Poveži se s nama

CityLIGHTS

Andautonija uživo – od napada Barbara do trbušnog plesa

Objavljeno

Jedno od najbolje uređenih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj – Andautonija u Ščitarjevu ove će godine, nakon prošlogodišnje odgode zbog lošeg vremena, u svoj svojoj punini posjetiteljima dočarati naše prostore u Rimsko doba – manifestacijom Dionizijske svečanosti. U organizaciji Udruge Andautonija, bogat program pripremljen na povijesnim temeljima dočarava drevnu antiku u Ščitarjevu. U subotu 12. rujna, program će imati centralnu temu – borbu s Barbarima. “U realizaciji izvedbe sudjeluju gosti iz Ptuja, koji će biti u ulozi Barbara ali i svojih protivnika, članova 13. Legije.” – otkriva predsjednik Udruge Mladen Zagorac. Ako niste ljubitelj povijesnih sukoba, svakako dođite pogledati rimsku igru balote ili pak rimski nogomet na pomalo šaljiv način. Prava je šteta ne posjetiti rimsku tržnicu koja će nuditi starinske, tradicijske i izvorne proizvode. Uz atraktivnu izvedbu trbušnog plesa, bit će organiziran i “brzi tečaj” na kojem ćete moći i sami svladati ove plesne pokrete. Za nešto mlađu publiku zadužena je Udruga Mali prijatelji koja će svojim animacijama učiniti sve kako bi maleni posjetitelji nešto korisno naučili na radionicama izrada raznih predmeta, sudjelovali u rimskim igrama, uskočili u “rimsku obleku” te naučili pokoju latinsku riječ. Zaboravljeni stari zanati, također su dio ove svečanosti, stoga po dolasku ne zaobiđite vrijednog kovača, bačvara ili lončara.

Ovogodišnja novost je i natjecanje u pečenju šarana na rašljama koje će biti i svojevrsni kulinarski šou i tečaj pripreme ove vrste jela, na stručni način. Osim šarana, najavljuje Zagorac, ogladnjele posjetitelje mamit će miris besplatnih porcija rimskog gulaša, ali i odojak s ražnja te pečena šunka u kruhu, sve pripremljeno s posebnim začinima kojima su i Rimljani odnosno Rimljanke koristile u pripremi jela.

Dionizijske svečanosti u Andautoniji događaj je koji se ne propušta, a izlika neće biti prijevoz. Naime, ako nemate vlastiti, možete i javnim gradskim prijevozom, ali i taxi službom koja će vas čekati kod Muzeja Turopolja i potpuno vas besplatno prevesti do odredišta.

Manifestacija započinje u 11 , program traje sve do 19 sati, no sadržaji će se ponavljati tijekom dana kako bi svi koji žele mogli vidjeti ono što su iz Udruge Andautonija pripremili za ovogodišnju manifestaciju. Od 20 sati slijedi zabava do ranih jutarnjih sati uz grupu Saturnus.

CityLIGHTS

Neno Belan i Fiumensi nastupaju na Turopoljskom fašniku

U Praku Franje Tuđmana su 22. veljače

Objavljeno

on

Približava se dan kada će gradom proći maškarana povorka, a Turistička zajednica objavila je i tko će maskirane Goričane i njihove goste na 111. Turopoljskom fašniku zabavljati ove godine. Ispod fašničkog šatora u Park Franje Tuđmana dolazi jedan od najveselijih i najpoznatijih zabavljača – Neno Belan i njegovi Fiumensi. Koncert počinje u 21 sat.

Ovaj poznati splitski kantautor, pjevač i skladatelj pop rock glazbe prepoznatljiv je po svojim svevremenskim tekstovima pjesama kao što su “Rijeka snova”, za koju je dobio i Porina 2008. za najbolji album, a tu su i druge uspješnice, što iz vremena Đavola, pa i novijeg razdoblja poput “Zar više nema nas” (duet s Massimom, također dobitnik Porina) zatim poznata “Stojim na kantunu”, “Pričaj mi o ljubavi”, “Bambina”, “Divojka s juga”, “Srce od leda” ili “Ivona”…

– Ma sve znate, pa vas u stilu “Rock galame” pozivamo: nemoj biti sama dok je rock galama, dođi i pridruži se veselim maškarama na 111. Turopoljskom fašniku, u subotu, 22.veljače – kažu iz Turističke zajednice grada Velika Gorica.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ivana Kindl u svom gradu snimila spot za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’

‘Smrzla sam se i spigala, ali za dobru artističku ideju može sve!’

Objavljeno

on

Za snimanje video spota za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’, naša sugrađanka Ivana Kindl izabrala je upravo svoj grad i to dvoranu u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Ideja za spot je odlična i jedva čekam da vidite finale. Dinkec i ja imamo sličan senzibilitet, za dobru artističku ideju može sve! Spigala sam se snimajući u ležećem položaju na kazališnim daskama, smrzla se vani na – 3 s ogoljenim ramenima, ostala u jednom trenutku obavijena samo crvenim trakama zalazeće ljubavi… silueta u crvenom me potezala,vukla, čupala zadnje niti te nesretne ljubavi… Danas me cijelo tijelo boli, ali osjećaj je neopisivo dobar. Kad radiš s ekipom koja je pouzdana i organizirana nema stresa, samo dobra vibra – napisala je na svom Facebook profilu popularna pjevačica.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Goričani uz glazbu i kuhano vino dočekali 2020. godinu na otvorenom

Objavljeno

on

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice na otvorenom na prostoru kod Muzeja Turopolja dočekali 2020. godinu. Kuhano vino i glazba Tamburaškog sastava Harmonija poticali su raspoloženje građana koji su odlučili dočekati novu godinu izvan toplih domova odnosno gastronomskih destinacija. Nakon odbrojavanja (vodila ga je moderatorica Ana Katuluć) odnosno početka 2020. godine i velikog vatrometa, okupljenim građanima obratio se gradonačelnik Dražen Barišić, u društvu s predsjednicom Turističke zajednice Miladom Mesarić.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je bio kratak, kao i prije godinu dana, zaželio svim svojim sugrađanima da ostvare sve svoje osobne želje i da im njihovo ispunjenje učini život mnogo ugodnijim. Iako je Harmonija nakon gradonačelnikove čestitke nastavila svirkom i pjesmom, prostor ispred pozornice ubrzo se prorijedio.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugačija situacija je bila u punim goričkim lokalima, gosti su u slavljeničkom raspoloženju svoje druženje produžili do ranih jutarnjih sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno