Poveži se s nama

Moja županija

Aditivne tehnologije – novi školski predmet za goričke srednjoškolce

Objavljeno

Maturanti srednjih strukovnih škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije od iduće školske godine 2016./2017., dobit će novi školski predmetAditivne tehnologije. To je rezultat projekta Modernizacija školskog kurikuluma čiji je inicijator bila Zagrebačka županija.

 

 „Ovo smatramo pilot projektom koji bi u nastavni program trebao uvesti nove tehnologije i nova znanja, te učenicima omogućiti veće kompetencije na tržištu rada“, rekao je na završnoj konferenciji projekta Krunoslav Pilko, viši savjetnik u Upravnom odjelu za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije.

Srednja strukovna škola Stjepan Kos

Nositelj projekta bila je zagrebačka Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, a partneri Tehnička škola Ruđera Boškovića, Srednja strukovna škola Samobor i Velika Gorica te zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, čiji su znanstvenici izradili priručnik za nastavu Aditivne tehnologije odnosno 3d printere. Tako je tiskano 100 primjeraka priručnika za nastavnike te  400 priručnika za učenike. Uz izradu kurikuluma i edukaciju nastavnika, glavni cilj projekta je  i opremanje praktikuma i laboratorija škola partnera.

 

„Dobili smo jedan 3D printer na kojem djeca rade razne proizvode što je jako zanimljivo. To je budućnost“,  dodao je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Stjepan Kos.

 

Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić ističe kako sve više poduzeća i poslovnih jedinica koriste tu vrstu tehnologije, a njeno učenje od ranih početaka učenicima će uvelike olakšati kako buduće školovanje tako i zapošljavanje.

 

Projekt  je vrijedan 2,76 milijuna kuna, a s 2,1 milijun kuna sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a njegovim uspješnim završetkom, otvoriti će se novo poglavlje u modernizaciji kurikuluma na nacionalnoj razini.

 

 

 

 

Moja županija

Dva nova slučaja koronavirusa u Gorici

Tri novooboljela u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata još su tri osobe zaražene koronavirusom. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Dva su nova slučaja s područja Velike Gorice, a jedan iz Svete Nedelje. Po dvije izliječene osobe broje ispostave Doma zdravlja Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko, a preminula je osoba s područja Ivanić-Grada.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također,izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručuje Stožer civilne Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebačka županija: Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom

Na javni pozivpristiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija kreće s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čije su prijave obrađene i odobrene, a čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Na javni poziv koji je bio otvoren do 6. srpnja stiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Potpore su odobrene u iznosima od 3.000 do 24.000 kuna po subjektu, a novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna.

Inače, Zagrebačka županija spomenuti javni poziv za kojeg je osigurala 13 milijuna kuna raspisala je 4. lipnja, a njime je omogućena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mikro subjektima malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) s područja Zagrebačke županije, koji imaju najmanje 1 jednog aposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

Bespovratne potpore se dodjeljuju za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji dva nova slučaja koronavirusa

Tri osobe su izliječene

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata registrirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, a tri osobe su izliječene. Po jedan novi slučaj bilježe područja Svete Nedelje te Samobora, dok je jedna izliječena osoba s područja Vrbovca te dvije sa zaprešićkog područja. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 55 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 166 osoba, a 9 ih je preminulo.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno