Poveži se s nama

Moja županija

FOTO Jaska: Jedan dan na terenu uz Crveni križ

Nije to samo “špeceraj”, naši stariji trebaju i pokoju toplu riječ.

Objavljeno

U službi humanosti djelatnici i volonteri Društva crvenog križa Zagrebačke županije, posebice u ovo vrijeme zdravstvene krize, pokazuju koliko su bitan dionik društva i važna karika u funkcioniranju života šire zajednice. – Na području županije djeluje osam društava čiji su djelatnici od početka krize izazvane koronavirusom obišli preko 850 starijih i nemoćnih građana i osobe u izolaciji te im dostavili potrebne namirnice i lijekove. – rekla nam je ravnateljica Društva crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta koja nas je povela u obilazak na području grada Jastrebarsko.

Baka Marija preuzima namirnice.

-To nam puno znači, mi bi išli sami ali zbog naše dobi ne smijemo. Naše kćeri žive u Njemačkoj i Zagrebu i nijedna nam ne može doći. Jednom tjedno nazovemo Crveni križ, kažemo što nam sve treba, i već drugi dan nam je sve na kućnom pragu. – kazala je Marija Jokica koja sa suprugom Brankom živi u selu Hrastje pored Jastrebarskog.

Volonteri su u ovoj krizi itekako dobrodošli, i to svakodnevno. Iris Sečen vidjela je obrazac za prijavu na facebook stranici. – Nekako mi je bilo prirodno javiti se da volontiram u Crvenom križu obzirom da ne spadam u rizičnu skupinu, i evo već četiri tjedna radim na terenu. – govori nam Iris, predajući namirnice u ruke bake Marije koja se obradovala njenom dolasku. – Naši korisnici, osim namirnica, trebaju i taj minimalni socijalni kontakt, sami su i par toplih riječi koje razmijenimo prilikom dolaska, njima zaista puno znači. – objašnjava. Educirani volonteri i djelatnici imaju odnedavno i novi zadatak, a to je pružanje psihosocijalne pomoći osobama u izolaciji i karanteni.

Drinka Sopta, Dunja Vlašić i Iris Sečen

I u vrijeme epidemije Društvo crvenog križa Jastrebarsko, kao i druga županijska društva, nastavljaju s organiziranim akcijama darivanja krvi. Lokacija glazbene škole pružila je uvjete za poštivanje posebnih mjera.Morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji. Cijeli prostor se sva tri dana trajanja prije početka i nakon akcije darivanja temeljito dezinficira, ispričala nam je Dunja Vlašić, ravnateljica jaskanskog Crvenog križa. Osim toga i sami darivatelji prolaze kontrolni proces u kojem im se mjeri tjelesna temperatura, a čeka ih i usmeni upitnik. Tu su također i mjere održavanja razmaka prilikom čekanja na red. – Moram pohvaliti naše darivatelje koji su izuzetno strpljivi i sam proces prije samog darivanja nije im nikakav problem. Oni daju krv jer žele nekome pomoći, bez obzira na proceduru. – kaže Vlašić. Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko godišnje organizira ukupno 28 gradskih i područnih darivanja u kojima se prikupi više od 1800 doza krvi.

Darivatelji krvi odazvali su se akciji bez obzira na pandemiju.

Strah od zaraze opravdan je kod svakog građanina. Jaskanac Anđelko Tomić daruje krv od svoje punoljetnosti i ovo mu je bilo 113 darivanje. Zaraze koronavirusom se ne boji, jer kako nam je rekao, – Nema straha, time da sam nekome pomogao ispunim svoju dušu.

Izazovi koji su pred nama i na koje se još uvijek privikavamo promijenili su našu svakodnevicu, naše poslove, poimanje zdravlja te naše razmišljanje o bližnjima, stoga poruku koju slušamo ovih dana, posebno trebaju zapamtiti naši stariji sugrađani, – Ostanite doma, mi smo tu za vas, samo nazovite broj Crvenog križa u mjestu u kojem živite koji je otvoren 24 sata. – poručila je Drinka Sopta.

Moja županija

Dva nova slučaja koronavirusa u Gorici

Tri novooboljela u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata još su tri osobe zaražene koronavirusom. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Dva su nova slučaja s područja Velike Gorice, a jedan iz Svete Nedelje. Po dvije izliječene osobe broje ispostave Doma zdravlja Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko, a preminula je osoba s područja Ivanić-Grada.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također,izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručuje Stožer civilne Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebačka županija: Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom

Na javni pozivpristiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija kreće s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čije su prijave obrađene i odobrene, a čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Na javni poziv koji je bio otvoren do 6. srpnja stiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Potpore su odobrene u iznosima od 3.000 do 24.000 kuna po subjektu, a novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna.

Inače, Zagrebačka županija spomenuti javni poziv za kojeg je osigurala 13 milijuna kuna raspisala je 4. lipnja, a njime je omogućena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mikro subjektima malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) s područja Zagrebačke županije, koji imaju najmanje 1 jednog aposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

Bespovratne potpore se dodjeljuju za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji dva nova slučaja koronavirusa

Tri osobe su izliječene

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata registrirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, a tri osobe su izliječene. Po jedan novi slučaj bilježe područja Svete Nedelje te Samobora, dok je jedna izliječena osoba s područja Vrbovca te dvije sa zaprešićkog područja. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 55 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 166 osoba, a 9 ih je preminulo.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno