Poveži se s nama

Vijesti

Dobri duh Donje Lomnice: Velečasni Rotim odslužio svoju Zlatnu misu

Velečasni Ante Rotim, župnik koji je 36 godina, od 1977. do 2013., bio na čelu Župe Sveta tri kraja u Donjoj Lomnici, obilježio je Zlatnom misom 50 godina od zaređenja za svećenika

Objavljeno

Kad je 1977. godine u Donjoj Lomnici osnovana Župa Sveta tri kralja, trebalo je pronaći i prvog župnika. Za tu je ulogu na Kaptolu odabran Ante Rotim, u tom trenutku 37-godišnji svećenik koji je ranije služio u župama u Kozarem boku, na Žitnjaku, u Šišinecu i Starom Farkašiću. Budući da se za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio samo sedam godina ranije, a u međuvremenu je promijenio četiri župe, malo je tko krajem sedamdesetih vjerovao da će se velečasni Rotim tu zadržati sljedećih 36 godina!

Kad je 2013. godine otišao u mirovinu, iza njega je bilo točno toliko godina na čelu donjolomničke župe, što je značilo da je pola svoga života proveo ovdje, u srcu Turopolja. Posljednjih šest godina uživa u miru svećenićkog doma na Kaptolu, ali i dalje je aktivan. Kao što je bio aktivan i ove nedjelje, kad je svojom Zlatnom misom obilježio 50 godina od zaređenja za svećenika. Misu je održao u crkvi sv. Kvirina biskupa i mučenika na zagrebačkom Pantovčaku, u svečanom ozračju, ponosan i sretan na sve što je napravio u svom svećenićkom vijeku.

Iako ga danas Lomničani i Turopoljci smatraju svojim, velečasni Rotim zapravo je iz Hercegovine, iz malog mjesta Šerovine u općini prozor, gdje se rodio 1940. godine. Samo tri godine poslije, kad je velečasni još bio dječak, ostao je bez oca Šimuna i djeda Marijana, koji su mučki ubijeni u jednom od brojnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata. Izvori kažu da su ih ubili partizani… Majka Ivka sama je tako morala podizati malenog Antu, koji je četiri razreda osnovne škole završio u Lugu, da bi se s obitelji 1953. preselio u Ilok, gdje je završio preostale razrede osnovne škole. Gimnaziju i bogosloviju završio je u Zagrebu, da bi se potom zaredio i započeo svoj svećenićki put. Koji je počeo u Kozarem boku, koji je obilježen službom u Donjoj Lomnici, koji je zaokružen Zlatnom misom ove nedjelje.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO U Lukavcu otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velike Gorice

Radovi počinju u ožujku, a priključke će dobiti 763 domaćinstva

Objavljeno

on

Nakon gradilišta u Mraclinu i Kobiliću, otvoreno je i posljednje, treće, gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Ono uključuje sjeverni dio grada Velike Gorice te naselja Lukavec i Veliku Mlaku. Što će projekt donijeti građanima te koliko se dugo čekalo na kanalizaciju u ovom dijelu Turopolja pogledajte u videu.

21.01.2020. Lukavec – Otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio pod zabranom pa zaradio kaznu veću od 15 tisuća kuna

Uhićen je i prepraćen na općinski sud

Objavljeno

on

Kad je sjeo za upravljač vozila 34-godišnjak nije niti slutio kako će ga ta vožnja skupo stajati. Naime, muškarac je odlučio voziti automobil iako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Na njegovu nesreću, tijekom redovite kontrole prometa zaustavila ga je policija.

– Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Zagrebu, gdje mu je sudac izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.300 kuna – poručili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno