Poveži se s nama

Vijesti

Dobri duh Donje Lomnice: Velečasni Rotim odslužio svoju Zlatnu misu

Velečasni Ante Rotim, župnik koji je 36 godina, od 1977. do 2013., bio na čelu Župe Sveta tri kraja u Donjoj Lomnici, obilježio je Zlatnom misom 50 godina od zaređenja za svećenika

Objavljeno

Kad je 1977. godine u Donjoj Lomnici osnovana Župa Sveta tri kralja, trebalo je pronaći i prvog župnika. Za tu je ulogu na Kaptolu odabran Ante Rotim, u tom trenutku 37-godišnji svećenik koji je ranije služio u župama u Kozarem boku, na Žitnjaku, u Šišinecu i Starom Farkašiću. Budući da se za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio samo sedam godina ranije, a u međuvremenu je promijenio četiri župe, malo je tko krajem sedamdesetih vjerovao da će se velečasni Rotim tu zadržati sljedećih 36 godina!

Kad je 2013. godine otišao u mirovinu, iza njega je bilo točno toliko godina na čelu donjolomničke župe, što je značilo da je pola svoga života proveo ovdje, u srcu Turopolja. Posljednjih šest godina uživa u miru svećenićkog doma na Kaptolu, ali i dalje je aktivan. Kao što je bio aktivan i ove nedjelje, kad je svojom Zlatnom misom obilježio 50 godina od zaređenja za svećenika. Misu je održao u crkvi sv. Kvirina biskupa i mučenika na zagrebačkom Pantovčaku, u svečanom ozračju, ponosan i sretan na sve što je napravio u svom svećenićkom vijeku.

Iako ga danas Lomničani i Turopoljci smatraju svojim, velečasni Rotim zapravo je iz Hercegovine, iz malog mjesta Šerovine u općini prozor, gdje se rodio 1940. godine. Samo tri godine poslije, kad je velečasni još bio dječak, ostao je bez oca Šimuna i djeda Marijana, koji su mučki ubijeni u jednom od brojnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata. Izvori kažu da su ih ubili partizani… Majka Ivka sama je tako morala podizati malenog Antu, koji je četiri razreda osnovne škole završio u Lugu, da bi se s obitelji 1953. preselio u Ilok, gdje je završio preostale razrede osnovne škole. Gimnaziju i bogosloviju završio je u Zagrebu, da bi se potom zaredio i započeo svoj svećenićki put. Koji je počeo u Kozarem boku, koji je obilježen službom u Donjoj Lomnici, koji je zaokružen Zlatnom misom ove nedjelje.

Nastavi čitati

Crna kronika

U dvije prometne nesreće ozlijeđene dvije osobe

Kišno vrijeme i klizave prometnice uzeli danak

Objavljeno

on

Kišno vrijeme i klizave prometnice uzeli su danas svoj danak. U dvije prometne nesreće ozlijeđene su dvije osobe. Prva se dogodila oko 11 sati  na raskrižju Rakarske ulice i Avenije Pape Ivana Pavla II. Sudarila su se dva osobna vozila. Jedna osoba prevezena je u KBC Zagreb kako bi joj se pružila pomoć.

Nešto kasnije, oko 11,50 sati, na raskrižju Poštanske ulice i Ulice Andrije Kačića Miošića dogodila se druga prometna nezgoda u kojoj je, također, ozlijeđena jedna osoba, koja je vozilom hitne pomoći prevezena u KBC Zagreb. U sudaru su sudjelovala dva vozila.

Nastavi čitati

HOTNEWS

‘Djeca imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka koje ih se tiču’

Predsjednik Dječjeg vijeća Velike Gorice održao zanimljiv govor u kojem je prozvao odrasle

Objavljeno

on

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća VG Matija Dražetić održao govor u Hrvatskom saboru na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30-te obljetnice Konvencije o pravima djeteta.

Matija je iznio svoje iskustvo sudjelovanja u Dječjem vijeću kao i iskustvo u donošenju EU deklaracije o dječjoj participaciji. Prozvao je odrasle, posebno one koji donose odluke da slušaju, ali i čuju što djeca govore i poručuju te da ih odrasli uključe u donošenje odluka koje se tiču djece. Matija je sjajno predstavio sebe, Dječje gradsko vijeće i svoj grad.

Nastavi čitati

Vijesti

Zasadi hrast i spasi turopoljske šume

Pridruži se sadnji drveća uz prometnicu Lukavec – Gudci

Objavljeno

on

U sklopu akcije Zasadi drvo, ne budi panja ove subote sadit će se drveće uz prometnicu Lukavec-Gudci. Na tom prostoru prije 40 godina zasađeni su borovi, ali ova neautohtona vrsta nije se uspjela udomaćiti. Trulež koja ih je napala, ogolila je ovo područje. U subotu od 9 do 13 sati ovaj prostor pošumit će se  hrastom lužnjakom, koji doduše sporije raste, ali je otporna autohtona sorta.

Prijavite svoje sudjelovanje na mail danikolektivnesadnje.zagreb@gmail.com. Od opreme je potrebno ponijeti samo rukavice i čizme te dobru volju. Točna lokacija područja za pošumljavanje nalazi se ovdje.

 

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno