Poveži se s nama

Vijesti

EdUTOPIJA 21: Goričke učiteljice pojasnile koja je njihova vizija održive budućnosti u školama

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice.

Objavljeno

Puno je zanimljivih i edukativnih projekata koje provode učiteljice u goričkim školama, a jedan od onih koje svakako treba istaknuti je EdUTOPIJA 21-stvaramo održivu budućnost. Zašto je obrazovanje o održivom razvoju od presudne važnosti i koje korake ovaj projekt čini prema održivoj budućnosti pojasnile su školske koordinatorice u projektu Stanka Čirjak (OŠ Eugena Kumičića), Jelena Šaban (OŠ Novo Čiče) i Tatjana Mikulin (OŠ Vukovina i PS Rakitovec).

U projektu EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost škole su srce zajednice, pokretači i nositelji održivog razvoja, a posebno je naglašena njihova važna uloga u odgoju “građana budućnosti” koji imaju razvijene održive navike i usađene vrijednosti solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama. Kroz niz edukativnih predavanja, praktičnih radionica i volonterskih akcija namijenjenih osnovnoškolcima, EdUTOPIJA 21 djecu i mlade uči o održivom razvoju i osnažuje ih da s razumijevanjem gledaju svijet oko sebe, da se hvataju ukoštac s ključnim izazovima, pokreću pozitivne promjene i aktivno doprinose stvaranju odgovornijeg i pravednijeg društva te održivijeg svijeta.

-Zamišljamo održivu budućnost kao sastavni dio naših života, ne samo nešto o čemu se uči  u školi – i nadamo se da će u budućnosti  svaka lokalna jedinica pa tako i škole imati svoj izvor iz kojega će crpsti najpotrebnije resurse (mini farme, vrtove, pčelinjake, maslinike…). Ovaj projekt ih je, kažu, pripremio na način rada i razmišljanja koji će u, nadaju se, skoroj budućnosti biti temeljni obrazac djelovanja. Većina činjenica, pojmova i mogućnosti učenicima je bila nepoznata, nešto s čime se nisu susretali u obitelji, ali ni u školi pa ih je ovaj projekt zapravo usmjerio prema jednom sasvim novom pristupu djelovanja za okoliš. Ukratko, Edutopija21 odškrinula je  vrata s pogledom na to kako bi svijet oko nas trebao izgledati i što bi nam svima trebalo postati najvažnije kako bi naš opstanak bio moguć – i dala nam je nadu! –kažu učiteljice.

Također ističu, da bismo mijenjali svijest trebamo početi od najranije dobi hrabriti našu djecu u težnji da se promijeni odnos prema prirodi i njenim resursima, tako da ta ideja raste zajedno s njima, da usvajaju ekološke navike (npr. recikliranja) i svojim djelovanjem djeluju i na odrasle koji možda nisu odrastali s takvim stavovima.

-Učitelji mogu i moraju povesti svojim primjerom. Najbolje ćemo prenositi znanje o onome što sami razumijemo i provodimo jer to znači da nam je do toga i stalo – sve što djecu podučavamo o održivom razvoju potrebno je i živjeti, ne samo o tome pričati. Kako bismo stekli potrebna znanja i alate, nužno je da imamo relevantne izvore informacija, organizacije ili udruge kao što je ZMAG koje nas mogu educirati i pružiti nam praktične smjernice i ideje uz pomoć kojih, kroz manje korake, možemo svi zajedno graditi put do održivije budućnosti.

-Kroz EdUTOPIJU 21 učenici su imali priliku učiti o temama kao što su kvaliteta života, ekološki otisak i važnost raznolikih ekosustava, naša potrošnja i odgovornost prema prirodi i zajednici te načini uključivanja lokalnih dionika u naše vlastite projekte. Sudjelovali su u brojnim predavanjima, radionicama i akcijama te su, među ostalim, naučili kako osmišljavati mini vrtove u stanu, na balkonu ili u dvorištu škole, saditi začinske spirale, zaštititi i obnoviti plodni dio tla, znati tko su dobri i loši susjedi i kombinirati biljne zajednice, izbjeći štetna kemijska sredstva i okrenuti se prirodnim neprijateljima u zaštiti bilja, prepoznati samoniklo bilje, reciklirati otpad, ne bacati hranu, kompostirati kod kuće… I ono najvažnije, djeca su naučila da je potrebno djelovati odmah i da je na njima velika odgovornost. Nadamo se da uče i iz grešaka koje čine odrasli na štetu prirode i njenih resursa.

Zahvaljujući ovom projektu djeca najviše znaju o tome kako štedjeti vodu i energiju (zatvaraj vodu pri pranju zubi, tuširanju, gasi svjetlo kad izlaziš iz prostorije) i odvajanju otpada. Puno učenika, također, živi u manjim sredinama ili na selu gdje njihovi roditelji ili bake i djedovi uzgajaju vlastitu hranu i kompostiraju, imaju iskustva ili barem nekih saznanja o sadnji i uzgoju hrane, a u susjedstvu škola postoje i lokalni OPG-ovi.

-Ono o čemu još puno trebamo razgovarati je naša uloga i odgovornost u zaštiti okoliša i preuzimanje novih obrazaca življenja koji su potrebni kako bi budućnost bila održiva. Djeca trebaju shvatiti da imamo puno privilegija i prava, uz koje dolazi i puno odgovornosti. Važno je da razumiju da nitko drugi ne može prihvatiti tu odgovornost osim njih samih. – kažu učiteljice, te poručuju da za dobrobit planete krenemo s malim koracima.

-Kupuj lokalnu hranu, uvijek nosi svoju višekratnu bočicu za vodu i platnenu vrećicu, što manje troši plastičnu ambalažu, odvajaj otpad i nemoj bacati hranu!

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Sport

Ines Grdenić prvakinja Hrvatske, Mia Mijović brončana

Za Ines slijede pripreme za Europsko seniorsko prvenstvo

Objavljeno

on

Ovog vikenda u Zagrebu se održava  seniorsko prvenstvo Hrvatske na kojem je Karate klub Velika Gorica imao dvije predstavnice.
Prvog dana (subota 17.travnja) Ines Grdenić i Mia Mijović su nastupile u kategoriji -50kg i ostvarile odličan rezultat. Mia je osvojila brončanu medalju, dok je Ines nakon tri vrhunski odrađene borbe osvojila zlatnu medalju.
-Klub je ponosan vidjeti obje članice na postolju te im ovim putem čestitamo! – poručili su iz kluba.
Za Ines slijede pripreme za Europsko seniorsko prvenstvo u Poreču koje se održava u svibnju, a Mia nastavlja pripreme po planu i programu U21 reprezentacije jer Europsko mlađe seniorsko prvenstvo je u kolovozu u Finskoj.

Nastavi čitati

Vijesti

Poletarci i vučići Turopoljske udruge skauta “Tur” provjerili ekološku sliku grada

Ovom su šetnjom iskazali svoju odgojnu, obrazovnu i ekološku odrednicu rada s djecom

Objavljeno

on

Od malih nogu važno je kod djece razvijati dobre navike i svijest o očuvanju prirode. Bliži nam se Dan planeta Zemlje, 22.travnja i tim povodom poletarci i vučići Turopoljske udruge skauta “Tur” provjerili su jučer ekološku sliku svoga grada, odnosno sliku ekološke osviještenosti sugrađana.

-Djeca su razmijenila svoja iskustva u odvojenom sakupljanju i zbrinjavanju otpada na suvremen i ekološki prihvatljiv način te su uočila probleme s kojima se suočavamo u smislu onečišćenja i zaštite okoliša. Prošetali smo gradom Velikom Goricom i uočili kako se u našem gradu odvojeno sakuplja otpad, naučili što je recikliranje, a što oporaba, uočili načine sakupljanja otpada na kućnom pragu, u kvartovskim spremnicima, na zelenim otocima i u reciklažnom dvorištu, koje smo na kraju i obišli, te vidjeli mnogi prvi put u životu. Saznali smo što se u koji spremnik odlaže i u što se prerađuje sakupljena sirovina. – kažu iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.

Ovom su šetnjom iskazali svoju odgojnu, obrazovnu i ekološku odrednicu rada s djecom, građani su imali priliku to uočiti, a Turovci su bolje upoznali svoj grad.

Galerija fotografija:

Foto: Turopoljska udruga skauta “Tur”

Nastavi čitati

Vijesti

Ne vozite više od dopuštene brzine, policija će spremno čekati prekršitelje!

Posebna akcija bit će u srijedu, 21. travnja 2021. godine kada će se provoditi pojačani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila za koju su lokacije koje smatraju važnima mogli predlagati sami građani.

Objavljeno

on

Iz Policijske uprave zagrebačke najavili su novi nadzor u prometu. Od ponedjeljka, 19 travnja do nedjelje, 25. travnja 2021. godine nadzirat će i sankcionirati prekoračenja brzine kretanja vozila.

Posebna akcija bit će u srijedu, 21. travnja 2021. godine kada će se provoditi pojačani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila za koju su lokacije koje smatraju važnima mogli predlagati sami građani.

-Prilikom provođenja akcije uz prioritetno sankcioniranje nepropisne brzine kretanja vozila, pozornost će se posvetiti i drugim težim prekršajima, a prije svega prisutnosti alkohola u organizmu uz obavezno alkotestiranje svih zaustavljenih vozača, tehničkoj ispravnosti vozila, nepropisnom pretjecanju, upravljanju prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršajima mladih vozača, korištenju sigurnosnog pojasa (vozača i svih putnika), zaštitne kacige i mobitela tijekom vožnje i ostalim prekršajima. – kažu iz PUZ-a.

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno