Poveži se s nama

Vijesti

Eko škola Rakitovec skupila 28 tona starog papira

Objavljeno

U rujnu prošle godine započela je eko-akcija grada Velike Gorice „Priprema, pozor – recikliraj“ tijekom koje su učenici osnovnih i područnih škola s područja grada skupljali stari papir u 18 kontejnera. Kontejnere za škole osigurali su Grad Velika Gorica koji je financirao 60 posto njihove cijene, dok je preostali dio financirao Fond za zaštitu okoliša. Miroslav Grahovac iz područne eko-škole Rakitovec, kaže kako je u akciju uloženo puno truda, no kad su djeca u pitanju koja akcijom postaju mali ekolozi, nikako mu nije žao. U akciji koja je trajala od početka do kraja prošle školske godine učenici iz Rakitovca skupili su preko 28 tona starog papira čime su se svrstali na prvo mjesto! Iza njih su učenici iz Buševca i Donje Lomnice. Sa skupljenih 442 kg papira po učeniku Područna škola Rakitovec najbolja je i na županijskoj razini. Grad Velika Gorica, kako kaže Grahovac, na nagradama nije „šparao. Za prvo mjesto škola u Rakitovcu dobit će „pametnu ploču“ za svoju učionicu, a škole na drugom i trećem mjestu nagradit će se računalima i nastavnom opremom.

Stari papir ne skupljaju samo učenici, priključili su se i njihovi roditelji i susjedi a svoj doprinos u starom papiru školi Rakitovec redovito daje i City radio. „Radujemo se našem zajedničkom uspjehu“, nastavlja zadovoljno Grahovac,“no ipak najsretnija su djeca koja su svojim trudom „zaradila“ nagrade“. Svake godine ovakvim akcijama pokriju se troškovi izleta i putovanja učenika.

Mali Rakitovčani imaju tradiciju skupljanja starog papira dugu već 12 godina i javljaju se na sve akcije skupljanja, a kako i na razini države  razne udruge organiziraju slične akcije, kreće se u novo sakupljanje– plastičnih čepova! Preko jedne zagrebačke udruge učenici će skupljati čepove od čije će se prodaje kupiti skupi lijekovi, koje ne pokriva HZZO, za djecu koja boluju od leukemije i limfoma. U ovu akciju uključen je i Nacionalni park Krka koji za svaki kilogram sakupljenih čepova daruje 2 gratis ulaznice. Grahovac kaže kako su do sada skupili 6 kilograma koji su dostatni za 12 ulaznica. 30 kilograma plastičnih čepova s raznih plastičnih boca, koliko je potrebno za ulaznice za svakog učenika, namjeravaju skupljati do prosinca. Tako će očuvati prirodu, pomoći bolesnim prijateljima i uz to besplatno otići u razgledavanje jedne od najpoznatijih hrvatskih prirodnih ljepota.

Nagrade koji ovi učenici osvajaju zasigurno su dobar poticaj za daljnje sakupljanje predmeta za reciklažu, no uz to ne treba zaboraviti da se njihovim zbrinjavanjem djeca educiraju o očuvanju okoliša te jačaju i bude ekološku svijest.

Vijesti

Prijavom u Hrvatski registar darivatelja matičnih stanica možete spasiti nečiji život

Sara: “Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije”

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih naši sugrađani danas su se mogli upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Potrebno je bilo samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju. Prije skoro dvije godine u želji da pomognu svom mladom sugrađaninu u Registar se upisalo čak 540 Velikogoričanki i Velikogoričana. Danas situacija nije bili niti blizu, akciji se pridružio znatno manji broj ljudi.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Brojka nije bitna, zato što se među tih šest ljudi možda nalazi netko tko može u ovom trenutku pomoći nekome tko boluje. Zadnji put je Velika Gorica pokazala veliko srce i svoju snagu. Od 2006. godine do danas u Registar je upisano gotovo 63 tisuće hrvatskih građana. Na početku smo imali tek 150 ljudi, uglavnom članova obitelji koji su htjeli provjeriti jesu li podudarni svojim članovima obitelji. Do sada je 111 naših članova doniralo svoju koštanu srž ili periferne matične stanice. U Hrvatskoj je donirano njih 76, a ostatak je otišao u inozemstvo. Hrvatski registar je i član Svjetskog registra koji broji više od 35 milijuna darivatelja matičnih stanica – rekla nam je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Među našim sugrađanima koji su danas pokazali veliku humanost našle su se Emily i Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Treba biti human i pomoći ljudima u potrebi. Kako smo se i mi iz Goričkog kluba mladih uključili u ovu akciju, odlučila sam iskoristiti priliku i upisati se u Registar – objasnila je Emily.

– Volim pomagati i sudjelovati u humanitarnim akcijama. Od malena gledam koncerte koje organizira Zaklada Ana Rukavina i jedva sam dočekala da se uključim u ovu priču. Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije. Svi puno pričaju, a rijetki su uključuju – dodala je Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Nastavi čitati

Vijesti

Upišite se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

To mogu napraviti svi zdravi građani od 18 do 40 godina

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih od 10 do 12 sati možete se upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. To mogu učiniti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Potrebno je samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju.

– Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Akcija u Velikoj Gorici održat će se u suradnji Zaklade Ana Rukavina i Goričkih kluba mladih kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem – poručili su organizatori akcije.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija će sutra pojačano nadzirati autobuse i kamione

Akcija će se provoditi na području cijele Policijske uprave zagrebačke

Objavljeno

on

Na području Policijske uprave zagrebačke sutra od 7 do 15 sati provodit će se akcija nadzora teretnih vozila i autobusa.

– Tijekom provođenja akcije nadzirati će se tehnička ispravnost vozila, valjanost preventivnog tehničkog pregleda, brzina, vrijeme vožnje, prekidi vožnje i razdoblje odmora vozača koji obavljaju cestovni prijevoz tereta i putnika te ostale prekršaje. Posebnu pozornost posvetit će se nadzoru autobusa, a naročito onih koji su označeni za prijevoz djece – poručili su iz PUZ-a.

I u nastavku tjedna policija će nastaviti provoditi redoviti nadzor teretnih vozila i autobusa.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno