Poveži se s nama

Crna kronika

Brutalne prevare sve češće, ovoga se pazite!

Objavljeno

Sve veći broj građana postaju žrtve prijevara koje su se pojavile posljednje vrijeme. Iz policije ističu kako najviše stradavaju stariji ljudi.

„Upozoravamo građane da smo u posljednje vrijeme zabilježili nekoliko prijevara u kojima su oštećeni većinom osobe starije životne dobi, a način počinjenja je većinom isti“, ističu iz policije, opisujući cijeli postupak prijevare.

Ne otkrivajte PIN!

A lopovluk započinje ovako: Počinitelj nazove potencijalnu žrtvu, lažno se predstavi kao zaposlenik jedne od banaka te navede kako joj je netko pokušao ukrasti novac s računa ili da je uspio ukrasti novac. Nakon toga, oštećenog zatraži da pripremi kartice zajedno s PIN-om tekućeg ili deviznog računa, s izlikom kako to traži da ne bi došlo do daljnje zlouporabe kartica. Potom se dogovori s oštećenim kako će zaposlenik banke doći do njegove adrese i preuzeti kartice. Nakon što počinitelj preuzme kartice od oštećenog, na bankomatima podigne maksimalni raspoloživi iznos.

„Kako bi spriječili počinjenje ovakvih kaznenih djela, upozoravamo građane da nikome, ni telefonom, ni direktno, ne govore svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci te da nikome ne daju svoje kartice jer postoji velika vjerojatnost zlouporabe.“, savjetuje policija te upozorava  na još  jednu vrstu prijevare.

Ulaze u stan na prijevaru

„Također upozoravamo građane na krađe počinjene na drzak način, u kojima se počinitelji lažno predstavljaju kao zaposlenici javnih poduzeća ili im nude na prodaju razne uređaje i usluge te tako uđu u stan ili kuću oštećenih, gdje iskoriste njihovu nepažnju i otuđe novac ili nakit. Počinitelji ovakvih kaznenih djela su većinom mlađe muške ili ženske osobe starosti od 20 do 30 godina.“, dodaje policija savjetujući građane da u stan ne puštaju nepoznate ljude.

U slučaju da uz sve ove preporuke ipak postanete žrtva prijevare, pokušajte zapamtiti što više detalja o izgledu osobe te odmah obavijeste policiju na broj 192.

Crna kronika

Policija i ovaj vikend na prometnicama

Na području Policijske uprave zagrebačke samo sinoć zabilježeno je 148 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

Tijekom vikenda policija na području cijele Policijske uprave zagrebačke pojačano nadzirati brzinu, alkohol, pojas i korištenje mobitela. Akcija će se provoditi u večernjim satima i usmjerena je upravo na ‘četiri glavne ubojice u prometu’. Iz PUZ-a javljaju kako je tijekom prve večeri provođenja akcije zabilježeno 148 prometnih prekršaja. Četrdeset vozača uhvaćeno je u vožnji u alkoholiziranom stanju, 62 u prebrzoj vožnji, četvero ih nije bilo vezano, a šest vozača koristilo je mobitel tijekom vožnje.

– Najveće zabilježene koncentracije alkohole su kod 45-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u mjestu Bedenica, Sveti Ivan Zelina dok je u organizmu imao 1,91 g/kg alkohola, zatim kod 43-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom na Zagrebačkoj cesti dok je u organizmu imao 1,63 g/kg alkohola te kod 41-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Mrkšinoj ulici dok je u organizmu imao 1,66 g/kg alkohola. Nadalje kod 38-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Ulici Dubrava dok je u organizmu imao 1,62 g/kg alkohola te kod 21-godišnjaka koji je upravljao pod utjecajem alkohola 0,66 g/kg, u Novoselcu u Česmanskoj ulici – poručili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija uhvatila dvojicu provalnika, druga dvojica u bijegu

Četvorka tijekom rujna i listopada provalila u dvije kuće i izvršila krađu u trećoj kući

Objavljeno

on

Gorička policija prošli tjedan riješila je dva slučaja provale u kuću i jedan slučaj krađe iz kuće. Ova tri kaznena djela dogodila su se tijekom rujna i listopada na goričkom području. Za njihovo počinjenje policija tereti dvojicu muškarca starosti 27 i 24 godine te dvojicu 21-godišnjaka. Muškarci su s područja Ivanić-Grada.

– Protiv njih je podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave, dok je za dvojicom počinitelja raspisana potraga, s obzirom na to da trenutno nisu dostupni policiji. Dvojac će po njihovom pronalasku biti naknadno procesuirani – rekao je inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavi čitati

Crna kronika

Muškarac napuhao 1,93 promila pa prespavao u policijskoj postaji

Policija ga je zaustavila u subotu oko 21,40 sati u Ulici Slavka Kolara

Objavljeno

on

Na širem Goričkom prostoru tijekom vikenda provedena je akcija prometne policije. Pojačano su nadzirala brzina i vožnja u alkoholiziranom stanju. Zbog prebrze vožnje zaustavljeno je šest vozača, dok su dvojica uhvaćena u vožnji pod utjecajem alkohola.

– U subotu u 21,40 sati u Ulici Slavka Kolara zaustavljen je 25-godišnjak, kojem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,93 g/kg. Kretao se kolnikom Ulice Slavka Kolara u smjeru sjevera u mjestu Velika Gorica. Dolaskom do kbr. 14 zaustavljen je i izvršeno alkotestiranje. Istome je na mjestu događaja privremeno oduzeta vozačka dozvola i smješten je u posebne prostorije PP Velika Gorica do otriježnjenja, a protiv njega bit će podignut optužni prijedlog nadležnom sudu – poručili su iz PP Velika Gorica.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno