Poveži se s nama

Kultura

Doznajte ‘Kako nastaje knjiga?’ ovog petka!

U razgovoru sa Seidom Serdarevićem u Središnjem dijelu za odrasle goričke Gradske knjižnice, s početkom u 19 sati, imat ćete prilike čuti što je sve potrebno kako bi rukopisi pronašli svoj put od njihovih tvoraca do željenih čitatelja, te kako nastaje jedno književno djelo

Objavljeno

U okviru projekta „Papir, škare, knjiga“, ovog je petka gost predavač Seid Serdarević, dobitnik brojnih priznanja za svoj urednički rad, među kojima se ističe odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, koje za zasluge promicanja francuske književnosti i kulture dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske.

Serdarević je glavni urednik Frakture, jedne od najuspješnijih nakladničkih kuća u Hrvatskoj, a koju vodi sa suprugom Sibilom. Od male je manufakture Fraktura izrasla u jednog od najcjenjenijih nakladnika u europskim razmjerima. Među autorima i knjigama koje objavljuju ima velikih i značajnih autora poput Amosa Oza, Thomasa Manna i Imre Kertesza, popularnih poput Stiega Larssona ili Carlosa Ruiza Zafona, a ima i domaćih klasika poput Mirka Kovača, Daše Drndić ili Miljenka Jergovića. Poznati su i po tome da su spremni dati priliku i autorima koji tek ulaze u svijet književnosti. Nedavno objavljena zbirka poezije tzv. grupe 90+ „Netko podvikne, djeca odrastu“ slikovito svjedoči o tome.

Kako se odlučuje o tekstu koji će u konačnici biti preuzet za objavljivanje? Što bi svatko tko se sprema objaviti knjigu trebao znati? Što je presudno da bi neki tekst našao svoje mjesto među koricama i došao do čitatelja? U razgovoru sa Seidom Serdarevićem, u petak 10. svibnja u 19.00 sati, u Središnjem odjelu za odrasle na već poznatoj adresi – Zagrebačka 37, dobit ćemo odgovore na pitanje ‘Kako nastaje knjiga?’ u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno