Poveži se s nama

HOTNEWS

Bliži se blagdan Svih svetih – sanacija groblja u Kravarskom pri kraju

Objavljeno

Klizišta tla u Kravarskom protekle dvije godine, osim na objektima i prometnicama načinila su ogromnu štetu i na mjesnom groblju. „Sanacija groblja koja je uslijedila nakon klizišta, nakon godinu i pol dana privodi se kraju.“ – rekao je načelnik Vlado Kolarec. Teren je stabiliziran drenažom i potpornim zidovima, a preostaje vraćanje grobova i nadgrobnih spomenika te otvaranje novih grobnica za pokojnike koji su prethodno eshumirani. Dvjestotinjak grobnih mjesta koja su oštećena ili preko nekoliko metara pomaknuta s prvobitne lokacije zahtijevala su opsežne radove, a u međuvremenu su neke obitelji posmrtne ostatke pokojnika odlučile premjestiti na groblja u Veliku Bunu i Šiljakovinu. 200 tisuća eura za sanaciju odobrio je Fond solidarnosti Europske unije, a za kompletnu obnovu groblja potrebno je investirati ukupno 2 milijuna kuna.

No, stanovnike Kravarskog istovremeno brinu i oštećene prometnice koje su također stradale uslijed velikih kiša i klizanja tla. Riječ je o dva najveća klizišta na području općine u Donjem Hruševcu za čiju sanaciju je potrebno iznaći 5 milijuna kuna. „Mi taj novac nemamo ali ćemo biti ustrajni u traženju novih izvora financiranja.“ – ističe Kolarec. Osim sredstava iz županijskog ili državnog proračuna, općina Kravarsko računa i na financiranje iz EU fondova ili putem Ministarstva regionalnog razvoja.

Radovi na prometnoj infrastrukturi, čini se, još će potrajati. No, mještani Kravarskog na nadolazeći blagdan Svih svetih ipak će dostojanstvenije moći obići posljednja počivališta svojih bližnjih.

HOTNEWS

FOTO Polaganjem vijenaca za poginule branitelje započelo obilježavanje Dana grada

Objavljeno

on

Obilježavanje Dana grada Velike Gorice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata.  Počast hrvatskim braniteljima odali su gradonačelnik Dražen Barišić, njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar te predstavnici Gradskog vijeća koje je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas. Vijence i svijeće su položili i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, policije, vatrogasaca te predstavnici političkih stranaka i Plemenite opčine Turopoljske.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Dječji kulturni centar iz Albanije gostovao u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, predsjednik Memetali Zenuni Memy, i Zajednica Albanaca Zagrebačke županije ugostila je Dječji kulturni centar Grada Skadra, direktor Kujtim Alija, povodom obilježavanja Dana zastave (Dan državnosti) Republike Albanije. Svečani koncert održan je sinoć u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je vodila (i pjevala) Ketlin Pjalmi, suvoditelj je bio Memy kao i prevoditelj s albanskog na hrvatski jezik i obratno, pozivao je na pozornicu goste odnosno uzvanike koji su imali kraće pozdravne govore. Posjetitelje su pozdravili veleposlanici Albanije i Kosova, v.d. poslanika Sjeverne Makedonije, Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije i Kujtim Alija.

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvođačka ekipa iz Albanije bila je mlada sa odličnim solistima i raznovrsnim koreografijama. Gost koncerta bilo je Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo sa svojom tamburaškom sekcijom, predsjednica Branka Tretinjak. Nakon dvosatnog programa druženje je nastavljeno uz bogati domjenak.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: “Franjo Tuđman” dobio društvo – Viktorija šalje i razglednice!

Između ostalog, pogledajte kako funkcionira Pučka kuhinja u našem gradu i tko je ovogodišnji rekorder u darivanju krvi. Bili smo na Susretu pučkih kazališta u Buševcu, u novom autobusu HNK Gorice i na rundi košarke!

Objavljeno

on

 

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno