Poveži se s nama

HOTNEWS

Aktualni sat Gradskog vijeća iznjedrio je mnogo vrućih pitanja, a u finišu prvog sata vijeće zamalo ostalo bez kvoruma

Objavljeno

Na Aktualnom satu 21. sjednice Gradskog vijeća, osim uobičajenih pitanja o asfaltiranju cesta, domu za umirovljenike te aktualnim gradskim programima poput Dječjeg tjedna, bilo je i nekoliko ‘škakljivih’ pitanja, i to ne samo od oporbenih vijećnika.

 

Uobičajeno oštar prema vladajućima bio je HNS-ov Goran Beus Richemberg koji je postavio pitanje smjene direktora VG Vodoopskrbe Stjepana Raka. O ovome se, naime, već neko vrijeme šuška, ali ništa nije potvrđeno niti s jedne strane.

 

“Prije 70-ak dana ovdje smo slušali izvješće o radu gradskih tvrtki i to nakon punih sedam godina pauze. Izvješća koja smo dobili kazuju da je situacija fantastična. Među zvijezdama se posebno isticala VG Vodoopskrba s velikim hvalama na račun predsjednika Uprave kad, eto ti vraga, čujem da je smijenjen. Meni je malo nelogično da se tako uspješan direktor smjenjuje pa me zanima zašto”, rekao je Beus Richemberg.

 

gradsko-vijece-goran-beus-richemberg

 

Smjenu je demantirao gradonačelnik Dražen Barišić i još jednom pohvalio rad te gradske tvrtke, no HNS-ovac je na to dodao: “Dobre su ovo vijesti, ja sam se zaista bio zabrinuo za sudbinu gospodina Raka. Ne daj bože da mu se nešto dogodilo, da je smijenjen ili razvlašten, a sad se pokazuje da zapravo kolege iz HDZ-a koji su mi to rekli nisu dobri informatori, pa ću se ubuduće kloniti tih izvora informacija”.

 

Dolaze li u Goricu novi taxi prijevoznici?

 

“Nova odluka o autotaksi prijevozu već 10-ak dana stoji na stranicama grada, a vodi ničemu drugome nego uništenju velikogoričkih taksista. Na mala ili velika vrata u grad će nam doći i Eko taxi i Zagreb taxi i Cammeo, a 80-ak goričkih taksista dobit će konkurenciju od možda i 200-tinjak zagrebačkih kolega. Pitam se kako će ti ljudi preživjeti i kome je to u cilju”, upitao je HDZ-ov vijećnik Tomislav Lukšić, a odgovor je dobio od pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravka Katulića: “Nije točno da će i drugi moći participirati u prijevozu jer dozvolu može dobiti samo onaj koji ima sjedište ili boravište na području Velike Gorice”.

 

No, Lukšić je ustvrdio kako nikome nije problem zadovoljiti taj kriterij i registrirati tvrtku u Gorici te dodao: “Ova odluka je pisana na rupi u zakonu koji ne ograničava broj dozvola. Zna se koliko je, po broju stanovnika, potrebno taxi dozvola u gradu. Jedan taksist ide na svakih 650 stanovnika, a sve više od toga je previše”, zaključio je Lukšić. Vijećnik Lukšić to nije primijetio, ali porastom broja privrednih subjekata na području našega grada zasigurno bi se povećao i prihod u gradskom proračunu, čemu bi u konačnici trebali težiti svi koji obnašaju vlast u Velikoj Gorici.

 

gradsko-vijece-tomislav-luksic

 

Klub mladih do kraja listopada

 

Nikola Ivan Leder, vijećnik vladajućeg HDZ-a, želio je dobiti više informacija o Klubu mladih Velike Gorice.

 

“Iz proračuna smo osigurali 100.000 kuna da konačno krenemo s Klubom mladih u Velikoj Gorici, a bit će smješten u Domu kulture Galženica, na trećem katu, u našem prostoru. Dakle, neće nas ništa koštati, osim što ga trenutno preuređujemo i sređujemo da bude u punoj funkciji. Završena je sanacija prostora, a u tijeku je opremanje”, objasnio je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika, i dodao kako otvorenje Kluba očekuje do kraja listopada.

 

Tri HDZ-ova vijećnika, Tomislav Lukšić, Stjepan Kosić i Jurica Mihalj napustili su sjednicu Gradskog vijeća nakon što su postavili svoja pitanja, a na to su na kraju Aktualca reagirali oporbeni vijećnici. U njihovo ime istupio je SDP-ov Damir Šimunić: “Vi ste danas ostali bez jednog dijela vaših vijećnika. Smatram da je to neprimjereno i neodgovorno prema građanima Velike Gorice. Klub vijećnika SDP-a će napustiti sjednicu dok se ne saberete, dok ne vidimo da li ćete svoje vijećnike vratiti natrag da rade posao za koji su ih građani birali”.

 

Sjednica Gradskog vijeća nastavljena je nakon 10 minuta, kada su se HDZ-ovi vijećnici vratili.

 

gradsko-vijece-1

 

CityLIGHTS

FOTO VIJEST:U šetnji vukovinskim proštenjem

Danas je Vukovina posebno zasjala, kao što to priliči jednom od najstarijih marijanskih naselja u Hrvatskoj. Kao i svake godine, mnoštvo je proštenjačkih sadržaja. Ako Vas put odvede nogostupom kod vukovinske crkve, zasigurno će atmosfera mnoge podsjetiti na djetinjstvo kada ste jedva dočekali da odete na proštenje, stoga se nemojte dugo premišljati i pravac na Gospu u Vukovinu!

Objavljeno

on

Prošetali smo se proštenjem, privučeni šarenilom i veselim ozračjem koje vlada danas u Vukovini. Kao i svake godine, tu su ‘kramari’, razni ringišpili i vrtuljci… Probali smo nove okuse sladoleda koje u ponudi ima naš izvrsni slastičar i veliki gospodin Memy, s novom recepturom koja je stigla čak iz Italije! Gorički medičari Saraga u ponudi imaju bio gverc i odlične medenjake, a posvuda se osjeti miris pečenja, roštilja, kotlovine, te ostalih prigodnih sajamsko-turopoljskih delicija. Nemojte se iznenaditi kad u šetnji zateknete i turopoljske banderijalce u divnim odorama koje pričaju povijesnu priču.

Sa svirkom lagano kreću Pirati i Vikinzi, Sjaj i Skitnice, a ako Vas muči prijevoz kući, dečki iz Taxipro-a spremno dežuraju, i tu su po prvi puta u Vukovini. Nemojte se puno premišljati, pogledajte našu fotogaleriju, i pravac Vukovina na proštenje!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otkriven točan uzrok jučerašnjeg nestanka struje!

Gradske službe su vrlo brzo izašle na teren, kako bi Goricu lišile ‘mraka’. Struja nam se vratila u 23.08 sati, a iz HOPS-a ističu da ovaj prekid isporuke električne energije nije bio povezan s HEP-om, objašnjavajući kako su riješili ovaj problem na terenu

Objavljeno

on

Donosimo službene informacije nastavno na jučerašnji razlog nestanka električne energije! Podsjetimo, sinoć je u 21.14 sati oko 60 tisuća naših sugrađana provelo oko dva sata u mraku, kako smo izvijestili u jučerašnjoj objavi.

Iz  Grada su reagirali slanjem nadležnih službi na teren, a sve kako bi se problem riješio u najkraćem mogućem roku.

– Sazvan je krizni stožer nakon nestanka struje i prestanka rada semafora zbog navedenog problema te su sve nadležne službe na terenu. Policija i DVD-ovi su na velikogoričkim prometnicama i reguliraju promet radi sigurnosti – napisao je jučer zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar, na svom facebook profilu.

Kako je nadalje izvijestio HOPS, zbog kvara na visokonaponskoj opremi Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) na njihovoj trafostanici u Mraclinu došlo je prekida napajanja radijalno priključenih trafostanica: TS Velika Gorica, TS Petrinja i TS Glina. Odmah po nastanku kvara, dežurne specijalističke službe HOPS-a u najkraćem su vremenu intervenirale i izolirale mjesto kvara u TS Mraclin te vratile 110 kV napon na sabirnice TS Velika Gorica, TS Petrinja i TS Glina u 23:08 sati. U opisanom događaju došlo je do loma izolatora prekidne komore visokonaponskog prekidača (VN) polja 110 kV Siscia u TS Mraclin i nemogućnosti prekidanja struje kvara od strane ovog prekidača.

Iz HOPS-a ističu da ovaj prekid isporuke električne energije nije bio povezan s HEP-om, objašnjavajući kako su riješili ovaj problem na terenu.

– Kvar je otklonjen djelovanjem sustava zaštite od zatajenja prekidača i posljedično isključenjem kompletnog 110 kV postrojenja TS Mraclin. Nikakvi drugi poremećaji u elektroenergetskom sustavu nisu zabilježeni. TS Petrinja i TS Glina trenutno se radijalno napajaju iz TS Mraclin zbog radova na rekonstrukciji 110 kV postrojenja TS Pračno. Tijekom dana specijalističke ekipa HOPS-a ce izvršiti popravak prekidača polja 110 kV Siscia čime će se uspostaviti puna funkcionalnost 110 kV postrojenja TS Mraclin.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Nakon 34 godine susrela se generacija

Susret je bio nabijen emocijama, prošlo je puno godina, a nismo se vidjeli. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu

Objavljeno

on

Nekad davno Osnovna škola Eugena Kumičića zvala se Osnovna škola Veljko Vlahović. Upravo u tu školu išla je i generacija 1970. godišta.

Nakon dugih 34 godine od završetka osmog razreda po prvi puta su se našli tamo gdje su se i upoznali,ispred škole. Susret je inicirao upravo onaj dečko, za kojeg vjerojatno nikad ne bi rekli jer je za vrijeme školovanja bio najnestašniji, a danas živi u Irskoj.

-Susret je bio nabijen emocijama, prošlo je puno godina, a nismo se vidjeli. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu od Njemačke, Engleske, Slovenije, Srbije pa do Irske. Kada smo se našli svi smo se izgrlili i izljubili te malo ispričali na koje nas je strane život odnio te čime se bavimo. Od nas 34 jučer nas se skupilo 22- rekla je učiteljica Dubravka

Davnih 70-tih još su se igrali u školskom dvorištu, cure su igrale skrivača, a dečki nogomet, a danas su to sve doktori, ekonomisti, učitelji ,trgovci, frizeri…

Jedna od njih je i Dubravka, koja je danas učiteljica u školi koju je i sama pohađala. Vjerujemo da u njezinom odabiru životnog zvanja prste ima i njezina prva učiteljica gospođa Marija Karanović. Ona je bila i gost iznenađenja te su se svi razveselili vidjevši ju.

Učiteljice Dubravka i Marija

-Naša prva učiteljica dobro nas se svih sjeća i u lijepoj smo joj uspomeni , te se prisjetila raznih dogodovština koje je s nama proživjela- nastavila je učiteljica Dubravka

Dečki su bili posebno kreativni, valjda zato da se iskupe za sve nepodopštine koje su curama priređivali za vrijeme osnovnjaka. Tako je jedan svakoj poklonio bombonijeru i lavandu, a drugi je rekao svakoj da izabere unikatan nakit koji radi prijateljica iz razreda koja živi i time se bavi na otoku Ižu.

-Dogovor je pao, nakon ovog prvog puta nalazit ćemo se češće jer jučer smo se našli popodne kod škole pa išli na večeru u Pivnicu Turopolje te na kraju završili u ‘Park Caffeu’ do sitnih noćnih sati jer se nikako nismo mogli rastati. Ovim putem pozivamo ako se netko nađe na fotografiji da nam se javi jer za neke jednostavno ne znamo gdje su- zaključila je Dubravka

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno