Poveži se s nama

Kultura

Bježi iz sobe dok možeš! Kako su mnogi zapinjali u lukavečkom dvorcu…

U jednom od simbola Turopolja, lukavečkom dvorcu, jedna je doba prenamijenjena u “Escape room” u sklopu manifestacije “Dani europske baštine”, koja je završila u ponedjeljak oslikavanjem jednog zida i jednom izložbom fotografija

Objavljeno

Priča koja se zove “Dani europske baštine” započela je u Velikoj Gorici još prošlog utorka, predavanjem o zidnom slikarstvu, nastavljena je u četvrtak radionicom “Tehnike zidnog slikarstva”, pa onda u nedjelju, kad je domaćin bio Lukavec. Točnije, dvorac u Lukavcu, u kojem je pripremljen sve popularniji “Escape room”.

Riječ je, za one koji možda ne znaju o društvenoj igri u kojoj su igrači glavni junaci radnje. U zadanom vremenom roku ekipa sastavljena od dva do pet igrača u jednoj sobi mora otkriti i otključati skrivene predmete i tragove, dešifrirati kodove i šifre, riješiti zagonetke i petlje, logično razmišljati i surađivati kako bi na kraju izašli iz sobe. U trenutku kad je naša ekipa došla u lukavečki dvorac, u sobi je bila peteročlana ekipa, tri djevojke i dva mladića.

– Skroz je fora. Malo je zbunjujuće, otprilike skužiš što treba, ali ne znaš gdje, što, zašto… Ali to je i poanta – rekla nam je Josipa, pa objasnila što je cilj ovoga puta, budući da “escape room” uvijek ima i svoju temu.

– Tražimo freske i zidne slike. Bilo kakve, od grafita, do freski u crkvama, od prastarih pa sve do modernih. Koliko sam skužila, moramo pronaći gdje se nalaze… Mora se složiti slika, na poleđini će pisati gdje se što nalazi pa ćemo vidjeti dalje – govorila je Josipa, dok je prijateljica Lucija zadubljeno gledala u komadiće puzzli.

– Ovo mi je drugi put da sam u ‘escape roomu’, bila sam samo u Goričkom klubu mladih, na onom prošlom, kojem su tema bile coprnice. I oba puta je bilo jako zanimljivo… Ima druženja, ima mozganja, ako uspijemo još i izaći, tim bolje – kazala je Lucija.

Muški dvojac hodao je po prostoriji s upitnicima oko glave, a tako su nekako izgledale i djevojke, okupljene oko stola. I sve skupa djeluje kao zaista zabavan timski rad.

– Zapravo se sve svodi na to da idemo okolo, sve pretumbavamo… Našli smo neke kombinacije, redne brojeve, pa tu kombinaciju tražili na ključu, a sad se cure bave puzzlama – objasnio je ukratko Ivan, koji je diplomatski odbio odgovoriti na pitanje jesu li u svemu tome bolje cure ili dečki.

– Imamo raspodjelu znanja i resursa, tako da ide sve to nekako – nasmijao se Ivan.

I kad smo zalupili vrata za sobom, činilo se kao da nitko ne trza, koncentracija je bila velika, jer izazovan je zadatak bio pred njima. Prve tri grupe toga dana, kako su nam rekle “dežurne” djevojke iz Goričkoga kluba mladih, organizatora svega ovoga, nisu uspjele izaći iz sobe u zadanom roku. I ova, četvrta, navodno je od početka krenula u krivom smjeru, ali tako to ide s ovom sve rasprostranjenijom igrom. Koja se, eto, raširila sve do lukavečkog dvorca.

Otvorio je tako i Gorički klub mladih sezonu svojih aktivnosti, a planovi za sljedeće mjesece su, kažu, veliki i brojni…

 

Kultura

Kazalište preselili na internet: ‘Priču o oblaku’ pogledajte sa svog kauča

Za malene Goričane koji vole kazalište…

Objavljeno

on

S obzirom preporuke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kazalište Mala scena svoje će predstave prenositi uživo. U subotu, 14. ožujka u 17 sati, izravno će prenositi izvedbu predstave „Priča o oblaku“ koja je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina.

– Čak i ako ne možete doći k nama, možete predstavu gledati iz prvog reda na vašem kauču po cijeni od 35 kuna. Cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može uživati u kazališnom iskustvu za cijenu jedne ulaznice. Ovim započinjemo novu eru u hrvatskoj kulturi, a streamove predstava možete očekivati barem dvaput tjedno za sve uzraste – kažu iz Male scene te dodaju kako link nakon kupnje možete podijeliti i s prijateljima te će oni dobiti 10 posto popusta na kupovinu.

– Kazalište postaje još važnije u vrijeme krize. Ne samo da ćemo uspjeti dočarati čaroliju kazališta, želimo u danima koji slijede unijeti radost kazališta u vaš dom – dodali su iz kazališta.

Nastavi čitati

Kultura

I kultura se odgađa do daljnjega…

Objavljeno

on

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, svi kulturni programi u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica odgađaju se do daljnjega. Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, odlučili su na kolektivnom sastanku zaposlenika u POUVG, neće prikazivati predstave i filmove, a neće se održavati niti koncerti, kao ni predavanja.

Nastavi čitati

Kultura

OtpisaNE najslađa predstava VIRKAS-a

Komedija suočava gledatelje s tabu temama hrvatskog društva

Objavljeno

on

Na 16. Virovitičkim kazališnim susretima ovogodišnju titulu najslađe predstave odnijela je upravo komedija ‘OtpisaNE’ GK Scena “Gorica” i Kazališta Moruzgva. Nakon 11 predstava u virovitičkom kazalištu i tri gostujuće u Slatini i Suhopolju, na ovom poznatom kazališnom festivalu sudjelovala su kazališta iz cijele Hrvatske, kao i susjednih država.

U predstavi ‘OtpisaNE’, čiju režiju potpisuje Nikola Zavišić, a tekst Renato Baretić, glume Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički. Migranti, iskorištavanje bolovanja, braniteljskih mirovina i pobačaja te druge “tabu” teme o kojima predstava govori, obrađene su na vrlo jednostavan i komičan način, što je publika na kraju nagradila velikim aplauzom i odličnom ocjenom 4,91.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno