Poveži se s nama

Vijesti

Bunjevac: ‘Naš model pokazao se kao rješenje i put kojim se treba ići’

Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu postao ogledni primjer za ostatak zemlje

Objavljeno

Predsjednica je danas u sklopu posjete Velikoj Gorici obišla Distributivni centar za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec, gdje se susrela s proizvođačima voća i povrća.

– Iznijeli smo predsjednici probleme s kojima se proizvođači voća i povrća danas susreću. Naš model pokazao se kao rješenje i put kojim se treba ići. Drago mi je što je i predsjednica to prepoznala. Ovaj model prekopiran je i u Slavoniji te bi se uskoro trebao realizirati u Osijeku, a zatim i u Slavonskom Brodu. Nedostatak kvalitetne infrastrukture najveći je problem proizvođačima. Ako u vrijeme berbe nemate gdje skladištiti svoje proizvode, prisiljeni ste ih prodavati po nižim cijenama – rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o u Rakitovcu.

24.01.2019. Velika Gorica – Posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na jutros održanom sastanku dogovoreno je da Ministarstvo državne imovine darovnim ugovorom prepiše Velikoj Gorici državno zemljište na kojem je izgrađen dio Distributivnog centra u Rakitovcu. Time će se stvoriti preduvjeti za početak provedbe treće faze ovog projekta.


24.01.2019. Velika Gorica – Posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijenac ispred ‘Golubice’, spomenika poginulim braniteljima, prije druženja s proizvođačima voća i povrća.

24.01.2019. Velika Gorica – Posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Foto: Dražen Kopač

Vijesti

VIDEO U Lukavcu otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velike Gorice

Radovi počinju u ožujku, a priključke će dobiti 763 domaćinstva

Objavljeno

on

Nakon gradilišta u Mraclinu i Kobiliću, otvoreno je i posljednje, treće, gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Ono uključuje sjeverni dio grada Velike Gorice te naselja Lukavec i Veliku Mlaku. Što će projekt donijeti građanima te koliko se dugo čekalo na kanalizaciju u ovom dijelu Turopolja pogledajte u videu.

21.01.2020. Lukavec – Otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio pod zabranom pa zaradio kaznu veću od 15 tisuća kuna

Uhićen je i prepraćen na općinski sud

Objavljeno

on

Kad je sjeo za upravljač vozila 34-godišnjak nije niti slutio kako će ga ta vožnja skupo stajati. Naime, muškarac je odlučio voziti automobil iako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Na njegovu nesreću, tijekom redovite kontrole prometa zaustavila ga je policija.

– Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Zagrebu, gdje mu je sudac izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.300 kuna – poručili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno