Poveži se s nama

Vijesti

‘Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi ono što je uradio za svoj narod’

Turopoljsko bratstvo 13. prosinca 1918. godine izabralo je Franju pl. Lučića za svoga župana

Objavljeno

U organizaciji Plemenite opčine turopoljske povodom 100. obljetnice izbora Franje pl. Lučića za župana POT-a, a kao uvod u godinu u kojoj ćemo obilježiti 130 godina od rođenja velikog župana po kojemu ime nosi šetalište i park u središtu Velike Gorice, održat će se predavanje.

“Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi ono što je uradio za svoj narod”, riječi su znamenitog župana Franje pl. Lučića koji je svoj život posvetio društvenom radu i glazbi, a ostao u povijesti zapisan kao veliki glazbenik, pedagog i orguljaš, župan, Zmaj turopoljski i humanist.

Dana 13. prosinca 1918. godine, po stoljetnoj tradiciji na sv. Luciju, turopoljsko bratstvo izabralo je Franju pl. Lučića za svoga župana, a kasnije ga potvrdilo i u novom mandatu čime je na funkciji župana POT-a ostao devet godina. U svom radu u POT-u posebno se posvetio prosvjetnom radu otvarajući škole i čitaonice te podupirući mlade Goričane i Goričanke stipendijama za školovanje.

Čime je sve zadužio naš kraj i Hrvatsku možete saznati u ponedjeljak 17. prosinca u 18 sati na predavanju u Centru za posjetitelje, kod Muzeja Turopolja. Predavanje će voditi dr.sc. Branko Puceković i g. Ivan Nađ, a za glazbeni dio zaduženi su HPD Kučani.

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno