Poveži se s nama

CityLIGHTS

Anamarija Milanšćak: Predlažem da se u školi propiše obavezan način odijevanja

Objavljeno

Pravo sudjelovanja djece u svakodnevnom životu je dosta zanemareno, iako je ono zajamčeno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, upozoravaju stručnjaci. Kako bi to ispravili, Udruženje „Djeca prva“ zajedno s Gradom i Centrom za djecu mlade i obitelj te u suradnji s Dječjim vrtićem Ciciban provodi projekt „Mogu i sudjelujem“.

 

„Roditelji će doznati koliko je sudjelovanje djece važno. Izražavanje njihovog mišljenja, međutim, nije i ispunjavanje njihovih želja. To je učenje o tome na koji način možemo izraziti svoje i uvažiti tuđe mišljenje te na taj način participirati u društvu u kojem živimo“, kaže pedagoginja Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport.

 

Obitelj kao ‘sigurna luka’

 

Mataga Tintor ističe kako u odgoju treba biti dosljedan i postaviti granice, ali da je najvažnije slušati i čuti djecu jer bez toga ne možemo niti znati kako im je.

 

„Time se zapravo dokazuje da nam je stalo do djeteta, koje u obitelji ima sigurnu luku i mjesto u kojem zna da pravila postoje te da ih se treba pridržavati“, dodala je Mataga Tintor.

 

prava djece03

 

U programu sudjeluje sa sinom

 

Da ostvarivanje dječjih prava nije i ostvarivanje njihovih želja i odbacivanje pravila zna i majka dvoje djece Anamarija Milanšćak. U program „Mogu i sudjelujem“ uključena je zajedno sa šestogodišnjim sinom, koji pohađa malu školu u sklopu Dječjeg vrtića Ciciban.

 

„Predlažem roditeljima da slušaju svoju djecu i da ih podržavaju u svojim ciljevima. Djeca s druge strane ne bi smjela biti zločesta i svoja prava bi trebala tražiti na ispravan način. Tako moja djeca mene pitaju smiju li nešto učiniti. Ako to ne odobrim, objasnim zašto“, pojasnila je Anamarija Milanšćak.

 

Materijalni status najmanje važan

 

Mnogi roditelji zbog financijske situacije ne mogu svom djetetu pružiti ono što bi željeli. Iz Udruženja „Djeca prva“ napominju kako se materijalna nejednakost među djecom neće negativno odraziti na njihov razvoj ako ona dobivaju svu potrebnu ljubav.

„Mislim da je važno da se dijete u obitelji čuje, da se uvaži, da mu se objasni i da bude prihvaćeno i bezuvjetno voljeno. U tim će se situacijama neko dijete u odnosu na drugo koje materijalno ima više, puno lakše nositi s tom materijalnom nejednakošću“, kaže članica Udruženja i pedagoginja Vedrana Debijađi.

 

prava djece02

 

Položaj djece u našoj zajednici može se poboljšati putem Dječjeg gradskog vijeća, smatra njezina predsjednica Jana Špičić. Ističe kako djeca trebaju prihvatiti međusobnu različitost te kako je materijalni status najmanje važan.

 

 „Nije važno ono što imaš na sebi nego kakav si. Neka djeca će tako za razliku od drugih imati skuplju odjeću. Djecu bi trebalo poticati da prihvaćaju sve razlike između sebe“, poručila je Jana.

 

Propisati nošenje hlača i košulje ili majice

 

A kako materijalna nejednakost među djecom ne bi bila previše očita, Anamarija Milanšćak predlaže da se propiše obavezan način odijevanja.

 

„Ne bih kutu, ali trebalo bi propisati nošenje hlača i košulje ili majice. Kuta ne bi bila primjerena jer ispod nje bi opet mogle biti naglašene velike razlike“, istaknula je Milanšćak.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

Evo što će se ovog vikenda događati na Prosincu u Gorici

Klizalište, dječje predstave, koncert, PerunBožić…

Objavljeno

on

Prosinac u Gorici gotovo svakodnoveno građanima nudi različita blagdanska događanja, no zasigurno će najviše Goričana manifestaciju posjetiti vikendom. Evo što će ih tamo čekati u subotu i nedjelju.

Prvi dan vikenda, 14. prosinca, ispred Muzeja Turopolja u 17 i 19 sati na rasporedu je interaktivna predstava za djecu “Baka Zima Klimalić”. U božićnom selu mališane će u 18 sati dočekati Djed Božićnjak s darovima. U 20 sati pak počinje koncert grupe Kings.

Nedjelja će pak biti humanitarnog karaktera, pa će nakon Sarmijade u podne, od 13 do 18 sati VG Legacy prikupljati donacije za Dječju bolnicu Srebrnjak.

“U 18 sati, palit će se treća svijeća na adventskom vijencu. U 18.30 počinje predstava za djecu “Kako je vilenjak spasio Božić”, nakon koje slijedi podjela darova na glavnoj pozornici. Večer završite u sjajnoj atmosferi Tamburaškog sastava Lajbeki u 20 sati”, kažu iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Subotom i nedjeljom u Muzeju Turopolja od 16 do 20 sati otvorena je i manifestacija PerunBožić, koja će Goričane upoznati sa zaboravljenim pričama i narodnim predajama. Radi se o ambijentalno-kostimiranom doživljaju inspiriranom adventskim pričama i predajama Turopolja, kao i bogatom hrvatskom nematerijalnom baštinom.

“Tijekom cijelog vikenda imate mogućnost uživati u klizanju u božićnom ugođaju, uz kuhano vino, čaj, kobasice i fritule”, dodaju iz Turističke zajednice.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Koncert grupe Pravila igre, fotografiranje s Djedom Božičnjakom te dječja predstava za Dan Grada

Okupljeni će se moći zagrijati i zasladiti uz kuhano vino, čaj, kobasice, medenjake i fritule

Objavljeno

on

Na blagdan sv. Lucije, zaštitnice Turopolja, 13. prosinca, Velika Gorica slavi svoj dan. Na ovogodišnjoj proslavi najmlađi Goričani moći će u Muzeju Turopolja pogledati predstavu “Sjeverozapadni vjetar”, koja počinje u 17.30 sati, a od 18 sati  u Božićnom selu mališane će dočekati Djed Božićnjak s kojim će se moći fotografirati.

Velika rođendanska proslava počet će od 20 sati uz koncert grupe Pravila igre.

“Na pozornici kod Muzeja Turopolja moći ćete uživati u novim, drugačijim modernim glazbenim trendovima, urbanom pop-rocku u izvedbi četvorice mladih glazbenika. Brojne aktivnosti i dobru glazbu pratit će bogata gastro ponuda: kuhano vino, čaj, kobasice, medenjaci, fritule”, najavili su iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Klizalište otvoreno, odličan koncert Pirata

Objavljeno

on

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Manifestacija ”Prosinac u Gorici” i klizalište u parku kod Muzeja Turopolja otvoreni su sinoć u nazočnosti velikog broja građana Velike Gorice i okolice. Klizalište je bilo prepuno i prije zvaničnog otvorenja, na ledu su bili i mali i veliki, i mladi i malo manje mladi. Klizaljki na iznajmljivanje je skoro ponestalo.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica programa Ana Katulić je nekako uspijevala držati pod kontrolom događanja, koja su se dešavala na klizalištu, pred pozornicom i u Božićnom selu. Činilo se da su tu sva gorička djeca, jer prostor kod Muzeja i u parku bio je doslovce pun. Glazbeni program na početku je ispunio Vokalni sastav Jane, ispred pozornice šetala je Božićna jelka na štulama, a svoje umijeće pokazao je i ”gutač vatre”.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dolazak Sv.Nikole i neizbježnog Krampusa izazvao je oduševljenje djece, tako su bili stisnuti u okruženju djece, roditelja, baka i deda da se nisu mogli ni pokrenuti s mjesta. Kada je Sv.Nikola podijelio ono što je imao u vreći to je bio znak da je dječji dio večeri završen.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Odmah iza toga na pozornici se počela Grupa Pirati pripremati za svoj koncert, koji je tako počeo i prije najavljenog termina (20:30 sati). Pirati su repertoar prilagodili publici, to je bio pun pogodak, dugo se pjevalo i plesalo na obostrano zadovoljstvo.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno