Poveži se s nama

CityLIGHTS

Andautonija uživo – od napada Barbara do trbušnog plesa

Objavljeno

Jedno od najbolje uređenih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj – Andautonija u Ščitarjevu ove će godine, nakon prošlogodišnje odgode zbog lošeg vremena, u svoj svojoj punini posjetiteljima dočarati naše prostore u Rimsko doba – manifestacijom Dionizijske svečanosti. U organizaciji Udruge Andautonija, bogat program pripremljen na povijesnim temeljima dočarava drevnu antiku u Ščitarjevu. U subotu 12. rujna, program će imati centralnu temu – borbu s Barbarima. “U realizaciji izvedbe sudjeluju gosti iz Ptuja, koji će biti u ulozi Barbara ali i svojih protivnika, članova 13. Legije.” – otkriva predsjednik Udruge Mladen Zagorac. Ako niste ljubitelj povijesnih sukoba, svakako dođite pogledati rimsku igru balote ili pak rimski nogomet na pomalo šaljiv način. Prava je šteta ne posjetiti rimsku tržnicu koja će nuditi starinske, tradicijske i izvorne proizvode. Uz atraktivnu izvedbu trbušnog plesa, bit će organiziran i “brzi tečaj” na kojem ćete moći i sami svladati ove plesne pokrete. Za nešto mlađu publiku zadužena je Udruga Mali prijatelji koja će svojim animacijama učiniti sve kako bi maleni posjetitelji nešto korisno naučili na radionicama izrada raznih predmeta, sudjelovali u rimskim igrama, uskočili u “rimsku obleku” te naučili pokoju latinsku riječ. Zaboravljeni stari zanati, također su dio ove svečanosti, stoga po dolasku ne zaobiđite vrijednog kovača, bačvara ili lončara.

Ovogodišnja novost je i natjecanje u pečenju šarana na rašljama koje će biti i svojevrsni kulinarski šou i tečaj pripreme ove vrste jela, na stručni način. Osim šarana, najavljuje Zagorac, ogladnjele posjetitelje mamit će miris besplatnih porcija rimskog gulaša, ali i odojak s ražnja te pečena šunka u kruhu, sve pripremljeno s posebnim začinima kojima su i Rimljani odnosno Rimljanke koristile u pripremi jela.

Dionizijske svečanosti u Andautoniji događaj je koji se ne propušta, a izlika neće biti prijevoz. Naime, ako nemate vlastiti, možete i javnim gradskim prijevozom, ali i taxi službom koja će vas čekati kod Muzeja Turopolja i potpuno vas besplatno prevesti do odredišta.

Manifestacija započinje u 11 , program traje sve do 19 sati, no sadržaji će se ponavljati tijekom dana kako bi svi koji žele mogli vidjeti ono što su iz Udruge Andautonija pripremili za ovogodišnju manifestaciju. Od 20 sati slijedi zabava do ranih jutarnjih sati uz grupu Saturnus.

CityLIGHTS

Darivatelji krvi prvu pomoć plaćat će 200 kuna manje!

Članovi goričkog Crvenog križa platit će tečaj 300,00 kuna, a darivatelji krvi 250,00 kuna. Ova promjena stupa na snagu 1. kolovoza

Objavljeno

on

Dobro se dobrim vraća! Odbor Crvenog križa Velika Gorica odlučio je da svi darivatelji krvi, kao i njegovi članovi imaju popust za tečajeve prve pomoći za vozače.

Naime, njihovi članovi ostvaruju popust od 150 kuna, a dobrovoljni darivatelji čak 200 kuna.

– Umjesto 450 kuna članovi će platiti 300 kuna, a darivatelji krvi 250 kuna. Crveni križ od tih sredstava plaća doktoricu koja obučava učitelje i tete u vrtićima prvoj pomoći, kako bi vaša djeca bila sigurna i kad nisu sa Vama –

Nova pogodnost primjenjuje se od 01. kolovoza. Član se postaje tako da se plati godišnja članarina 12,00 kn i prihvati Statut Crvenog križa.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Rekreativno-hedonističko ljeto u Turopolju

Nebitno jeste li fan rekreacije ili naprosto vapite za bijegom od gradske vreve uz finu turopoljsku hranu, u Turopolju se možete odmarati okruženi prirodnim ljepotama

Objavljeno

on

Naše Turopolje obiluje kulturno – povijesnim spomenicima, narodnom baštine te očuvanim prirodnim krajolikom. Kao srce Turopolja – Velika Gorica, okružena je stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima, te Vukomeričkim goricama.

Mnoštvo je tu pješačko-biciklističkih staza, što čini idealan prostor za biciklizam, kao i rekreativno druženje obitelji i prijatelja. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenim biciklističkim stazama koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Pogledajte i 2 biciklističke rute na kojima uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno – povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja. Vukovina – Poljana Čička – Bukevje – Veleševec – Kuče je prva ruta, dok je Pisarovina – Dvoranci – Bukovčak – Dubranec – Lukinić Brdo druga ruta.

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta Ključić Brdo, Odranski ribič, rančevi Kurilovec i Cowboy, potom Etno kuća Novo Čiče. Turopoljski grunt Dianežević gostima ponosno pokazuje neke od čari turopoljskog kulinarstva – tehniku miješenja kruha i kako se nekada spremala zimnica. Želja im je pokazati kako se nekada u Turopolju živjelo. Sva izletišta smještena su u hladovini mirne prirode, svježeg zraka, uz fini domaći obrok i brojne aktivnosti za najmlađe. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva velegrada udaljena tek nekoliko kilometara!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Crveni Križ: Ne kupuj, ne bacaj, razmijeni i recikliraj!

U tijeku je redovni humanitarni buvljak petkom koji organizira gorički Crveni Križ, na kojem svatko od nas može doprinijeti i skočiti u pomoć svom sugrađaninu

Objavljeno

on

Ispred zgrade gradske podružnice Crvenog Križa, na već poznatoj adresi – Trg kralja Tomislava 2, među brojnim humanitarnim akcijama koje provode, dobre duše ove organizacije s radošću dočekaju svako nasmiješeno lice potrebitih kojima su toga dana pomogli na bilo koji način. Kao i svakog petka do sada, građani u potrebi mogu doći i uzeti što im treba.

– Skladište nam je puno rabljenih stvari, svi su pozvani uzeti što god im odgovara – kažu iz Crvenog Križa.

Dakako, pozivaju se i ostali građani da posjete humanitarku petkom, te ako imaju ponešto, da daju doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji. Takvom malenom gestom  možda ćete uvelike olakšati život i izmamiti osmijeh na lice onima koji su nažalost puni briga, te su se zaboravili smijati uslijed životnih poteškoća koje ih prate. Kako kaže i sam moto ovog buvljaka: NE KUPUJ, NE BACAJ, RAZMIJENI I RECIKLIRAJ!

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno