Poveži se s nama

CityLIGHTS

Anamarija Milanšćak: Predlažem da se u školi propiše obavezan način odijevanja

Objavljeno

Pravo sudjelovanja djece u svakodnevnom životu je dosta zanemareno, iako je ono zajamčeno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, upozoravaju stručnjaci. Kako bi to ispravili, Udruženje „Djeca prva“ zajedno s Gradom i Centrom za djecu mlade i obitelj te u suradnji s Dječjim vrtićem Ciciban provodi projekt „Mogu i sudjelujem“.

 

„Roditelji će doznati koliko je sudjelovanje djece važno. Izražavanje njihovog mišljenja, međutim, nije i ispunjavanje njihovih želja. To je učenje o tome na koji način možemo izraziti svoje i uvažiti tuđe mišljenje te na taj način participirati u društvu u kojem živimo“, kaže pedagoginja Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport.

 

Obitelj kao ‘sigurna luka’

 

Mataga Tintor ističe kako u odgoju treba biti dosljedan i postaviti granice, ali da je najvažnije slušati i čuti djecu jer bez toga ne možemo niti znati kako im je.

 

„Time se zapravo dokazuje da nam je stalo do djeteta, koje u obitelji ima sigurnu luku i mjesto u kojem zna da pravila postoje te da ih se treba pridržavati“, dodala je Mataga Tintor.

 

prava djece03

 

U programu sudjeluje sa sinom

 

Da ostvarivanje dječjih prava nije i ostvarivanje njihovih želja i odbacivanje pravila zna i majka dvoje djece Anamarija Milanšćak. U program „Mogu i sudjelujem“ uključena je zajedno sa šestogodišnjim sinom, koji pohađa malu školu u sklopu Dječjeg vrtića Ciciban.

 

„Predlažem roditeljima da slušaju svoju djecu i da ih podržavaju u svojim ciljevima. Djeca s druge strane ne bi smjela biti zločesta i svoja prava bi trebala tražiti na ispravan način. Tako moja djeca mene pitaju smiju li nešto učiniti. Ako to ne odobrim, objasnim zašto“, pojasnila je Anamarija Milanšćak.

 

Materijalni status najmanje važan

 

Mnogi roditelji zbog financijske situacije ne mogu svom djetetu pružiti ono što bi željeli. Iz Udruženja „Djeca prva“ napominju kako se materijalna nejednakost među djecom neće negativno odraziti na njihov razvoj ako ona dobivaju svu potrebnu ljubav.

„Mislim da je važno da se dijete u obitelji čuje, da se uvaži, da mu se objasni i da bude prihvaćeno i bezuvjetno voljeno. U tim će se situacijama neko dijete u odnosu na drugo koje materijalno ima više, puno lakše nositi s tom materijalnom nejednakošću“, kaže članica Udruženja i pedagoginja Vedrana Debijađi.

 

prava djece02

 

Položaj djece u našoj zajednici može se poboljšati putem Dječjeg gradskog vijeća, smatra njezina predsjednica Jana Špičić. Ističe kako djeca trebaju prihvatiti međusobnu različitost te kako je materijalni status najmanje važan.

 

 „Nije važno ono što imaš na sebi nego kakav si. Neka djeca će tako za razliku od drugih imati skuplju odjeću. Djecu bi trebalo poticati da prihvaćaju sve razlike između sebe“, poručila je Jana.

 

Propisati nošenje hlača i košulje ili majice

 

A kako materijalna nejednakost među djecom ne bi bila previše očita, Anamarija Milanšćak predlaže da se propiše obavezan način odijevanja.

 

„Ne bih kutu, ali trebalo bi propisati nošenje hlača i košulje ili majice. Kuta ne bi bila primjerena jer ispod nje bi opet mogle biti naglašene velike razlike“, istaknula je Milanšćak.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

FOTO: Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica

Objavljeno

on

Autor

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Predstava prati dva bračna para, koji se nađu u vrlo mogućoj i mnogima prepoznatljivoj situaciji. Dijalozi su britki, dramska lica su slojevita, zanimljiva, a u njima su upisana ona stanja i raspoloženja koja će mnogi prepoznati iz svojih bračnih ili ”dobrosusjedskih” situacija.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na sceni vidimo kako se ”običnim” ljudima najjednostavnije životne situacije pretvore u horor priču, koju autorica teksta piše na vrlo duhovit način” – stoji u popratnom katalogu predstave.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tekst je napisala Snježana Babić Višnjić, predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, a glume: Đorđe Kukuljica, Anita Matić Delić, Mladen Kovačić i Mia Krajcer.

Ulaznice nisu bile u slobodnoj prodaji, a u dvorani su poštivane aktualne epidemiološke mjere, primjerice, svi redovi s neparnim brojevima bili su prazni, maske obvezne.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za predstavu ”Stambeno pitanje” 12. svibnja 2021. (20 sati) ulaznice će biti u prodaji od 05. svibnja 2021. (Cijena ulaznice: 50.00 kuna).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pumptrack staza otvorena, stižu klupice i voda, a onda i staze za rolanje i skateboard

Majstori iz Slovenije svojim su vještinama obogatili otvorenje velikogoričke pumptrack staze, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar najavio je kako slijedi i nastavak ovoga projekta

Objavljeno

on

Čim je dovršena i puštena u funkciju, pumptrack staza postala je omiljeno okupljalište goričke djece. Smještena pokraj terena Panadić Sporta, u blizini dvorane i stadiona, praktički od prvog trenutka pokazala se kao veliki dobitak za naš grad. U subotu prijepodne staza je i službeno otvorena.

– Iznimno nas veseli što se odmah pokazalo da je ovaj projekt pun pogodak. Za to je dovoljan samo jedan pogled na ovu stazu, gdje djeca uživaju od ranoga jutra i znaju sve do navečer čekati svoju priliku da se provozaju – zadovoljno je konstatirao v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar, pa dodao:

– Ova pumptrack staza prva je faza, a u drugoj dolazi skate staza i staza za rolanje, odmah pokraj. U to idemo čim otkupimo jednu privatnu česticu, pa očekujem da ćemo sljedećeg proljeća otvoriti i taj, drugi dio ovog projekta. Sve skupa proteže se na 1700 metara kvadratnih, što ovu pumptrack stazu čini najvećim u Hrvatskoj i trećim u Europi. I nećemo stati s obogaćivanjem sadržaja za rekreaciju u našem gradu, osluškivat ćemo potrebe sugrađana i nastaviti u istom ritmu.

Cijena cijele ove priče je oko 750 tisuća kuna, no slijedi i nadogradnja ovog rekreacijskog centra. U planu je postavljanje klupica i pitke vode odmah uz stazu, a sljedeći korak bit će i sanitarni čvor.

– Smatramo to neophodnim za sportsko-rekreacijski sadržaj ovakve vrste. Ja se baš i nisam usudio provozati po ovoj stazi kad sam vidio koliko je zahtjevna, nisam dovoljno hrabar, ali vjerujem da će moj šestogodišnji sin za koju godinu uživati u ovome – sa smiješkom je govorio Ačkar pa naglasio:

– Još jednom moram apelirati na korisnike da koriste zaštitnu opremu, staza je vrlo izazovna i potreban je maksimalan oprez. Sigurnost mora biti ispred svega!

Otvaranje staze obogatilo je i društvo koje je u svemu tome malo duže nego Goričani. U Sloveniji je ova priča puno brže zaživjela, a glasnogovornik gostiju iz Ljubljane bio je Miha Glavič:

– Došli smo ovdje da otvorimo ovu vašu stazu i damo vašoj djeci neko osnovno znanje o našem sportu. Riječ je o interdisciplinarnom sportu, budući da u njemu mogu sudjelovati i romobili, i BMX-i, i skateboardi, i role, i mladi, i stari… U Europi i svijetu ovo je veliki hit, zato mi je posebno zadovoljstvo što smo danas ovdje, što se možemo zabavljati i natjecati. Kod ovakvih, asfaltiranih staza, prednost je što se ne mora previše održavati, za razliku od zemljanih. Ovo može biti zabava za sve još dugo godina!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Dječje radosti na asfaltnom pumptrack poligonu

Objavljeno

on

Autor

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Veliki broj djece uživao je jučer (nedjelja, 21.ožujka 2021.) na novoizgrađenom pumptrack poligonu. Ponekad se činilo da je više djece (i roditelja) u ‘čekaonici’ na početku poligona, nego biciklista i ostalih malih rekreativaca na stazi. Izgledalo je u nekim trenucima da vlada nered na asfaltnoj površini, ali to je samo privid, jer svako dijete vozi svoju rutu. Grupa od 7-8 dječaka imala je čak nekakvu svoju fešticu – pjesma, pizza i sokovi.

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno