo “špeceraj”, naši stariji trebaju i pokoju toplu riječ.

Objavljeno

U službi humanosti djelatnici i volonteri Društva crvenog križa Zagrebačke županije, posebice u ovo vrijeme zdravstvene krize, pokazuju koliko su bitan dionik društva i važna karika u funkcioniranju života šire zajednice. – Na području županije djeluje osam društava čiji su djelatnici od početka krize izazvane koronavirusom obišli preko 850 starijih i nemoćnih građana i osobe u izolaciji te im dostavili potrebne namirnice i lijekove. – rekla nam je ravnateljica Društva crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta koja nas je povela u obilazak na području grada Jastrebarsko.

Baka Marija preuzima namirnice.

-To nam puno znači, mi bi išli sami ali zbog naše dobi ne smijemo. Naše kćeri žive u Njemačkoj i Zagrebu i nijedna nam ne može doći. Jednom tjedno nazovemo Crveni križ, kažemo što nam sve treba, i već drugi dan nam je sve na kućnom pragu. – kazala je Marija Jokica koja sa suprugom Brankom živi u selu Hrastje pored Jastrebarskog.

Volonteri su u ovoj krizi itekako dobrodošli, i to svakodnevno. Iris Sečen vidjela je obrazac za prijavu na facebook stranici. – Nekako mi je bilo prirodno javiti se da volontiram u Crvenom križu obzirom da ne spadam u rizičnu skupinu, i evo već četiri tjedna radim na terenu. – govori nam Iris, predajući namirnice u ruke bake Marije koja se obradovala njenom dolasku. – Naši korisnici, osim namirnica, trebaju i taj minimalni socijalni kontakt, sami su i par toplih riječi koje razmijenimo prilikom dolaska, njima zaista puno znači. – objašnjava. Educirani volonteri i djelatnici imaju odnedavno i novi zadatak, a to je pružanje psihosocijalne pomoći osobama u izolaciji i karanteni.

Drinka Sopta, Dunja Vlašić i Iris Sečen

I u vrijeme epidemije Društvo crvenog križa Jastrebarsko, kao i druga županijska društva, nastavljaju s organiziranim akcijama darivanja krvi. Lokacija glazbene škole pružila je uvjete za poštivanje posebnih mjera.Morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji. Cijeli prostor se sva tri dana trajanja prije početka i nakon akcije darivanja temeljito dezinficira, ispričala nam je Dunja Vlašić, ravnateljica jaskanskog Crvenog križa. Osim toga i sami darivatelji prolaze kontrolni proces u kojem im se mjeri tjelesna temperatura, a čeka ih i usmeni upitnik. Tu su također i mjere održavanja razmaka prilikom čekanja na red. – Moram pohvaliti naše darivatelje koji su izuzetno strpljivi i sam proces prije samog darivanja nije im nikakav problem. Oni daju krv jer žele nekome pomoći, bez obzira na proceduru. – kaže Vlašić. Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko godišnje organizira ukupno 28 gradskih i područnih darivanja u kojima se prikupi više od 1800 doza krvi.

Darivatelji krvi odazvali su se akciji bez obzira na pandemiju.

Strah od zaraze opravdan je kod svakog građanina. Jaskanac Anđelko Tomić daruje krv od svoje punoljetnosti i ovo mu je bilo 113 darivanje. Zaraze koronavirusom se ne boji, jer kako nam je rekao, – Nema straha, time da sam nekome pomogao ispunim svoju dušu.

Izazovi koji su pred nama i na koje se još uvijek privikavamo promijenili su našu svakodnevicu, naše poslove, poimanje zdravlja te naše razmišljanje o bližnjima, stoga poruku koju slušamo ovih dana, posebno trebaju zapamtiti naši stariji sugrađani, – Ostanite doma, mi smo tu za vas, samo nazovite broj Crvenog križa u mjestu u kojem živite koji je otvoren 24 sata. – poručila je Drinka Sopta.

Moja županija

Županija uvela nove nužne epidemiološke mjere

Od danas do kraja godine

Objavljeno

on

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, Stožer civilne zašite RH donio je odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zagrebačke županije, koje će trajati do 31. prosinca.

Prema novim mjerama, na profesionalnim i amaterskim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba, a organizatori svih javnih događanja i okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja posebnih epidemioloških mjera. Nadalje, obavezno je korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi te vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra.

Na snazi je i zabrana posjeta korisnicima usluga smještaja u ustanovama socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, kao i zabrana izlaska korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima. Izlasci korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u vanjski prostor (okućnice, terase i sl.) dopušteni su uz obavezno nošenje maski te uz pridržavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metara. Također je obavezno provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe s bolničkog liječenja (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana i sl.). Preporuka je pružateljima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi da korisnicima omoguće duže i češće telefoniranje te da ako imaju takve mogućnosti, omoguće i video pozive.

Preporuka je da se posjete djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s problemima u ponašanju, djeci s teškoćama u razvoju, žrtvama obiteljskog nasilja, žrtvama trgovanja ljudima, beskućnicima i ovisnicima, koji su smješteni u ustanove socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja ili kod drugih pružatelja usluga socijalnih usluga smještaja ili kod drugih pružatelja usluga socijalnih usluga smještaja, smanje na najmanju moguću mjeru, uz preporuku pružatelja socijalnih usluga navedenim korisničkim skupinama da omoguće češće kontakte korisnika s njihovim obiteljima putem neizravnih oblika komunikacije, osim u slučajevima koji su definirani sudskim odlukama gdje je preporuka da se susreti održavaju sukladno sudskim odlukama, ali uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuka je zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba. Preporuka jedinicama lokalne samouprave na području Zagrebačke županije da zabrane iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova i drugih objekata u njihovom vlasništvu za sva okupljanja, a građanima da ne putuju izvan granica Republike Hrvatske osim ako za to postoje neodgodivi poslovni, osobni ili neki drugi razlozi.

Nastavi čitati

Moja županija

Crveni križ dijeli maske i dezinficijense najpotrebitijima

Pakete osobne zaštitne opreme dobit će 780 osoba u potrebi

Objavljeno

on

U sklopu programa Hrvatskoga crvenog križa “Čuvajmo ih”, zaposlenici i volonteri osam gradskih društava Crvenoga križa s prostora Zagrebačke županije podijelit će osobama koje žive u siromaštvu, a starije su od 65 godina, zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju ruku. Ukupno će pakete osobne zaštitne opreme primiti 780 osoba u potrebi.

– Program se provodi sa svrhom smanjenja rizika od zaraze koronavirusom. Također, prilikom podjele naši će djelatnici i volonteri educirati korisnike usluga kako zaštitne maske pravilno koristiti. Naime, pokazalo se da dio osoba maskom prekriva samo usta, a ne i nos – kaže Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenoga križa Zagrebačke županije.

U Gradskom društvu Crvenoga križa Samobor s podjelom paketa osobne zaštitne opreme krenuli su sredinom studenoga.

– Pokušavamo naše korisnike uvjeriti da je nošenje maski potreba. Kako se epidemija širi ljudi se boje za svoje zdravlje, ali i naše. I stoga, nose maske! – kaže Paula Majcen, njegovateljica u Gradskom društvu Crvenoga križa Samobor.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Županija objavila kada poduzetnici mogu očekivati isplatu 9 milijuna kuna za konkurentnost

Nakon isplate 4 milijuna kuna tzv. COVID potpora, slijede isplate i za jačanje konkurentnosti

Objavljeno

on

Zagrebačka županija isplatila je za 597 poduzetnika sa svog područja, čiji je rad bio obustavljen zbog lockdowna, bespovratne potpore za očuvanje i poticanje poslovne aktivnost u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna. Uskoro kreće isplata dodatnih 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje konkurentnosti.

– Ukoliko usporedimo Proračun koji smo definirali na početku 2020. godine i izmjene donesene kroz rebalans, onda se vidi da smo bespovratne potpore za poduzetnike podigli za 85 posto na ukupno 13 milijuna kuna – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U završnoj obradi su i prijave pristigle na natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva s ciljem jačanja konkurentnosti koji je bio otvoren do 30. rujna.

Početak isplate dodatnih 9 milijuna kuna koje su predviđene ovim natječajem očekuje se početkom prosinca. Bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40 tisuća kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno