Poveži se s nama

HOTNEWS

Da ne dobijemo po džepu: Zimski uvjeti počinju s prvom poledicom na cesti

Objavljeno

Temperature zraka još su ugodne za ovo doba godine, a sunce nas tijekom dana uspije i koliko toliko zagrijati. Ipak, studeni je na vratima, a s njime stiže i hladnije razdoblje te prva poledica na cestama. Iz policije upozoravaju kako je potrebno na vrijeme pripremiti zimsku opremu. Zimski uvjeti na cestama su onda kada je kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica.

„Tada se zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.“, napominju iz policije.

Na meniju kazna od 700 kuna

Vozaču koji upravlja vozilom, a nema potrebnu zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama ili nije očistio zaleđena vjetrobranska stakla ili snijeg s vozila, prijeti kazna od 700 kuna.

Obvezna zimska oprema od 15. studenog do 15. travnja je na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na području PU zagrebačke nalaze se sljedeće „zimske dionice“:

– autocesta A1; Čvor Lučko – Karlovac – Bosiljevo – Maslenica,
– autocesta A2; GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (Čvor Jankomir),
– autocesta A3; GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep. Srbije),
– autocesta A4; GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (Čvor Ivanja Reka)
– državna cesta D1; GP Macelj (granica Rep. Slovenije) – Krapina – Zagreb – Karlovac – Gračac – Knin i
– nerazvrstana cesta (bivša državna cesta D30); Čvor Buzin – Velika Gorica – Žažina.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno