Poveži se s nama

Kultura

Danas je dan plavog irisa

Javnozdravstvena akcija održala se na Trgu bana Josipa Jelačića od 10.00 do 13.00 sati. Sve u svrhu da se osvijesti sebe i cijelo društvo kako zajedno trebamo raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva

Objavljeno

U subotu, 25. svibnja 2019. godine, u organizaciji Udruge Cro – ILCO Zagreb i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i drugim zainteresiranim institucijama, obilježava  se „Dan plavog irisa“.

Obilježavanje ovog dana namijenjeno je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva te žive s njegovim posljedicama.U Zagrebu se svake godine bilježi  više 600 novooboljelih osoba te više od 360 umrlih. Podaci na razini Hrvatske, također, za sad ne ohrabruju i ne pokazuju silazne trendove te se godišnje bilježi više 3.000 novooboljelih i oko 2.000 umrlih osoba. Stoga se navodi kako je bitno educirati se na vrijeme jer se rak debelog crijeva može u potpunosti izliječiti ako se otkrije na vrijeme.

Povodom toga dana Udruga željezničara Plavo svjetlo Zagreb i Cro – ILCO Zagreb organiziralo je u srijedu koloniju U Etno naselju Novo Čiče, gdje su slikari amateri slikali, te su slike poklonjene udruzi Cro-ILCO.

-Ako barem jednom čovjeku pomognem, puno sam napravila jer ako se na vrijeme jave liječniku sve se može riješiti i izliječiti-rekla je predsjednica Udruge Cro-ILCO Marija Banjad

 

Kultura

‘Savršena laž’ na matineji za umirovljenike

Dobitnica Oscara Helen Mirren i za Oscara nominirani Ian McKellen u napetoj, provokativnoj i sofisticiranoj priči o čovjeku koji je lagao cijeli svoj život, i ženi koja će ga na kraju suočiti s pravom istinom o sebi

Objavljeno

on

Kriminalistička drama “Savršena laž” s Helen Mirren i Ianom McKellenom film je koji je Pučko otvoreno učilište Velika Gorica pripremilo za novu matineju za umirovljenike. Priču o profesionalnom prevarantu koji putem interneta upozna dobrostojeću udovicu, pretvara se da je brižan i pažljiv, nadajući se da će se dočepati njezinog bogatstva, umirovljenici mogu besplatno pogledati u petak, 31. siječnja, u 11 sati u goričkom kinu.

Nastavi čitati

Kultura

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas čitat će ulomke iz Homerovih djela

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta

Objavljeno

on

U Knjižnici Galženici pripremili su zanimljiv program povodom Svjetskog dana čitanja na glas. Sutra u 12 sati učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica goričkim osnovnoškolcima naglas čitati ulomke iz Homerovih djela.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se ove godine 5. veljače. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama. Tako u nekim zemljama djeca nose transparente kojima traže pravo na čitanje, dok u drugima djeca u školi razgovaraju sa svojim omiljenim piscem.

Nastavi čitati

Kultura

Matija Prskalo i Mladen Vulić s predstavom ‘Bez trećeg’ uskoro u Gorici

Cijena ulaznice je 50 kuna

Objavljeno

on

Od sutra su u prodaji karte za predstavu autora Milana Begovića “Bez trećeg”. Radi se o autorskom projektu Matije Prskalo i Mladena Vulića, a Goričani predstavu mogu pogledati 10. veljače u 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu.

Tema predstave Gala teatra je susret supružnika koji nisu imali prvu bračnu noć, žene koja odavno čeka i muža koji se vraća iz zarobljeništva nakon osam godina, a temelji se na sukobu koji je prouzročen muževom ljubomorom, sumnjičavošću i nepovjerenjem.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno