Poveži se s nama

CityLIGHTS

Anamarija Milanšćak: Predlažem da se u školi propiše obavezan način odijevanja

Objavljeno

Pravo sudjelovanja djece u svakodnevnom životu je dosta zanemareno, iako je ono zajamčeno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, upozoravaju stručnjaci. Kako bi to ispravili, Udruženje „Djeca prva“ zajedno s Gradom i Centrom za djecu mlade i obitelj te u suradnji s Dječjim vrtićem Ciciban provodi projekt „Mogu i sudjelujem“.

 

„Roditelji će doznati koliko je sudjelovanje djece važno. Izražavanje njihovog mišljenja, međutim, nije i ispunjavanje njihovih želja. To je učenje o tome na koji način možemo izraziti svoje i uvažiti tuđe mišljenje te na taj način participirati u društvu u kojem živimo“, kaže pedagoginja Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport.

 

Obitelj kao ‘sigurna luka’

 

Mataga Tintor ističe kako u odgoju treba biti dosljedan i postaviti granice, ali da je najvažnije slušati i čuti djecu jer bez toga ne možemo niti znati kako im je.

 

„Time se zapravo dokazuje da nam je stalo do djeteta, koje u obitelji ima sigurnu luku i mjesto u kojem zna da pravila postoje te da ih se treba pridržavati“, dodala je Mataga Tintor.

 

prava djece03

 

U programu sudjeluje sa sinom

 

Da ostvarivanje dječjih prava nije i ostvarivanje njihovih želja i odbacivanje pravila zna i majka dvoje djece Anamarija Milanšćak. U program „Mogu i sudjelujem“ uključena je zajedno sa šestogodišnjim sinom, koji pohađa malu školu u sklopu Dječjeg vrtića Ciciban.

 

„Predlažem roditeljima da slušaju svoju djecu i da ih podržavaju u svojim ciljevima. Djeca s druge strane ne bi smjela biti zločesta i svoja prava bi trebala tražiti na ispravan način. Tako moja djeca mene pitaju smiju li nešto učiniti. Ako to ne odobrim, objasnim zašto“, pojasnila je Anamarija Milanšćak.

 

Materijalni status najmanje važan

 

Mnogi roditelji zbog financijske situacije ne mogu svom djetetu pružiti ono što bi željeli. Iz Udruženja „Djeca prva“ napominju kako se materijalna nejednakost među djecom neće negativno odraziti na njihov razvoj ako ona dobivaju svu potrebnu ljubav.

„Mislim da je važno da se dijete u obitelji čuje, da se uvaži, da mu se objasni i da bude prihvaćeno i bezuvjetno voljeno. U tim će se situacijama neko dijete u odnosu na drugo koje materijalno ima više, puno lakše nositi s tom materijalnom nejednakošću“, kaže članica Udruženja i pedagoginja Vedrana Debijađi.

 

prava djece02

 

Položaj djece u našoj zajednici može se poboljšati putem Dječjeg gradskog vijeća, smatra njezina predsjednica Jana Špičić. Ističe kako djeca trebaju prihvatiti međusobnu različitost te kako je materijalni status najmanje važan.

 

 „Nije važno ono što imaš na sebi nego kakav si. Neka djeca će tako za razliku od drugih imati skuplju odjeću. Djecu bi trebalo poticati da prihvaćaju sve razlike između sebe“, poručila je Jana.

 

Propisati nošenje hlača i košulje ili majice

 

A kako materijalna nejednakost među djecom ne bi bila previše očita, Anamarija Milanšćak predlaže da se propiše obavezan način odijevanja.

 

„Ne bih kutu, ali trebalo bi propisati nošenje hlača i košulje ili majice. Kuta ne bi bila primjerena jer ispod nje bi opet mogle biti naglašene velike razlike“, istaknula je Milanšćak.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno