Poveži se s nama

Vijesti

Dok mačke predu, njihovi ljudi postaju sretniji i zdraviji!

Slijedi par zanimljivosti koje zasigurno niste znali o ovim krznenim ljepotanima. Upozoravamo, čitanje ovog sadržaja može stvoriti iznenadnu želju za udomljavanjem ovih kućnih ljubimaca!

Objavljeno

Preci današnjih mačaka su afričke divlje mačke, a žive uz ljude već preko tri tisuće godina. Domaća mačka koja se najčešće može vidjeti u kućanstvima ili dvorištima mnogih ima svoj službeni naziv, koji je međunarodni felinološki savez priznao 1982. godine – Europska mačka (lat. Felis Catus). Riječ je o jednoj od najstarijih pasmina kontinentalne Europe, nastala je bez posebnih pravila uzgoja, križanjem najljepših primjeraka domaće mačke, te se javlja  u brojnim varijantama.

Istraživanja provedena 2008. godine na Sveučilištu u Minnesoti pokazala su da vlasnici mačaka imaju 30 posto manje sklonosti kardiovaskularnim oboljenjima. Terapija vibracijama često se koristi za ojačanje kostiju i mišića nakon prijeloma ili ozljede. Mačje predenje može stvoriti vibracije između 20 i čak 140 Hz, što je pravi raspon za ojačavanje kostiju i mišića. Naime, upravo iz tog razloga vlasnici mačaka se 12 posto rjeđe javljaju svom liječniku zbog nekog problema u odnosu na osobe koje nemaju svog najboljeg dlakavca uza sebe. Da svaki ured ima ovakav “alat” protiv stresa, jedva bismo dočekali ponedjeljak!

Svakog dana 15 do 30 minuta provedenih u društvu s mačkom ublažava tjeskobu i rasterećuje od stresa. Njihovo društvo podiže raspoloženje i skreće pažnju s depresivnog raspoloženja. Osim što će vam dati do znanja da nikada niste sami, mačke su dobri “slušatelji” s kojima bez problema možete podijeliti svoje probleme. No, iako su poznate kao smirene životinje, mačke se ne boje tu i tamo potpuno “otkačiti”, a malo “ludila” ponekad ne škodi ni njenim vlasnicima.

Djeca koja su odrasla sa psom ili mačkom u kući manje su sklona alergijama, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Francuska studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazala je kako vlasnici mačaka imaju povišenu razinu oslobađanja hormona oksitocina u mozgu. Riječ je o hormonu koji olakšava zaljubljenost, povezanost, snižava razinu stresa, ublažava bolove, a mališani s autizmom se osjećaju mirnije. Sigurno se vrijedi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg djeteta i bezuvjetnog prijatelja koji će biti uz njega.

Riječ je o simpatično sebičnim, ali i neovisnim ljubimcima. Usprkos tome, ova slatka stvorenja vrlo će brzo osvojiti srca mnogih. Mačke nikada ne odustaju, imaju neslomljiv duh i jako dobro znaju da ih nekoliko pogrešaka ne smije obeshrabriti na putu do cilja, što je odlična karakteristika koja njihove vlasnike može naučiti mnogočemu. Ne kaže se uzalud da mačke imaju devet života!

HOTNEWS

Svjetski je dan darivatelja krvi! Hvala im na svakoj darovanoj dozi

Unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima tijekom pandemije, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija…

Objavljeno

on

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja, a slogan za 2021. godinu je “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Svim darivateljima, kojih u Velikoj Gorici ima više od 3 tisuće, zahvalio se i Crveni križ Velika Gorica.

– Svim darivateljima krvi od srca čestitamo i želimo još jednom zahvaliti za njihov spasonosan čin humanosti i solidarnosti! Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju – naglasili su iz goričkog Crvenog križa.

Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Rekordan odaziv na cijepljenje u Zagrebačkoj županiji, potrošeno čak 12 211 doza

Da cijepljenje bude što dostupnije formirano je 8 ambulanti za cijepljenje pri županijskim domovima zdravlja..

Objavljeno

on

Na punktovima za cijepljenje u Zagrebačkoj županiji proteklog vikenda utrošeno je gotovo 20 tisuća doza cjepiva. Samo u subotu, primijenjeno je rekordnih 12 211 doza cjepiva protiv COVIDA-19.

Izvrstan odaziv građana rezultat je suradnje svih uključenih u organizaciju i realizaciju cijepljenja protiv COVID-19.

– Posebno želim istaknuti odaziv građana na drugu dozu cjepiva što je iznimno važno jer se u potpunosti cijepljenim pa tako i zaštićenim od ove bolesti. Pozivam građane naše Županije da cijepljenjem zaštite sebe, a tako i druge. Da cijepljenje bude što dostupnije osigurali smo formiranjem 8 ambulanti za cijepljenje pri domovima zdravlja. Najiskrenije se zahvaljujem građanima na povjerenju i svim suradnicima, liječnicima i volonterima, svakom pojedincu radi kojeg je organizacija cijepljenja u našoj Županiji uspješna i učinkovita – poručio je Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije koji i dalje poziva građane da se za cijepljenje protiv COVID-19 naruče telefonski i dogovore termin dolaska u cjepnu ambulantu pri svom Domu zdravlja.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Zagrebačka županija nagradila paraolimpijca Velimira Šandora

Zamjenik Kolarec najavio je i da može Velimir može računati na dodatnih 10 000 kuna za kupnju invalidskih kolica…

Objavljeno

on

Za sjajne vijesti s nedavno održanog 7. Europskog paratletskog prvenstva u poljskom Bydgoszczu pobrinuo se Velikogoričanin Velimir Šandor, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom „Uspon“, koji je u svojoj kategoriji osvojio brončanu medalju. Tim povodom danas je u Zagrebačkoj županiji održan prijem, a osim čestitki na sjajnom rezultatu zamjenik župana Ervin Kolarec, Šandoru je uručio i prigodnu novčanu nagradu.

– Velimir je sportaš koji daje sve od sebe i prezentira Zagrebačku županiju i Lijepu našu u najboljem svjetlu, a siguran sam da će u Tokiju polučiti dobar rezultat što mu želim od sveg srca. Nadam se da se vidimo u Zagrebačkoj županiji odmah nakon paraolimpijskih“, poručio je Kolarec.

Temeljem odluke o kriterijima za dodjelu županijskih nagrada Šandor je dobio 2500 kn, a zamjenik Kolarec najavio je i da može računati na dodatnih 10 000 kuna za kupnju invalidskih kolica.

– Zadovoljan sam formom, a najbolje ostavljamo za Tokio. Ovakav rezultat za mene je veliki uspjeh. Prije dvije tri godine sam bacao 18 metara, a sada smo na gotovo 20 metara – rekao je Šandor kojem je u Poljskoj najdalji hitac bio 19,78 metara.

Već sutra Velimir Šandor kreće na pripreme u Medulin uoči 16. paraolimpijskih igara koje će se u kolovozu održati u Tokiju.

S formom i rezultatom je zadovoljan i njegov trener Ivan Čengić koji je rekao da je Velimir bacio najbolju seriju do sada upravo na europskom prvenstvu, a sjajan rezultat očekuje i na paraolimpijskim igrama.

Predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije Darko Matić najavio je kako će Zagrebačku županiju na predstojećem paraolimpijskim igrama predstavljati dvoje sportaša i to Velimir Šandor i stolnotenisač Pavao Jozić. „Da nije bilo kontinuiranih ulaganja Zagrebačke županije u paraolimspijski sport ne bi bilo ni ovakvih rezultata“, poručio je Matić.

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno