Poveži se s nama

CityLIGHTS

DAVOR ŠUKER: Uz ovaj grad i stadion me vežu lijepe uspomene

Objavljeno

Kraj jesenskog dijela prvenstva, lijepo vrijeme te utakmicu protiv druge momčadi zagrebačkog Dinama iskoristili su u Gorici da pozovu u posjet klubu i delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza, koja se rado odazvala na čelu sa predsjednikom Davorom Šukerom. Otprilike sat vremena prije utakmice s Dinamom na velikogorički gradski stadion u pratnji direktora reprezentacija Zorislava Srebrića na velikogorički gradski stadion stigao je predsjednik HNS-a Davor Šuker. Na ulazu u gradski stadion dočekali su ga predsjednik Gorice Nenad Črnko i predsjednik Županijskog nogometnog saveza Zagrebačke županije Stjepan Žugaj. Prvi čovjek hrvatskog nogometa nije stigao praznih ruku, a odmah prilikom dolaska uručio je 20 nogometnih lopti za školu nogometa Gorice predsjedniku Črnku.

Zajedno sa svojim domaćinima Šuker je prije ulaska u službene prostorije obišao teren sa umjetnom travom u čijoj izgradnji je sudjelovao i Hrvatski nogometni savez. “Uvijek mi je drago doći u Veliku Goricu koja je grad nogometa. Tu sam igrao sa reprezentacijom i uvijek me vežu lijepe uspomene uz ovaj stadion. Drago mi je da ljudi koji rade u klubu i uz klub daju svoj doprinos u animiranju djece da se bave nogometom i baš zbog toga su ulaganja od grada i ulaganja od Hrvatskog nogometnog saveza u stadionsku infrastrukturu na ponos i diku ovoga kraja. I to je ono što moramo još više raditi, moramo pronaći što više sredstava zajedno sa državom, sa gradovima i županijama, da napravimo još mnogo ovakvih lijepih projekata jer to nam zauvijek ostaje, a bez pravog ulaganja u djecu i omladinske škole nema ni pravog rezultata.” – rekao je Davor Šuker za cityportal.hr.

Davor Šuker - Gorica (14)

Davor Šuker i Nenad Črnko

Na pitanje o budućim planovima HNS-a vezanim za Goricu Šuker je kratko naglasio: “Uvijek ćemo ovdje dolaziti, ovo nam je lokacija koju rado posjećujemo i sa mladom reprezentacijom ali i sa svim nogometnim selekcijama i projektima  HNS-a. Ravnomjerno tražimo da igramo po cijeloj Hrvatskoj, ali Gorica i Velika Gorica je uvijek pravi domaćin i nas ponovni susreti u Vašem gradu jako vesele.”

Nakon kraćeg zadržavanja u klupskim prostorijama Šuker i Srebrić su nazočili prvom poluvremenu prvenstvene utakmice II HNL između Gorice i Dinama II, a u toku utakmice im se pridružio i član IO HNS-a Stjepan Merkaš, te predsjednik Skupštine kluba Ervin Kolarec. Kako smo doznali iz kluba u vrlo skoro vrijeme će se u Velikoj Gorici održati i zajednički radni sastanak čelnika grada Velike Gorice, kluba i Hrvatskog nogometnog saveza u sklopu kojeg će se rezimirati dosadašnje zajedničke aktivnosti u izgradnji stadionske infrastrukture kao i moguće najave novih investicija o čemu ćemo više doznati na zajedničkoj konferenciji za tisak, po završetku sastanka.

galerija fotografija:

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno