Poveži se s nama

Kultura

FOTO Društvo žena Novo Čiče osvojilo 1. nagradu na 111. Turopoljskom fašniku

Objavljeno

22.02.2020. Velika Gorica. 111. Turopoljski fašnik. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Turopoljski fašnik su u organizaciji Turističke zajednice Velike Gorice i Grada Velike Gorice u njegovom 111. izdanju obilježili nastupi 22 fašničke skupine iz Turopolja i Posavine, Pule, Međimurja (Turčišće), Zagorja (Labor), Stare Gradiške, Pavučnjaka i Bugarske. Fašnička skupina iz bugarskog grada Pernika bila je vrlo brojna (kao i prošle godine) i glasna te je zorno pokazala kako se i kod njih njeguje kult maske (blagdan Surve).

22.02.2020. Velika Gorica. 111. Turopoljski fašnik. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Maškare su opet u duhovito-ozbiljnom stilu prezentirali najaktualnije teme koje se tiču svih nas (zaštita okoliša, klimatske promjene, opasnosti od virusa, neprihvatljiva ponašanja u društvu). Za ovo doba godine prekrasno vrijeme je bilo dodatni razlog da brojni gledatelji pozdrave maškare i pljeskom nagrade njihov trud. Voditelj Drele i Princ fašnika bili su u formi te su njihove dosjetke bile vrlo efektne i za smijeh učinkovite.

22.02.2020. Velika Gorica. 111. Turopoljski fašnik. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svi sudionici fašničke povorke nastavili su druženje u šatoru kod Pučkog otvorenog učilišta, a pjesmom i svirkom raspoloženje su podizali bendovi ”Barabe” i ”Saturnus band”. Neno Belan & Fiumens započeli su svoj koncert nekoliko minuta nakon 21 sat.

22.02.2020. Velika Gorica. 111. Turopoljski fašnik. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kada se povede razgovor o tome da li su nagrađeni najbolji, onda ima različitih mišljenja, što je i normalno, ali bi u obrazloženju trebalo navesti po kojim kriterijima se dodjeljuju nagrade (aktualnost teme, povijesna tema, brojnost skupine, izvedba, maske).

22.02.2020. Velika Gorica. 111. Turopoljski fašnik. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema prosudbi ocjenjivačkog povjerenstva tri prve nagrade su zaslužili: 1. mjesto (5.000,00 kn) – Društvo žena Novo Čiče (”Čuvarice planete Zemlje”), 2. mjesto (3.000,00 kn) – Društvo žena ”Anđela Lovreković”, Mraclin (”Klima ne štima”), 3. mjesto (2.000,00 kn) – Udruga Vukovina u srcu (”Z biciklinom na Goricu! A kak? A kud?”). Specijalne nagrade žirija: 1. Žujini mališani Velika Gorica (”Gajba”) – 1.500,00 kuna; 2. KUU Lafra, Turčišće (”Lafra”) – 1.500,00 kuna; 3. Udruga Drvo života, Velika Gorica (”Can-Can”, dance) – 1.000,00 kuna; 4. KUD ”Nova Zora”, Donja Lomnica (”Prevencija korona virusa”) – 1.000,00 kuna.

Galerija fotografija

Kultura

Gorica će zaplesati u ritmu salse

FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti, kažu organizatori Velikogoričkog brass festivala

Objavljeno

on

Latino ritam i zavodljive salsa pokrete u Park dr. Franje Tuđmana u petak, 5. lipnja, u 20.30 sati donosi nagrađivani međunarodni autorski bend FiloSofia. Bend će ujedno i zatvoriti 14. Velikogorički brass festival. Da se radi o iznimnom ansamblu govori i činjenica da se njihova glazba pušta na plesnim podijima i radiopostajama diljem svijeta. FiloSofiu Salsu čini 11 glazbenika iz Hrvatske, Slovenije i Kube (Darko Sedak-Benčić,  Miron Hauser, Luka Žužić, Sofija Široka, Lázaro Amed Hierrezuelo, Aleš Avbelj, Aljoša Jerić, Erik Marenče, Vid Begić). Svoj prvi album Nuestra Historia bend je izdao 2019. godine te je u kratko vrijeme dobio međunarodno priznanje i osvojio publiku, pogotovo u zemljama Latinske Amerike.

– Teme pjesama su svakodnevica modernog čovjeka te govore o realnosti društva u kojem živimo. Iako poštuje tradiciju afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe glazbene inovacije. Ansambl je specifičan ne samo po energičnoj glazbi nego i po tome što glavna pjevačica i prateći vokal čine plesni par, što koncert ansambla FiloSofía čini audio-vizualnim iskustvom. FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti – poručuju organizatori.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Kiša premjestila koncert Simply Brassa iz parka u dvoranu

Objavljeno

on

03.06.2020. Velika Gorica. Koncert Kvinteta Simply Brass u Dvorani Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kvintet Simply Brass na 14.Velikogoričkom brass festivalu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta održao je večeras koncert u Dvorani Galženica, a ne u Parku dr. Franje Tuđmana. Razlog promjene lokacije bila je kiša.

Koncert je najavio Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj Velikogoričkog brass festivala, a kvintet je u svom četvrtom nastupu u Velikoj Gorici opravdao svoju visoku reputaciju koju uživa u glazbenim krugovima i kod štovatelja njihove glazbe.

03.06.2020. Velika Gorica. Koncert Kvinteta Simply Brass u Dvorani Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kvintet čine: Tomica Rukljić, Nikola Zver, Rudolf Homen, Alan Bošnjak i Željko Kertez. Ansambl djeluje od 2005. godine, održao je niz zapaženih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov repertoar sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te obrada za brass ansambl iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, jazz skladbi, filmske glazbe i popularnih melodija.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Za Goričane večeras svira Simply Brass

Kvintet je bio na više međunarodnih turneja i gostovanja, a jedan od ponajboljih suvremenih skladatelja, Eric Ewazen, za njih je napisao skladbu Balkanika

Objavljeno

on

Goričane večeras u Parku dr. Franje Tuđmana očekuje drugi koncert 14. Velikogoričkog Brass festivala. Na pozornicu će se u 20.30 sati popeti stalni gosti festivala – kvintet Simply Brass. Kvintet djeluje od 2006. godine i otad je održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja i prerada za brass ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma te tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz-skladbi i popularnih melodija.

Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Juilliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu za Simply brass kvintet i njemu posvećenu.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno