Poveži se s nama

HOTNEWS

Načelnik Škrinjarić: Pisat ću premijeru Plenkoviću zbog autobusa za Lijeve Štefanke!

Bez javnog prijevoza u 21. stoljeću: Mještani Lijevih Štefanki prepušteni sami sebi

Objavljeno

Zbog ukidanja autobusne linije Velika Gorica – Lijevi Štefanki stanovnici ovog naselja, smještenog uz samu rijeku Kupu, ostali su prometno odsječeni od Velike Gorice i Zagreba. Najbliža linija javnog prijevoza dolazi do Žužić Brda, udaljenog 6,5 kilometara od Lijevih Štefanki. Autobusni prijevoznik Autoturist d.o.o. od ove autobusne linije odustao je zbog njezine financijske neisplativosti. Komentar ovog problema zatražili smo od načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića.

– Mi smo odmah nakon najave ukidanja linije u svibnju sazvali nekoliko koordinacija na kojima smo donijeli odluku o poduzimanju mjera da se spriječi takva situacija. Osobno sam kontaktirao gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i zamolio da ZET produži liniju koja vozi do Kravarščice u Lijeve Štefanke, koji se nalaze 6,5 kilometara dalje. No, ništa se po tom pitanju nije poduzelo – rekao je načelnik Škrinjarić.

Kako kaže, ljudi ne mogu javnim prijevozom do posla, djeca u školu, a studenti na fakultet. Stanovnici su prepušteni sami sebi. Do Žužić Brda i najbliže ZET-ove linije dolaze automobilima, traktorima ili pješke, snalaze se kako znaju i umiju.

– To nije dobro. Odlučio sam napisati pismo premijeru Plenkoviću i obavijestiti ga o ovim nedaćama te zamoliti za pomoć. Budući da je linija 311 koja bi vozila od Lijevih Štefanki do Zagreba ZET-ova linija, odnosno međužupanijska linija, za nju je nadležno resorno ministarstvo. Nadam se da će ova inicijativa koju su započeli nezadovoljni građani imati sretan završetak – dodao je načelnik.

HOTNEWS

Dođite gladni! Ljekarne Zagrebačke županije pripremaju radionicu prirodne kuhinje

“Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”

Objavljeno

on

Ljekarne Zagrebačke županije, u suradnji s Biotekom Zagrebačke županije, pripremile su novu radionicu prirodne kuhinje na kojoj svatko može naučiti kako se hraniti zdravo, kvalitetno i uravnoteženo. Farmaceuti educirani za prirodnu prehranu i makrobiotiku polaznike će naučiti kako pripremiti nutritivno uravnotežene obroke, a radionice su interaktivne i raju 2 do 3 sata.

Među ostalim, na edukaciji ćete saznati kako pripremiti kvalitetan i uravnotežen obrok, zašto je važno koristiti organske i cjelovite namirnice, kako uskladiti svakodnevne obaveze s pripremom zdravog obroka te kako prehranu prilagoditi individualnim potrebama, zdravstvenom stanju i godišnjem dobu.

– Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti kako se kvalitetnije i zdravije hraniti. Kuhamo prema makrobiotičkim načelima te naglašavamo važnost uravnotežene prehrane. Dođite gladni jer naši farmaceuti kuhaju za vas, a pripremljene obroke lako možete uvrstiti u svoju kuharicu zdravih navika – kažu iz Ljekarni Zagrebačke županije.

Radionica prirodne kuhinje održat će se 12. veljače od 17 do 20 sati u ljekarni u Ulici kralja Zvonimira 5. Cijena je 120 kuna, drugi član obitelji ostvaruje popust 50 posto, a za djecu do 15 godina radionica je besplatna. Prijaviti se možete na broj telefona 091 3296 152.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Evo gdje sve možete proslaviti Vincekovo na području Zagrebačke županije

Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo

Objavljeno

on

Na dan Svetog Vinka, 22. siječnja, prvi se puta u novoj godini ide u vinograd. Mnogi smatraju da je upravo Vincekovo ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo.

Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima – štatutima, od kojih su najpoznatiji oni križevački. Proslava Vincekova danas je prilagođena brojnim posjetiteljima, obožavateljima vina i prirode. A ako još niste prisustvovali jednoj takvoj ceremoniji, saznajte gdje to možete učiniti ove godine.

Ivanićgradsko Vincekovo slavit će se u vinogradu obitelji Vlade Jakopović u Kloštar Ivaniću, a nastavak ceremonije koja počinje 22. siječnja u 14 sati bit će u kleti Stari mlin. Organizira ga Udruga vinogradara i vinara “Brenta”. Isti dan, ali od 12.30 sati u kuriji Omilje u Donjoj Drenovi počinje Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini. Osim mise i razgledavanja kurije, obitelj Pisačić će prikazati i svečanost rezidbe te će goste počastiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

OPG Kuš u zaprešićkom Merenju ugostit će tamošnje Vincekovo i to u srijedu od 14. sati, dok će Velikogoričani svetog Vinka obilježiti u subotu u 14 sati u Kostanjevcu na imanju obitelji Mikulčić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje sakupljanje božićnih drvaca, a ovo su lokacije na kojima ih možete odložiti

Božićne jelke završit će na kompostiranju

Objavljeno

on

Kao i svake godine, nakon blagdana Sveta tri kralja počinje sakupljanje rezanih božićnih drvaca. Iz VG Čistoće napominju kako drvca građani mogu odložiti na zelenu površinu u blizini spremnika za komunalni otpad, pored zelenih otoka, na reciklažnom dvorištu kod sajmišta u Velikoj Gorici ili pored odlagališta Mraclinska Dubrava. Također, VG Čistoća će vozilima svakodnevno skupljati drvca na tri sabirne lokacije, i to na zelenim površinama u Ulici Slavka Kolara ispred kućnih brojeva 29 do 33, u Ulici Jurja Dobrile kod igrališta za pse te u Zvonimirovoj ulici kod boćališta.

– Drvca će se s navedenih lokacija velikim kamionima odvoziti na kompostiranje. Sakupljanje će potrajati do kraja siječnja, odnosno početka veljače – kažu iz Čistoće.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno