Poveži se s nama

Vijesti

Alergičari oprez!

Izmjerena visoka koncentracija peludi koprive

Objavljeno

Curi vam nos i peckaju vas oči, vrlo je vjerojatno imate simptome peludne alergije. Prema najnovijim istraživanjima čak 25 posto ljudi ima problema s alergijama, bez obzira na dob, rasu i socijalni status.

Pelud je definirana kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama. Zbog svoje veličine peludna zrnca ne mogu prodrijeti duboko u dišne puteve već uzrokuju simptome tipične za alergijski rinitis, djelujući na oči, nos i nosnu šupljinu“, objasnili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“.

Foto: stampar.hr

Prema posljednjim mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo u zraku je izmjerena visoka koncentracija peludi koprive, koja će i iduća tri dana stvarati velike probleme alergičnim osobama.

Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke kojih biste se trebali pridržavati kako bi izbjegli neugodne simptome alergijskog rinitisa:

  1. Izbjegavate odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.
  2. Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže.
  3. Nakon boravka na otvorenom prostoru, istuširajte se i presvucite.
  4. Ne sušiti rublje na otvorenom u vrijeme visokih koncentracija peludi.
  5. Prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi.
  6. Boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.
  7. Uzimati redovito terapiju propisanu od strane liječnika.

Vijesti

Neka vas potencijalni korisnici pronađu dok šeću gradom

Na radionici digitalnih vještina besplatno naučite kako privući lokalne potrošače i turiste

Objavljeno

on

Velikogorička razvojna agencija 25. veljače organizira radionicu ‘Digital Workshop –Stavite se na kartu i budite vidljivi’. Ova radionica namijenjena je poduzetnicima koji žele da ih potencijalni potrošači, bilo lokalno stanovništvo ili turisti, pronađu dok šeću našim gradom.

Radionica će se održati na adresi Šetalište Franje Lučića 15 od 17 do 21 sati. Prijaviti se možete ovdje.

Nastavi čitati

Vijesti

Knjižničari prikupili knjige i poklonili ih učenicima Osnovne škole u Rakitovcu

Međunarodni je dan darivanja knjiga

Objavljeno

on

Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica priključio se akciji u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače, “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj” u sklopu koje su prikupljali knjige i slikovnice za goričke škole i vrtiće. Knjige koje su prikupili jučer su odnijeli u Osnovnu školu Rakitovec i time razveselili djecu.

– Danas nije samo Valentinovo, danas je i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece, stoga smo tim povodom još jučer posjetili jednu malu, ali simpatičnu osnovnu školu u selu Rakitovec i učenicima nižih razreda darovali pošiljku slikovnica – kažu iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica

Nastavi čitati

Crna kronika

Prvo su eksplozivom razvalili bankomat, a onda su ušli u trgovinu da izvuku novac

Šteta procijenjena na više od 100 tisuća kuna

Objavljeno

on

Nakon završenog policijskog očevida u Maloj Buni poznati su novi detalji o pljački bankomata. Utvrđeno je da su nepoznati počinitelji u bankomat s prednje strane ubacili improviziranu eksplozivnu napravu koju su potom aktivirali. Eksplozijom su uspjeli otvoriti vrata kazeta bankomata koja su se nalazila u unutrašnjosti trgovine, a zatim su ušli su u nju i uzeli novac iz kazeta. Materijalna šteta iznosi više od stotinu tisuća kuna.

Prema svemu sudeći riječ je o profesionalcima koji su znali što rade. Naime, policija se do sada nije susretala s ovom vrstom eksplozivne naprave prilikom pljački bankomata.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno