Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Goricu posjetili veliki kreativci i dio sebe ostavili na Galženici

Ovime se možda oživi i pomalo zamrlo goričko društvo slikara amatera

Objavljeno

Slikari jaskanske ‘Vedute‘ ukrasili su izlog knjižnice Galženica. Izložbu slika na temu knjiga i čitanja pripremilo je 13 umjetnika amatera te udruge, velikih kreativaca koji na svojim radionicama spajaju ugodno s korisnim i provode vrijeme u druženju i stvaranju.

12.06.2017. – Velika Gorica – Slikari jaskanske ‘Vedute’ otvorili izložbu na Galženici. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

“Slike su naša čista emocija prema onome što osjećamo i vidimo. Tako smo pokazali kako doživljavamo svijet knjiga i kakva sve mašta proizlazi iz samog čitanja. Inače su slike te koje nas opuštaju i omogućuju nam ulazak u jedan potpuno novi svijet. Naše viđenje svijeta knjige i prirode izrazili smo kroz različite tehnike kao što su ulje na platnu, akril i pastel”, ispričala je za Cityportal organizatorica izložbe Sinaida Balen.

12.06.2017. – Velika Gorica – Slikari jaskanske ‘Vedute’ otvorili izložbu na Galženici. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić kaže kako se gostovanjem jaskanskih likovnih amatera možda oživi i pomalo zamrlo goričko društvo slikara amatera.

12.06.2017. – Velika Gorica – Slikari jaskanske ‘Vedute’ otvorili izložbu na Galženici. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

“U Velikoj Gorici je svojedobno postojala jaka likovna amaterska grupa, koja je danas na žalost zamrla. Možda će to biti jedan poticaj da se ponovo aktiviraju te da i oni poput svojih kolega iz Jastrebarskog posvuda predstavljaju svoje stvaralaštvo, mjesto i svoj grad“, zaključila je Matković Mikulčić.

Izložbu na Galženici možete pogledati do 30. lipnja.

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Evo gdje sve možete proslaviti Vincekovo na području Zagrebačke županije

Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo

Objavljeno

on

Na dan Svetog Vinka, 22. siječnja, prvi se puta u novoj godini ide u vinograd. Mnogi smatraju da je upravo Vincekovo ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo.

Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima – štatutima, od kojih su najpoznatiji oni križevački. Proslava Vincekova danas je prilagođena brojnim posjetiteljima, obožavateljima vina i prirode. A ako još niste prisustvovali jednoj takvoj ceremoniji, saznajte gdje to možete učiniti ove godine.

Ivanićgradsko Vincekovo slavit će se u vinogradu obitelji Vlade Jakopović u Kloštar Ivaniću, a nastavak ceremonije koja počinje 22. siječnja u 14 sati bit će u kleti Stari mlin. Organizira ga Udruga vinogradara i vinara “Brenta”. Isti dan, ali od 12.30 sati u kuriji Omilje u Donjoj Drenovi počinje Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini. Osim mise i razgledavanja kurije, obitelj Pisačić će prikazati i svečanost rezidbe te će goste počastiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

OPG Kuš u zaprešićkom Merenju ugostit će tamošnje Vincekovo i to u srijedu od 14. sati, dok će Velikogoričani svetog Vinka obilježiti u subotu u 14 sati u Kostanjevcu na imanju obitelji Mikulčić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje sakupljanje božićnih drvaca, a ovo su lokacije na kojima ih možete odložiti

Božićne jelke završit će na kompostiranju

Objavljeno

on

Kao i svake godine, nakon blagdana Sveta tri kralja počinje sakupljanje rezanih božićnih drvaca. Iz VG Čistoće napominju kako drvca građani mogu odložiti na zelenu površinu u blizini spremnika za komunalni otpad, pored zelenih otoka, na reciklažnom dvorištu kod sajmišta u Velikoj Gorici ili pored odlagališta Mraclinska Dubrava. Također, VG Čistoća će vozilima svakodnevno skupljati drvca na tri sabirne lokacije, i to na zelenim površinama u Ulici Slavka Kolara ispred kućnih brojeva 29 do 33, u Ulici Jurja Dobrile kod igrališta za pse te u Zvonimirovoj ulici kod boćališta.

– Drvca će se s navedenih lokacija velikim kamionima odvoziti na kompostiranje. Sakupljanje će potrajati do kraja siječnja, odnosno početka veljače – kažu iz Čistoće.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Gorica glasala za Zorana Milanovića

Objavljeno

on

Završilo je glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora. Prema za sada još neslužbenim rezultatima, nakon obrađenih 94 posto glasova, Velika Gorica je podržala Zorana Milanovića. SDP-ov kandidat osvojio je 53 posto goričkih glasova, odnosno 14.657 glasova. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović u Gorici je dobila 12.959 glasova, odnosno 47 posto.

U Zagrebačkoj županiji pobjedu je također odnio Zoran Milanović, i to još uvjerljivije nego u Velikoj Gorici. Omjer snaga na razini županije je 55 posto u korist Milanovića te 45 posto za dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Do 20.50 sati Državno izborno povjerenstvo obradilo je 95 posto glasova na razini svih izbornih jedinica, a njih 53 posto osvojio je Zoran Milanović, dok je za Kolindu Grabar Kitarović glasalo 47 posto glasača.

 

 

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno