Poveži se s nama

Crna kronika

Brutalne prevare sve češće, ovoga se pazite!

Objavljeno

Sve veći broj građana postaju žrtve prijevara koje su se pojavile posljednje vrijeme. Iz policije ističu kako najviše stradavaju stariji ljudi.

„Upozoravamo građane da smo u posljednje vrijeme zabilježili nekoliko prijevara u kojima su oštećeni većinom osobe starije životne dobi, a način počinjenja je većinom isti“, ističu iz policije, opisujući cijeli postupak prijevare.

Ne otkrivajte PIN!

A lopovluk započinje ovako: Počinitelj nazove potencijalnu žrtvu, lažno se predstavi kao zaposlenik jedne od banaka te navede kako joj je netko pokušao ukrasti novac s računa ili da je uspio ukrasti novac. Nakon toga, oštećenog zatraži da pripremi kartice zajedno s PIN-om tekućeg ili deviznog računa, s izlikom kako to traži da ne bi došlo do daljnje zlouporabe kartica. Potom se dogovori s oštećenim kako će zaposlenik banke doći do njegove adrese i preuzeti kartice. Nakon što počinitelj preuzme kartice od oštećenog, na bankomatima podigne maksimalni raspoloživi iznos.

„Kako bi spriječili počinjenje ovakvih kaznenih djela, upozoravamo građane da nikome, ni telefonom, ni direktno, ne govore svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci te da nikome ne daju svoje kartice jer postoji velika vjerojatnost zlouporabe.“, savjetuje policija te upozorava  na još  jednu vrstu prijevare.

Ulaze u stan na prijevaru

„Također upozoravamo građane na krađe počinjene na drzak način, u kojima se počinitelji lažno predstavljaju kao zaposlenici javnih poduzeća ili im nude na prodaju razne uređaje i usluge te tako uđu u stan ili kuću oštećenih, gdje iskoriste njihovu nepažnju i otuđe novac ili nakit. Počinitelji ovakvih kaznenih djela su većinom mlađe muške ili ženske osobe starosti od 20 do 30 godina.“, dodaje policija savjetujući građane da u stan ne puštaju nepoznate ljude.

U slučaju da uz sve ove preporuke ipak postanete žrtva prijevare, pokušajte zapamtiti što više detalja o izgledu osobe te odmah obavijeste policiju na broj 192.

Crna kronika

U samo dva sata opljačkali četiri kuće

Tražili su zlatni nakit i novac

Objavljeno

on

Nepoznati provalnici opljačkali su u nedjelju u samo dva sata, između 16.30 i 18.30 sati, četiri kuće u neposrednoj blizini. Na meti su im bile dvije obiteljske kuće u Ulici Augusta Šenoe te po jedna u Ulici Mladena Kerstnera i Seljine brigade. Policija sumnja da se radi o istim počiniteljima budući da je u sve četiri kuće provaljeno na isti način, obijanjem prozora ili balkonskih vrata sa zadnje strane kuće, a kuće se nalaze vrlo blizu jedna druge. Plijen provalnika bio je zlatni nakit i novac, ukupne vrijednosti oko 26 tisuća kuna. U jednoj kući provalnici nisu uspjeli ukrasti ništa jer se uključio alarm te ih omeo.

Policija apelira na građane da obrate pažnju i dojave ukoliko primijete sumnjive osobe u svom susjedstvu jer, kako kažu, ove kuće nisu na glavnoj ulici, pa bi susjedi mogli primijetiti osobe koje nisu stanari. Također, dodaju, evidentno je da su se počinitelji pripremili i najvjerojatnije prije akcije kuće neko vrijeme promatrali.

“Obratite pažnju na osobe koje se kreću po susjedstvu već nakon prvog sumraka. Građani nam sumnjive osobe mogu dojaviti i anonimno i ne moraju biti sigurni da se radi o provalnicima, policija će provjeriti. Dojavom pomažu i sami sebi jer se to sutra može i njima dogoditi, a ovakve slučajeve je teško riješiti bez pomoći građana”, kažu iz policije.

Nastavi čitati

Crna kronika

Prometna na raskrižju Kurilovečke i Matice hrvatske

Objavljeno

on

Jedno uobičajeno poslijepodne zamalo je završilo tragično, a prema riječima očevidaca, sve zbog neprilagođene brzine. Naime, na vozilo koje se kretalo Kurilovečkom naletjelo je drugo vozilo iz Ulice Matice Hrvatske. Na sreću nema ozbiljnih posljedica, a u ovoj nesreći osim automobila najviše je nastradao – semafor!

Naravno, više detalja i to onih službenih znat će se nakon policijskog očevida.

Vremenski uvjeti su takvi da je smanjena vidljivost, kolnici su mokri i skliski, stoga, vozači oprez, prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama!

 

Nastavi čitati

Crna kronika

Iz kuće u Kerstnerovoj ukraden nakit

Šteta procijenjena na nekoliko desetaka tisuća kuna

Objavljeno

on

U Ulici Mladena Kerstnera jučer između 16,30 i 19,10 sati nepoznati lopov provalio je u obiteljsku kuću 46-godišnjaka. Provalnik je iz kuće otuđio nakit, a nastala šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno