Poveži se s nama

Crna kronika

Brutalne prevare sve češće, ovoga se pazite!

Objavljeno

Sve veći broj građana postaju žrtve prijevara koje su se pojavile posljednje vrijeme. Iz policije ističu kako najviše stradavaju stariji ljudi.

„Upozoravamo građane da smo u posljednje vrijeme zabilježili nekoliko prijevara u kojima su oštećeni većinom osobe starije životne dobi, a način počinjenja je većinom isti“, ističu iz policije, opisujući cijeli postupak prijevare.

Ne otkrivajte PIN!

A lopovluk započinje ovako: Počinitelj nazove potencijalnu žrtvu, lažno se predstavi kao zaposlenik jedne od banaka te navede kako joj je netko pokušao ukrasti novac s računa ili da je uspio ukrasti novac. Nakon toga, oštećenog zatraži da pripremi kartice zajedno s PIN-om tekućeg ili deviznog računa, s izlikom kako to traži da ne bi došlo do daljnje zlouporabe kartica. Potom se dogovori s oštećenim kako će zaposlenik banke doći do njegove adrese i preuzeti kartice. Nakon što počinitelj preuzme kartice od oštećenog, na bankomatima podigne maksimalni raspoloživi iznos.

„Kako bi spriječili počinjenje ovakvih kaznenih djela, upozoravamo građane da nikome, ni telefonom, ni direktno, ne govore svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci te da nikome ne daju svoje kartice jer postoji velika vjerojatnost zlouporabe.“, savjetuje policija te upozorava  na još  jednu vrstu prijevare.

Ulaze u stan na prijevaru

„Također upozoravamo građane na krađe počinjene na drzak način, u kojima se počinitelji lažno predstavljaju kao zaposlenici javnih poduzeća ili im nude na prodaju razne uređaje i usluge te tako uđu u stan ili kuću oštećenih, gdje iskoriste njihovu nepažnju i otuđe novac ili nakit. Počinitelji ovakvih kaznenih djela su većinom mlađe muške ili ženske osobe starosti od 20 do 30 godina.“, dodaje policija savjetujući građane da u stan ne puštaju nepoznate ljude.

U slučaju da uz sve ove preporuke ipak postanete žrtva prijevare, pokušajte zapamtiti što više detalja o izgledu osobe te odmah obavijeste policiju na broj 192.

Crna kronika

Kad vlasnici ne zaključaju bicikle, lopovi slave… A neki i jako dobro mirišu!

Iza nas je relativno miran tjedan kad je riječ o aktivnostima velikogoričke policije. Prekršaja je bilo u prometu, zabilježeno je i jedno obiteljsko nasilje, ali u svemu tome iskaču tri krađe. U dvjema su plijen bili nezaključani bicikli, a u trećoj devet parfema

Objavljeno

on

Relativno je miran tjedan iza društva iz velikogoričke policijske postaje, jer zbroj kaže kako je između 27. lipnja i 3. srpnja zabilježeno 27 “događaja”. Od toga je deset kaznenih djela, pri čemu se jedno odnosi na nasilje u obitelji, a devet ih dolazi iz prometa. Dakle, tjedan bez prave akcije…

U svemu tome može se izdvojiti dva slučaja krađe bicikla koje se možda i nisu morale dogoditi.

– U oba slučaja, naime, bicikli nisu bili zaključani. Počinitelji su došetali, sjeli na bicikl i odvezli se – rekao je inspektor Nikica Ljubanović u sklopu tjednog izvješća.

Prvi slučaj dogodio se u noći s nedjelje na ponedjeljak, u ulici Augusta Cesarca. Bicikl je bio ispod nadstrešnice u dvorištu, nezaključan, pa je nepoznati počinitelj ušao u dvorište, sjeo na bicikl i udaljio se u nepoznatom smjeru. I tom prilikom oštetio 51-godišnju vlasnicu za oko dvije tisuće kuna.

U drugom slučaju vlasnik snosi još veću odgovornost. Riječ je o 42-godišnjakinji koja je u ponedjeljak malo nakon 11 sati došla u shopping u Spar na Trgu kralja Petra Krešimira. Naslonila je bicikl marke Nakamura na staklenu stijenu trgovine, bez zaključavanja, ušla unutra, a dvadesetak minuta poslije izašla i – šokirala se. Bicikla više nije bilo, a procijenjena šteta je oko tri tisuće kuna. Vrijednosti bicikla valja dodati i vrijednost lanca, koji je bio uredno složen ispod sjedala…

“Dugoprstići” su ovoga tjedna radili i u trgovini BIPA u Sisačkoj ulici. Točnije, radi se o zasad nepoznatoj ženskoj osobi, koja je iskoristila nepažnju zaposlenica i “maznula” devet parfema ukupne vrijednosti, kažu, oko 5700 kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Iz kuće u Donjoj Lomnici provalnik odnio vrijedan nakit

Objavljeno

on

Nakit od žutog i bijelog zlata te srebrni nakit plijen su lopova koji je 21. lipnja od 7 do 10 sati provalio u kuću 62-godišnjakinje u Miklaušićevoj ulici u Donjoj Lomnici.

– Počinitelj je polomio cilindrični uložak brave, ušao u kuću, djelomično ispremetao stvari te izvršio krađu nakita, nakon čega se udaljio u nepoznato – objasnio je inspektor Nikica Ljubanović iz goričke policije.

Vrijednost stvari koje je provalnik odnio je 10 tisuća kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Provalio u knjižnicu i ukrao 870 kuna

Objavljeno

on

Tijekom produženog vikenda, u razdoblju od 20. do 23. lipnja, nepoznati je lopov provalio u prostorije Gradske knjižnice Velika Gorica, točnije u područnu knjižnicu Galženica na Trgu Stjepana Radića, i ukrao 870 kuna.

– Tamo je obio prozor na prizemnom dijelu zgrade, u kojem se nalazi knjižnica, zatim ušao u objekt te izvršio krađu gotovog novca koji se nalazio u blagajni – kažu iz policije.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno