Poveži se s nama

Vijesti

Baš ono što je trebalo Gorici! Po novome, na Plesu se najbolje papa

Potraga za dobrom klopom u Velikoj Gorici odvela nas je na Pleso, nedaleko od aerodroma, na terasu novoga restorana “PapaMò”, koji je ispao – otkriće

Objavljeno

Vi ovdje u Gorici imate sve, grad je super za život, ali jedno vam fali… Malo je tu pravih, vrhunskih restorana, mjesta gdje možeš dovesti nekoga na poslovni sastanak, ali i na opušteno druženje…

Tako mi govorio prijatelj, već godinama s adresom u inozemstvu, deklarirani ljubitelj ića i pića, prije nekoliko godina. Često je i kasnije vrtio tu mantru, teoriju o “gradu s premalo vrhunske gastronomije”, pa sam ga jedva čekao na aerodromu kad je ovoga puta dolazio. Avion je, naravno, ponovno kasnio, ali stigao je baš na vrijeme za ručak.

– Idemo, vodim te na ručak na jedno mjesto – izgovorio sam odmah nakon pozdrava.

Ništa mu drugo nisam želio otkriti, no sve je vrlo brzo bilo jasno. Minutu, dvije poslije parkirao sam nedaleko od aerodroma, na adresi Pleška 105, a prijatelj je gledao…

– Izlazi, tu smo! – požurivao sam ga.

– Opa, ovo je nešto novo… – odvratio je dok je odvezivao pojas i gledao u natpis.

Oči su se raširile već na prvom koraku, nakon što odmjerio prve naznake interijera. Znao sam da ni takav “šmeker” poput njega neće odoljeti ovoj kombinaciji stakla i drva uz dodatke poput dizajnerskih lustera i stalaža ispunjenih bocama vrhunskih vina.

– Dobro nam došli, izvolite menije – prišla nam je nasmiješena konobarica, prijatelju se i taj dio svidio, a nakon što je otvorio meni, krenula je već i lagana euforija.

– Carpaccio od juneće pisanice za predjelo, teleća koljenica s rižotom alla milanese za glavno jelo i za kraj malo salate od hobotnice – izgovarao je narudžbu već nekoliko minuta poslije, očito želeći pred ljupkom konobaricom ispasti još malo važniji i pompozniji nego što doista jest.

– Pizzu s pršutom – dobacio sam puno manje pompozno, a on me u čudu pogledao.

– Čekaj, uz sve ovo ti ćeš jesti pizzu?!

– Ništa ne brini, nisam poludio… Nije ovo obična pizza – objasnio sam ukratko.

Sa svakim zalogajem sve je više uživao, a kad je konačno odložio pribor, duboko je udahnuo i okrenuo se prema konobarici.

– Oprostite, molio bih vas da mi pozovete šefa! Želim razgovarati s njim!

Zbunjena djevojka ponudila je pomoć, pokušala doznati što nije u redu, pretpostavljajući da postoji neki problem, ali ovaj je baš inzistirao. Želi šefa. I baš nam u tim trenucima prilazi čovjek…

– Ja sam vlasnik restorana, u čemu je problem – upitao je, a prijatelj je ustao.

– Majstore, svaka čast! – povikao je srdačno, a konobarica je odahnula…

I sjeo nama je za stol, a priča je krenula od jednog temeljnog, ali logičnog pitanja:

– U čemu je tajna?

Svašta je taj moj prijatelj prošao, brojne restorane, ali ovo je bilo nešto drukčije. Hrana naprosto ima drukčiji okus.

– Naša jela pripremaju se ‘sous vide’ tehnikom kuhanja, na niskoj temperaturi, u vakuumu, što jelo čini bogatijim baznim, odnosnim aromama i punijim okusom. Sva hranjiva svojstva ostaju u namirnici i zato je ona takva – odgovorio je gazda na pitanje koje je glasilo otprilike “kako je moguće da je meso meko kao putar”.

– Imamo u kuhinji i grill smoker, koji omogućuje ravnomjerno pečenje, veću sočnost i bolje arome dima, i kad se sve spoji…

Ok, sve to skupa djelovalo je kao dovoljno dobro objašnjenje, ali prijatelj je išao dalje.

– Probao sam i njegovu pizzu, takvo nešto nisam još probao. U čemu je tu stvar?

Odgovor je bio spreman.

– Na to smo posebno ponosni. Kreirali smo Delikates pizzu, od premium namirnica, baš za prave gurmane poput vas, s originalnom talijanskom mozzarellom i svim drugim visoko kvalitetnim sastojcima, a tijesto je naše, posebno, autorski rađeno od četiri vrste brašna. Miješa se posebnom miješalicom tehnikom velike hidratacije s umješavanjem velike količine zraka zbog čega je u konačnici ono vrlo prozračno. Na kraju se pizza stavlja u pećnicu koja u 60 sekundi odradi posao kako bi tijesto bilo lagano, prozračno, izvana hrskavo, a u sredini mekano – objašnjavao je gazda.

 

I krenula je šetnja, razgledavanje.

– Vidite, imamo i izdvojeni VIP dio s 20-ak mjesta, idealan za poslovne ručkove, domjenke i proslave, tu je i malo dječje igralište za klince, a imamo i sobe za opuštanje, s privatnim jacuzzijem i saunom – nabrajao je gazda i impresionirani prijatelj mogao je samo zaključiti:

– E, to je baš ono što je Gorici trebalo!

 

Savršen desert – Amelie kolači

A kad je sve gotovo, kad je želudac pun, vrijeme je za desert… Uz slatke deserte s potpisom chefa Deana, kao što su ukusni semifreddo ili panakota, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji, ljubitelje slatkoga svakako će zanimati i informacija da u ponudi PapaMó restorana su i kolači izravno iz kuhinje Slastica Amelie, omiljenog zagrebačkog odredišta za sladokusce koje je sada stiglo i na Pleso!

Nastavi čitati

Obrazovanje

FOTO: Početak nastave za maturante u drugom polugodištu

Objavljeno

on

18.01.2021. Velika Gorica. Početak nastave za maturante u drugom polugodištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za maturante velikogoričkih srednjih škola danas je započela u drugom polugodištu nastava u učionicama uživo (model A), svi ostali razredi imali su nastavu na daljinu (online, model C). Tako organizirana nastava u srednjim školama ostat će do 31. siječnja ove godine.

18.01.2021. Velika Gorica. Početak nastave za maturante u drugom polugodištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema dogovoru maturanti Gimnazije, Ekonomske škole i Srednje strukovne škole imali su nastavu poslijepodne i tako će biti tijekom ovog tjedna te će slijedom toga i školska kantina biti učenicima i djelatnicima škole na usluzi u vrijeme poslijepodnevnog turnusa.

18.01.2021. Velika Gorica. Početak nastave za maturante u drugom polugodištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Maturanti su upoznati s ”Uputama za evakuaciju u slučaju potresa”.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Politika

Novo lice Gorice dr. Ivan Bekavac govori o aktualnoj situaciji vezanoj uz potrese, otvara pitanje gradske tržnice, te predstavlja planove za razvoj poljoprivrede

Kampanja dr. Ivana Bekavca kreće s jednom važnom gospodarskom granom, a riječ je o poljoprivredi. Kako ističe, potrebna je inventarizacija poljoprivrede Velike Gorice.

Objavljeno

on

Za sada jedini istaknuti kandidat za gradonačelnika Grada Velike Gorice na predstojećim izborima u svibnju je dr.Ivan Bekavac (MOST). Danas se predstavio slušateljima City radija u prvoj u nizu emisija “Novo lice Gorice”.

Ivan Bekavac je liječnik anesteziolog u Klinici za dječje bolesti Zagreb, ujedno je koordinator MOST-a Zagrebačke županije, posljednjih pet godina politički je aktivan.

-Goričanin sam zadnjih 45 godina, išao ovdje u školu, odrastao i živim tu, i namjeravam tu ostati, te odraditi u Velikoj Gorici i moj drugi dio života.

Kako ističe želio bi živjeti u Gorici kakvom je on zamišlja, a to je Gorica prosperiteta, prilika, budućnosti i boljeg života nego ga danas živimo. Također, vjeruje da će jesen 2021. zabilježiti kao vrijeme nove prilike za ovaj grad, gdje ćemo svi zajedno osjetiti o čemu govori.

Bekavac se osvrnuo i na aktualno stanje vezano uz situaciju s potresom.

-Tražim nastavak redovitih tjednih pregleda ovlaštenih stručnjaka, kao i javnu objavu svih izvješća o stanju i uporabljivosti zgrada i ustanova javne namjene, dok god traje opasnost i ugroza od potresa na području grada Velike Gorice na mrežnoj stranici gorica.hr. Naime svjedočimo svakodnevnim potresima s epicentrima u blizini grada, a sigurnost zgrada javne namjene ne smije biti teretom iskusnog oka djelatnika, korisnika ili posjetitelja, već to treba biti organizirani pristup s minimalnom mogućnošću propusta u pravodobnom prepoznavanju ugroze.

S današnjim danom započelo je drugo obrazovno razdoblje za dio učenika osnovnih i srednjih škola, a u današnjem razgovoru, naglasak je na Osnovnoj školi Eugena Kumičića koja je danas, bez obzira na oprečne izjave oko oštećenja otvorila svoja vrata za učenike razredne nastave.

-Dio izvješća gradske uprave koji se odnosi na sigurnost zgrade Osnovne škole Eugena Kumičića objavljen u srijedu različit je od objave jučer u četvrtak, kad je utvrđeno kako nije ugroza sigurnosti samo u dijelu sportske dvorane iste škole nego i u drugom dijelu zgrade škole. A danas je započeta nastava u dijelu zgrade oštećenom potresom, a nakon provedene sanacije tijekom proteklog vikenda. Stoga je opravdano javno objaviti izvješća kako bi svi zainteresirani pravodobno mogli prepoznati ugrozu i alarmirati gradske službe. – ističe Bekavac.

Kampanja dr. Ivana Bekavca kreće s jednom važnom gospodarskom granom, a riječ je o poljoprivredi. Kako ističe, potrebna je inventarizacija poljoprivrede Velike Gorice.

-Velika Gorica danas ne zna kojom poljoprivrednom proizvodnjom raspolaže, stoga je nužna inventarizacija kako bi se mogle donijeti funkcionalne poljoprivredne politike:

-koliko hektara pojedine poljoprivredne proizvodnje na godišnjoj razini imamo?

-koje tehnološke razine su one?

-koje povrtlarske, voćarske, stočarske i dr. proizvodnje imamo u gradu?

-kakav je doprinos pojedinih poljoprivrednih grana gradskom proračunu?

-koliko stanovništva direktno živi od poljoprivredne proizvodnje?

Na osnovu tih podataka je moguće onda donijeti racionalne odluke kakvu poljoprivredu želimo i kakvu poljoprivrednu politiku želimo provoditi.- pojašnjava Bekavac.

Ovdje se postavlja i pitanje gradske tržnice.

-Gradska tržnica je ključan element provedbe poljoprivredne politike našeg grada iz nekoliko razloga jer je ona prostor okupljanja i gradskog života, poveznica ruralnog i urbanog dijela Velike Gorice, mjesto na kojem se konkretizira suživot poljoprivrede i stanovništva grada, odnosno afirmacija poljoprivrede Turopolja.

Trenutni prostor tržnice onemogućava ostvarenje punog potencijala kojeg gradska tržnica kao element gradskog života zahtijeva. Nova lokacija na kojoj bi se intenzivirao gradski život, ostvarilo povezivanje ruralnog i urbanog prostora te afirmirala poljoprivreda Turopolja ključan je odabir kojeg treba riješiti čim ranije imajući u vidu strateške ciljeve koji bi ta lokacija trebala zadovoljavati. Tržnica nikako nije samo mjesto na kojem se prodaje voće i povrće! – poručuje Bekavac.

Razvoj poljoprivrede Velike Gorice vidi kroz postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva o čemu više možete poslušati OVDJE.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Goričkim sportašima u ovoj godini više od 12 milijuna kuna

Iz grada su najavili izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu…

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica, kao i svake godine, s predstavnicima četiri sportske udruge potpisao je Ugovore o korištenju sredstava. U prošloj godini ukupno je za sport i rekreaciju iz gradskog proračuna izdvojeno 22 milijuna kuna.

– Unatoč teškoj godini i vremenima u kojima se sada nalazimo, smanjenja sredstava nije bilo nego samo povećanja te ćemo i dalje raditi na razvijanju sporta u našem gradu. Ponosni smo na naše prvoligaše, a u fokusu su i osobe s invaliditetom, djeca i rekreativci. Politika sporta biti će usmjerena prema izgradnji novih igrališta, fitness parkova i svega onoga što će omogućiti lakšu i bolju rekreaciju i zdravlje našim sugrađanima – rekao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar prilikom potpisivanja ugovora te je najavio izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu, a biti će i realizirana planirana dječja igrališta po mjesnim odborima.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice u ovoj će godini raspolagati s 11 milijuna i 900 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo s potporom koju nam Grad pruža iz godine u godinu. Vjerujem da su sve članice Zajednice svojim radom opravdale dobivena sredstva – istaknuo je dopredsjednik Zajednice sportskih udruga Darko Blažinčić.

Velika Gorica jedan je od rijetkih gradova koji ima predstavnike u tri najkvalitetnija momčadska sporta. Nogomet, rukometu i košarci. HNK Gorica iz sezone u sezonu bilježi sve bolje rezultate te je može se reći jedna od najljepših priča u nogometu proteklih godina. S druge pak strane, gorički rukometaši i košarkaši krenuli su europskim stazama.

– Planovi svih članica za ovu godinu su dići sport na još jednu višu razinu ili barem zadržati već postojeću s obzirom na epidemiološku situaciju koja nas je zatekla u prošloj, a prati nas i u ovoj godini – naglasio je Blažinčić.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Sportskom savezu osoba s invaliditetom pripalo je 280 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo, ali voljeli bi da su ta sredstva viša kako bi u svojim klubovima konačno mogli imati stalno zaposlene trenere koji bi vodili brigu o vrhunskim sportašima kao i svoj djeci s teškoćama koja će možda upravo to postati. Bitno je da se sva ta djeca i osobe s invaliditetom osjećaju jednako u društvu – ističe predsjednica Saveza Mirjana Lučić  izražavajući želju za osnivanjem plivačkog kluba.

– Ne možete vi pokrenuti klub ako nemate sredstva i tu sve padne u vodu. Mi imamo politiku u Savezu da naši klubovi ne plaćaju članarinu stoga, ako nas Grad ne prati, mi ne možemo funkcionirat, dodala je i još jednom zahvalila Gradu što ih podržava.

Također, sredstva za rad i funkcioniranje u ovoj godini dobili su i  Športsko rekreativni savez Grada Velike Gorice 126 tisuća kuna te gorički Školski sportski savez 105 tisuća kuna.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno