Poveži se s nama

Vijesti

DVD KUČE: Veliko vatrogasno srce

Dobrovoljni vatrogasci iz Kuča saniraju štete od potresa i prikupljaju humanitarnu pomoć potrebitima

Objavljeno

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuče jedno je od najstarijih vatrogasnih društava na području Vatrogasne zajednice Velika Gorica, osnovano još tamo daleke 1897. godine. Tijekom te duge povijesti bilo je svakakvih nesreća, požara, poplava i tko zna čega sve, ali potresa kakav je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, pa dijelom i područje Grada Velike Gorice, nema zabilježeno u arhivi društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo kojem je na čelu predsjednik Krunoslav Milatović, broji oko 50-ero djece i mladeži i 70 aktivnih članova, od čega 16 operativnih vatrogasaca. Prošle godine (2020., op. a.), radovi na novom Vatrogasnom domu DVD-a Kuče privedeni su samom kraju i pandemija Covida-19 je razlog što radovi nisu dovršeni. Naravno, i u uvjetima kad je u proljeće 2020., većina aktivnosti u državi zamrla, vatrogasci su i tu imali zadaću brige oko starije populacije mještana Kuča i Gornjeg Podotočja.
Nakon potresa 29. prosinca 2020. godine, a u skladu s njihovom opremljenošću, članovi DVD-a Kuče sanirali su oštećene dimnjake kuća i mijenjali polomljene crjepove, a imali su desetak intervencija, na zahtjev mještana, ali uz odobrenje i znanje Javne vatrogasne postrojbe u Velikoj Gorici. Najveći zahtjev pred vatrogascima Kuča bio je saniranje krova na Društvenom domu u Kučama, koji je također oštećen u potresu.

 

Predsjednik i Upravni odbor sastajali su se skoro svakodnevno, s ciljem donošenja kvalitetnih i pravodobnih odluka. Već drugi dan nakon potresa, organizirali su akciju prikupljanja humanitarne pomoći stradalom stanovništvu u okolici Petrinje, Gline i Siska, a prikupljenu hranu, vodu, deke, grijalice i sanitarne potrepštine vozili su 31. prosinca 2020. godine principom „od vrata do vrata“ u naselja Majske Poljane, Viduševac, Šatornju, Gređane, Brkiševinu, Šišinec, Vratečko, Stari Farkašić, kao i u sam grad Glinu.

Drugu akciju prikupljanja humanitarne pomoći organizirali su 7. siječnja 2021. godine, a u subotu, 9. siječnja dostavili su prikupljene namirnice i opremu na sabirno mjesto u Marinbrod. Vaš reporter pridružio se ekipi koja se uputila na tu zadaću.

Količine prikupljene pomoći premašivale su kapacitete službenog kombija DVD-a, pa je u pomoć priskočio sumještanin Dubravko Črnko sa svojim kombijem, isto kao i u prvoj akciji dostave pomoći. Uz aktivne i operativne članove društva, golemi doprinos akcijama prikupljanja humanitarne pomoći dala je mladež DVD-a.

U Zavičajnom klubu Marinbrod u Marinbrodu dočekala nas je gospođa Štefica Ponder i desetak volontera, uglavnom iz Međimurja. Prostor Zavičajnog kluba pretvoren je u priručno privremeno skladište, a iz njega se hrana i ostale potrepštine distribuiraju dalje prema potrebi i zahtjevima s terena.

Gospođa Ponder glavna je koordinatorica prijema, sortiranja i daljnje distribucije pomoći koja stiže u Marinbrod. Naravno, zahvalila se na donaciji i rekla nam je da su količine pomoći dovoljne za narednih 2-3 tjedna, da im ničega ne nedostaje, ali da su im sada najpotrebnije – gumene čizme, prašak za rublje i ocat! Posebno naglašava veliku humanost i solidarnost pokazanu od prvog dana potresa, dopremu pomoći iz cijele Hrvatske i velikog dijela Europe (Austrija, Njemačka, Nizozemska, Mađarska…). Također je ponosna i na volontere kojih zna biti i do 50 u Marinbrodu, a dolaze iz cijele Hrvatske, sortiraju i razvoze pomoć gdje je god potrebno, po cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji. Kazala je da je sad već situacija malo ležernija i da je posao dobro organiziran.

U kratkom vremenu koliko smo se zadržali u Marinbrodu, došla je i donacija iz Delnica, te iz Tirola iz Austrije. Iz Austrije su braća Tomić dovezla puni kamion pomoći, a kako su rekli, i prošli su vikend bili na potresom pogođenom području.

Ponos na licima gospođe Ponder, ali i vatrogasaca iz Kuča bio je sveprisutan i pokazatelj je da je vatrogasno srce veliko i solidarno i uvijek spremno pomoći ljudima u nevolji.

Pripadnice i pripadnici DVD-a Kuče mogu zbilja biti ponosni na svoj rad i doprinos u pružanju pomoći nakon katastrofalnog potresa, ali i u bilo kakvoj nevolji koja nas može pogoditi. Vrijedni su članovi jedne goleme organizacije vatrogasaca Grada Velike Gorice i cijele Hrvatske!

DVD Kuče može biti na ponos i diku svim mještanima Kuča i Turopolja. Hvala im za sve što su napravili i što će još napraviti!

Tekst: Zlatan Sever

Slike:  Zlatan Sever i arhiva DVD Kuče

Galerija fotografija

Vijesti

Grad za svaki oštećeni dimnjak daje tisuću kuna

Pomoć građanima

Objavljeno

on

I dok vatrogasci, ali i tvrtke danima rade na uklanjanju i obnovi razrušenih dimnjaka na mnogim obiteljskim kućama i drugim objektima na goričkom području, iz Grada Velike Gorice stižu dobre vijesti. Naime, svima kojima je potres oštetio dimnjak, Grad će dati 1.000 kuna za obnovu.

– Na velikom broju obiteljskih kuća i zgrada u potresima su oštećeni i uklonjeni dimnjaci. Stoga ćemo svima kojima su dimnjaci oštećeni sa po 1000 kuna financirati njihovu obnovu – kazao je danasv.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Kako će se građani prijaviti za ovu pomoć te kada počinju isplate, trebalo bi biti poznato nakon današnje konferencije za medije Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice, koja će se održati u 12 sati.

Nastavi čitati

Vijesti

JVP Velika Gorica zbog potresa bila na 203 intervencije, u Sisku iz ruševina spasili troje ljudi

Članovi Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice odradili su 591 intervencija, a samo je Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica bila na 203 intervencije.

Objavljeno

on

Kada je 29. prosinca katastrofalni potres pogodio područje Petrinje, a veliku štetu prouzročio i na području Velike Gorice, među prvima su na terenu bili vatrogasci. No, njihovu pomoć građani su trebali i u narednim danima pa nije bilo vremena za odmor. Do ponedjeljka, 11. siječnja, članovi Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice odradili su 591 intervencija, a samo je Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica bila na 203 intervencije.

– Najviše intervencija odnosilo se na otklanjanje posljedica potresa koji je zadesio naš kraj, a ponajviše uklanjanje objekata koji su prijetili sigurnosti građana i imovine kao što su crijepovi, zidovi i dimnjaci. Zahvaljujemo svim dobrovoljnim društvima vatrogasne zajednice grada Velike Gorice na pruženoj nesebičnoj pomoći i zajedničkom radu, te odličnoj koordinaciji službi na terenu – kažu iz Javne vatrogasne postrojbe i dodaju kako su u dva navrata bili angažirani i na području Sisačko-moslavačke županije.

– Prvi puta, na Sisačkom korzu dočekali smo razorni potres gdje su naše kolege minutu prije potresa izašle iz košare od autoljestve, te srećom neozljeđeni odmah pohitali u obližnju, gotovo razrušenu zgradu i spasili troje ljudi – kazali su vatrogasci.

Nastavi čitati

Obrazovanje

FOTO: Vrijedni domari obavljaju ličilačke radove u zgradi srednjih škola

Objavljeno

on

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posljednji dan nastave po modelu A u prvom polugodištu školske godine 2020./2021. u srednjim školama Zagrebačke županije bio je prije nešto više od šest tjedana (petak, 27. studenog 2020.). Krenula je online nastava (nastava na daljinu, model C) u Zagrebačkoj županiji (ponedjeljak, 30. studenog) i završila 23. prosinca 2020. godine. Uslijedio je školski raspust (do 18. siječnja), prošao je i Božić, došla je i nova 2021. godina, a srednjoškolci neće u školske klupe najvjerojatnije do 31. siječnja ove godine.

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zgrada srednjih škola ipak nije posve pusta, na radnim mjestima moguće je susresti dežurne nastavnike i djelatnike administrativnih službi sve tri srednje škole. Domari i spremačice su, uz svoju redovnu djelatnost, svakodnevno dežurni u prostoru škole, jer je projekt Energetske obnove školske zgrade i dvorane u finalnoj fazi te izvođačima radova treba omogućiti nesmetan rad.

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domari su od početka energetske obnove stvorili vrlo povoljan dojam o sebi tako što su marljivošću rješavali situacije koje se ne bi mogle tek tako ubrojiti u njihove redovne djelatnosti. Primjerice, prošle jeseni uklonili su kompletan stari zid s uskim vratima na kabinetu računalstva te ozidali novi zid i postavili nova i veća vrata. Trenutno su domari, Dugi, Ivek i Miro, u ulogama ličilaca i majstora za postavljanje keramičkih pločica. Povremeno ih obiđe sveprisutni voditelj školskih radionica i voditelj stručne nastave Zrno. Kabinet br.11 bit će ovog tjedna kompletno završen.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno