Poveži se s nama

HOTNEWS

Gorica još dva koraka do I HNL

Objavljeno

Unatoč tome što je gotovo svi 16 gradskih nogometnih klubova igralo u isto vrijeme velikogorički gradski stadion je bio vrlo dobro popunjen. Gorica bez gotovo cijele momčadi čekala je danas “napaljeni” Solin čije igrače je samo gostujuća pobjeda vodila u kvalifikacije. Gorici je pak bio i bod dovoljan, a uz Smolju, Husinca, Španju, Tatara, Sumića i Matoša nedostajao je i ozlijeđeni napadač Gorice Prskalo. Klupa Gorica je bila sastavljena od igrača rođenih 1997. i 1998. godine (Matošević, Muhar, Krizmanić, Humeljak, Sedlaček, Lučić), a uz brojne probleme sa ozljedama i kartonima i Pejić i Matošević su prije utakmice primili injekcije protiv bolova jer su u proteklih nekoliko kola bili van stroja zbog ozljeda.

Obje momčadi su napadački otvorile utakmicu no nekih izglednijih prilika nije bilo, sve do 15. minute, kada je Žutić sa trideset metara odlučio vratiti loptu Kahlini, što je pratio Perković, zatvorio blok vrataru Gorice, lopta se odbila u stativu ali je Perković uspio odbijenu loptu ugurati u mrežu za vodstvo gostiju. Gorica je imala podršku s tribina i stalni pritisak ka golu Solina, ali nikako nije uspijevala i ozbiljnije ugroziti vratara gostiju.

U drugom dijelu vrlo rezerviranog Trojana Malokua zamijenio je Humeljak i igra Gorice je dobila na svježini te je u nekoliko navrata Gorica opasno prijetila, no lopte su pretežno završavale izvan okvira. Najizgledniju priliku imao je Matošević u 73. minuti ali je Višić krajnjim naporom sačuvao svoju mrežu. Odmah nakon toga Radoš je u jednom prekidu bio najviši u skoku ali je lopta završila preko gola. U fazi velikog pritiska Gorice Solin je u brzoj kontri u 84. minuti stvorio mat poziciju za postizanje pogotka, ali je na kraju Radoš hladnokrvno spriječio akciju. Igrala se 87. minuta kada su Rašić i Krsnik odigrali dupli pas na izvođenju kornera s lijeve strane za Goricu, nakon čega je Rašić lijepim centaršutom pronašao Radoša u petercu Solina koji glavom poravnava na konačnih 1:1 za erupciju slavlja u Velikoj Gorici. Prije toga je Šarlija zaustavljao tu loptu rukom pa nogom na gol liniji no ona je ipak prošla crtu za zasluženo izjednačenje Gorice i kvalifikacije sa Cibalijom koje će Gorica igrati u dvije utakmice 04. i 07. lipnja, a izvlačenje domaćinstva je već u ponedjeljak u podne.

II HNL 33. kolo

GORICA – SOLIN 1:1 (0:1)

VELIKA GORICA – Gradski stadion. Gledalaca: 800; Glavni sudac: Ante Čuljak (Zagreb); Pomoćnici: Luka Pušić i Dejan Vuković (Zagreb) Četvrti sudac: Goran Pečarić (Zagreb)

Strijelci: 0:1 – I. Perković (15), 1:1 – Radoš (86)

GORICA: Kahlina, Jančetić, Babok, Radoš, Žutić, Serdarušić, Krsnik, Rašić, Maloku (od 46. Humeljak), Pejić (od 72. Matošević), Žužul (od 76. Sedlaček)
Trener: Davor Mladina

SOLIN: Višić, Mrković, Šarlija, Gruica, Farić (od 89. Božina), Svalina, Ninčević, Zoungrana, Leko (od 80. D. Perković), I. Perković (od 75. Luetić), Pavlinović
Trener: Mirko Labrović

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno