Poveži se s nama

Kultura

Dani europske baštine u kuriji Alapić u Vukovini

Objavljeno

Treći dan manifestacije Dani europske baštine u Turopolju obilježen je danas Malom komunalnom akcijom ‘moba’ u Vukovini u kuriji Alapić. Ova kurija spada u posebno vrijednu skupinu sačuvanih drvenih objekata u Zapadnoj Hrvatskoj. Barokni jednokrilni dvor je poveznica s obiteljima koje su odigrale značajne uloge u oblikovanju hrvatske povijesti, obitelji Alapića, Erdedyja, Draškovića. Procjenjuje se da je, prema stilskim obilježjima, kurija u postojećem obliku izgrađena u drugoj polovici 18. stoljeća, a povijesni dokumenti svjedoče o povijesti ovog imanja dugoj pet stoljeća i povezuju ga s banom Ivanom Korvinom.

 

kurija-alapic-6

Svjesni da kurija Alapić zahtijeva hitnu obnovu, ili će u protivnom nestati, zaključen je sporazum s Gradom Velika Gorica kojim Grad preuzima ulogu upravitelja nad ovim kulturnim dobrom. Sporazumom je određeno da će se kurija obnoviti za provođenje kulturno-turističkih i obrazovnih programa pod vodstvom Muzeja Turopolja.
Mala komunalna akcija raščišćavanja ovoga zapuštenog kulturnog dobra poduzeta je s ciljem upoznavanja lokalne i šire zajednice sa stanjem, ali i vrijednostima ovoga kulturnog dobra te nužnosti provođenja hitnih mjera za njegov spas. U akciji su sudjelovali Udruga mještana Vukovine ”Vukovina u srcu”, učenici Osnovne škole Vukovina, KUD Čiče (Novo Čiče), djelatnici Muzeja Turopolja, predstavnici Grada Velike Gorice i štovatelji turopoljske baštine.

 

galerija fotografija

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno