Poveži se s nama

Vijesti

Besplatno naučite programirati

Gorički klub mladih organizira radionice

Objavljeno

Gorički klub mladih organizira besplatne radionice programiranja. Polaznici će na njima moći steći osnovna znanja iz programiranja, web dizajna i razvoja aplikacija s ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu rada.

„S obzirom na veliku potražnju radnika iz tih područja, kroz 3 ciklusa u trajanju po 4 subote želimo osigurati da se svi zainteresirani mogu samostalno nastaviti educirati u ovome području te bez obzira na formalno obrazovanje, lakše naći posao u ovoj brzorastućoj industriji. Radionice su u potpunosti besplatne te namijenjene za sve, neovisno o dobi ili prethodno stečenoj razini obrazovanja, ali je broj sudionika ograničen“, objasnio je Matej Peranić, voditelj Goričkog kluba mladih.

Prvi ciklus radionica „Uvod u programiranje – Uvod u C“ počinje 3., a prijaviti se možete do 1. studenog. Prijave se vrše putem ovog obrasca ili putem maila gorickiklubmladih@gmail.com.
Drugi ciklus radionica vezan je uz web dizajn. Prva radionica će se održati 1.prosinca, a uvjet za sudjelovanje je pohađanje prethodnih radionica (Uvod u programiranje – Uvod u C) ili poznavanje osnova programiranja te vlastiti laptop. Prijaviti se možete do 19. studenog.

Treći ciklus radionica vezan je uz web i mobilne aplikacije. Prva radionica održat će se, također, 1. prosinca, a prijaviti se možete do 19. studenog.

Sve radionice održavat će se u prostoru Goričkog kluba mladih.

Vijesti

FOTO: Potresom oštećena i zgrada u Gajevoj ulici

Objavljeno

on

12.01.2021. Velika Gorica. Potresom oštećena zgrada u Gajevoj ulici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mnogi objekti, kuće i zgrade, jako su oštećeni u potresima koji su teško pogodili Petrinju, Sisak i okolna mjesta, a posljedice stalnog podrhtavanja tla sve su više vidljive i u Velikoj Gorici. U našem gradu vatrogasci svakodnevno interveniraju uklanjajući dimnjake, ali i manje vidljiva napuknuća u danima kada se temperatura spušta nekoliko stupnjeva ispod nule mogu izazvati rušenja s ozbiljnim posljedicama.

12.01.2021. Velika Gorica. Potresom oštećena zgrada u Gajevoj ulici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U ponedjeljak navečer u zgradi u Gajevoj, u kojoj se nalazi redakcija City portala i Reportera, došlo je do rušenja dijela balkona na drugom katu. Težak građevinski materijal je probio nastrešnicu s crijepom na prolazu kojim stanari zgrade i djelatnici spomenutih medija idu do parkirališta. Srećom, nitko nije ozlijeđen, ali samo zato što se u tom trenutku u prolazu nitko nije nalazio.

12.01.2021. Velika Gorica. Potresom oštećena zgrada u Gajevoj ulici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vatrogasci su jučer trakom upozorili da se prolaz ne koristi, a tijekom dana se očekuje njihov dolazak i saniranje oštećenja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO: Sanacija crkve Navještenja Blažene Djevice Marije započinje uklanjanjem oštećenog zvonika

Objavljeno

on

12.01.2021. Velika Gorica. Započela sanacija u potresu oštećene crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Preventivnu sanaciju u nedavnom potresu oštećenog zvonika crkve Navještenja Blažene Djevice Marije napravila je tvrtka Gradel (petak, 8. siječnja). Istog dana direktor Gradela Tomislav Pustahija je kazao da će početkom ovog tjedna započeti sanacija zvonika njegovim uklanjanjem. Prošlotjedno osiguranje zvonika imalo je preventivnu svrhu, da bi se u slučaju novog potresa zvonik urušio u samog sebe, a ne na zgradu crkve odnosno na prostor oko zgrade.

12.01.2021. Velika Gorica. Započela sanacija u potresu oštećene crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djelatnici Gradela su u ponedjeljak (11. siječnja) i jučer započeli s postavljanjem skela i tako je zapravo započela sanacija crkve i vidno oštećenog tornja. Prema riječima direktora Pustahije, sanacija ne bi trebala biti težak zahvat. Redoslijed u demontiranju zvonika je poznat iz višegodišnje prakse ove tvrtke – skida se prvo ‘kapa’, zatim sat i zvona. Na taj način se oslobađa prostor da bi se zvonik sanirao iznutra.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Kunić: Najviše nas brine stanje dvorca u Lukavcu

Pročelnik Zvonko Kunić dao je pregled stanja kulturnih ustanova i sakralnih objekata na području Gorice

Objavljeno

on

Sakralni objekti i kulturne ustanove na području Velike Gorice u potresu su oštećeni, a pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zvonko Kunić izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice jesu li sigurni za upotrebu.

– Najviše nas brine stanje u starom gradu Lukavcu zbog tornja. Dosta žbuke je otpalo na svodovima, a svod na prvom katu smo morali poduprijeti, odnosno hitno intervenirati da ne bi došlo do urušavanja cigli sa samog svoda. Tamo će trebati napraviti još jednu analizu i statičku procjenu i projekt sanacije koja će uključivati saniranje tornja i oštećenja – kazao je Kunić i dodao kako je od danas otvoren i Muzej Turopolja.

12.1.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije Stožera civilne zaštite. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

Od crkvi je najteža oštećenja zadobila crkva u Mraclinu. Stradala je i crkva u Dubrancu, kao i župna kuća, a za njih se još čeka izvid statičara.

– Osim crkve u Mraclinu, sve crkve koje smo obišli, u Vukovini, Novom Čiču i Ščitarjevu, su također oštećene, ali su statički sigurne te nisu izvan uporabe. Crkva u Ščitarjevu bila je u postupku sanacije šteta od potresa iz ožujka, a ovaj novi potres donio je nova oštećenja, ali ponavljam, ne u toj mjeri da bi se onemogućilo korištenje crkve – rekao je Kunić te najavio kako im sada predstoje statički izvidi crkvi na terenu, posebno crkve svete Filomene na groblju, ali i one u Šiljakovini, kao i kapelice u Kozjači.

 

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno