Poveži se s nama

Vijesti

Eko škola Rakitovec skupila 28 tona starog papira

Objavljeno

U rujnu prošle godine započela je eko-akcija grada Velike Gorice „Priprema, pozor – recikliraj“ tijekom koje su učenici osnovnih i područnih škola s područja grada skupljali stari papir u 18 kontejnera. Kontejnere za škole osigurali su Grad Velika Gorica koji je financirao 60 posto njihove cijene, dok je preostali dio financirao Fond za zaštitu okoliša. Miroslav Grahovac iz područne eko-škole Rakitovec, kaže kako je u akciju uloženo puno truda, no kad su djeca u pitanju koja akcijom postaju mali ekolozi, nikako mu nije žao. U akciji koja je trajala od početka do kraja prošle školske godine učenici iz Rakitovca skupili su preko 28 tona starog papira čime su se svrstali na prvo mjesto! Iza njih su učenici iz Buševca i Donje Lomnice. Sa skupljenih 442 kg papira po učeniku Područna škola Rakitovec najbolja je i na županijskoj razini. Grad Velika Gorica, kako kaže Grahovac, na nagradama nije „šparao. Za prvo mjesto škola u Rakitovcu dobit će „pametnu ploču“ za svoju učionicu, a škole na drugom i trećem mjestu nagradit će se računalima i nastavnom opremom.

Stari papir ne skupljaju samo učenici, priključili su se i njihovi roditelji i susjedi a svoj doprinos u starom papiru školi Rakitovec redovito daje i City radio. „Radujemo se našem zajedničkom uspjehu“, nastavlja zadovoljno Grahovac,“no ipak najsretnija su djeca koja su svojim trudom „zaradila“ nagrade“. Svake godine ovakvim akcijama pokriju se troškovi izleta i putovanja učenika.

Mali Rakitovčani imaju tradiciju skupljanja starog papira dugu već 12 godina i javljaju se na sve akcije skupljanja, a kako i na razini države  razne udruge organiziraju slične akcije, kreće se u novo sakupljanje– plastičnih čepova! Preko jedne zagrebačke udruge učenici će skupljati čepove od čije će se prodaje kupiti skupi lijekovi, koje ne pokriva HZZO, za djecu koja boluju od leukemije i limfoma. U ovu akciju uključen je i Nacionalni park Krka koji za svaki kilogram sakupljenih čepova daruje 2 gratis ulaznice. Grahovac kaže kako su do sada skupili 6 kilograma koji su dostatni za 12 ulaznica. 30 kilograma plastičnih čepova s raznih plastičnih boca, koliko je potrebno za ulaznice za svakog učenika, namjeravaju skupljati do prosinca. Tako će očuvati prirodu, pomoći bolesnim prijateljima i uz to besplatno otići u razgledavanje jedne od najpoznatijih hrvatskih prirodnih ljepota.

Nagrade koji ovi učenici osvajaju zasigurno su dobar poticaj za daljnje sakupljanje predmeta za reciklažu, no uz to ne treba zaboraviti da se njihovim zbrinjavanjem djeca educiraju o očuvanju okoliša te jačaju i bude ekološku svijest.

Vijesti

Novosti o koronavirusu u Gorici od sutra možete saznati i putem prijenosa uživo Stožera civilne zaštite

Svaki dan točno u podne Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice javit će novosti o bolesti COVID-19

Objavljeno

on

Od sutra, nedjelje 29. ožujka, svakoga dana u 12 sati, građani mogu pratiti javljanja uživo iz Gradske uprave. Tamo će, naime, Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju koronavirusa.

Prijenose možete pratiti putem Facebook stranice Gorica TV, na Facebook stranici City Radio 88.6 MHz, ali i na stranicama drugih velikogoričkih medija.

Nastavi čitati

Vijesti

Noćas se pomiče sat

MUP podsjeća kako prestaje obveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju na automobilima

Objavljeno

on

U nedjelju, 29. ožujka, u 2 sata ujutro pomiču se kazaljke na 3 ujutro i počinje ljetno računanje vremena. To znači i da ćemo noćas spavati sat vremena kraće.

Ministarstvo unutarnjih poslova napominje vozače kako 31. ožujka prestaje obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju.

– Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Bez obzira na zakonske obaveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje je vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu – objasnili su iz MUP-a.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, a policija će one koji se toga neće pridržavati kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Kazna ukoliko ne budu poštovali ovu zakonsku odredbu je 500 kuna.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno