Poveži se s nama

Kultura

Bježi iz sobe dok možeš! Kako su mnogi zapinjali u lukavečkom dvorcu…

U jednom od simbola Turopolja, lukavečkom dvorcu, jedna je doba prenamijenjena u “Escape room” u sklopu manifestacije “Dani europske baštine”, koja je završila u ponedjeljak oslikavanjem jednog zida i jednom izložbom fotografija

Objavljeno

Priča koja se zove “Dani europske baštine” započela je u Velikoj Gorici još prošlog utorka, predavanjem o zidnom slikarstvu, nastavljena je u četvrtak radionicom “Tehnike zidnog slikarstva”, pa onda u nedjelju, kad je domaćin bio Lukavec. Točnije, dvorac u Lukavcu, u kojem je pripremljen sve popularniji “Escape room”.

Riječ je, za one koji možda ne znaju o društvenoj igri u kojoj su igrači glavni junaci radnje. U zadanom vremenom roku ekipa sastavljena od dva do pet igrača u jednoj sobi mora otkriti i otključati skrivene predmete i tragove, dešifrirati kodove i šifre, riješiti zagonetke i petlje, logično razmišljati i surađivati kako bi na kraju izašli iz sobe. U trenutku kad je naša ekipa došla u lukavečki dvorac, u sobi je bila peteročlana ekipa, tri djevojke i dva mladića.

– Skroz je fora. Malo je zbunjujuće, otprilike skužiš što treba, ali ne znaš gdje, što, zašto… Ali to je i poanta – rekla nam je Josipa, pa objasnila što je cilj ovoga puta, budući da “escape room” uvijek ima i svoju temu.

– Tražimo freske i zidne slike. Bilo kakve, od grafita, do freski u crkvama, od prastarih pa sve do modernih. Koliko sam skužila, moramo pronaći gdje se nalaze… Mora se složiti slika, na poleđini će pisati gdje se što nalazi pa ćemo vidjeti dalje – govorila je Josipa, dok je prijateljica Lucija zadubljeno gledala u komadiće puzzli.

– Ovo mi je drugi put da sam u ‘escape roomu’, bila sam samo u Goričkom klubu mladih, na onom prošlom, kojem su tema bile coprnice. I oba puta je bilo jako zanimljivo… Ima druženja, ima mozganja, ako uspijemo još i izaći, tim bolje – kazala je Lucija.

Muški dvojac hodao je po prostoriji s upitnicima oko glave, a tako su nekako izgledale i djevojke, okupljene oko stola. I sve skupa djeluje kao zaista zabavan timski rad.

– Zapravo se sve svodi na to da idemo okolo, sve pretumbavamo… Našli smo neke kombinacije, redne brojeve, pa tu kombinaciju tražili na ključu, a sad se cure bave puzzlama – objasnio je ukratko Ivan, koji je diplomatski odbio odgovoriti na pitanje jesu li u svemu tome bolje cure ili dečki.

– Imamo raspodjelu znanja i resursa, tako da ide sve to nekako – nasmijao se Ivan.

I kad smo zalupili vrata za sobom, činilo se kao da nitko ne trza, koncentracija je bila velika, jer izazovan je zadatak bio pred njima. Prve tri grupe toga dana, kako su nam rekle “dežurne” djevojke iz Goričkoga kluba mladih, organizatora svega ovoga, nisu uspjele izaći iz sobe u zadanom roku. I ova, četvrta, navodno je od početka krenula u krivom smjeru, ali tako to ide s ovom sve rasprostranjenijom igrom. Koja se, eto, raširila sve do lukavečkog dvorca.

Otvorio je tako i Gorički klub mladih sezonu svojih aktivnosti, a planovi za sljedeće mjesece su, kažu, veliki i brojni…

 

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno