Poveži se s nama

Moja županija

Aditivne tehnologije – novi školski predmet za goričke srednjoškolce

Objavljeno

Maturanti srednjih strukovnih škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije od iduće školske godine 2016./2017., dobit će novi školski predmetAditivne tehnologije. To je rezultat projekta Modernizacija školskog kurikuluma čiji je inicijator bila Zagrebačka županija.

 

 „Ovo smatramo pilot projektom koji bi u nastavni program trebao uvesti nove tehnologije i nova znanja, te učenicima omogućiti veće kompetencije na tržištu rada“, rekao je na završnoj konferenciji projekta Krunoslav Pilko, viši savjetnik u Upravnom odjelu za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije.

Srednja strukovna škola Stjepan Kos

Nositelj projekta bila je zagrebačka Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, a partneri Tehnička škola Ruđera Boškovića, Srednja strukovna škola Samobor i Velika Gorica te zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, čiji su znanstvenici izradili priručnik za nastavu Aditivne tehnologije odnosno 3d printere. Tako je tiskano 100 primjeraka priručnika za nastavnike te  400 priručnika za učenike. Uz izradu kurikuluma i edukaciju nastavnika, glavni cilj projekta je  i opremanje praktikuma i laboratorija škola partnera.

 

„Dobili smo jedan 3D printer na kojem djeca rade razne proizvode što je jako zanimljivo. To je budućnost“,  dodao je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Stjepan Kos.

 

Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić ističe kako sve više poduzeća i poslovnih jedinica koriste tu vrstu tehnologije, a njeno učenje od ranih početaka učenicima će uvelike olakšati kako buduće školovanje tako i  zapošljavanje.

 

Projekt  je vrijedan 2,76 milijuna kuna, a s 2,1 milijun kuna sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a njegovim uspješnim završetkom, otvoriti će se novo poglavlje u modernizaciji kurikuluma na nacionalnoj razini.

 

 

 

 

Moja županija

Povodom Dana županije prisjetili se poginulih branitelja

U rijeku Kupu spušteni su vijenci i bijele ruže

Objavljeno

on

Izaslanstvo Zagrebačke županije predvođeno županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

Nastavi čitati

Moja županija

Novi kosni strojevi stigli u Županijske ceste

Županijske ceste održavaju oko 2.488 kilometara javnih cesta na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije.

Objavljeno

on

Županijske ceste Zagrebačke županije dobile su četiri nova stroja za košnju trave uz državne, županijske i lokalne ceste. Održavanje travnatog pojasa uz prometnice od sada će teći brže i efikasnije, ali i uz manji broj potrebnih radnika budući da je mehanizacija kosnih strojeva preciznija prilikom rada. Ključeve strojeva radnicima je predao župan Stjepan Kožić, a travu će ubuduće kositi pomoću stražnjeg i prednjeg priključka koji će rotacijskom metodom košnju izvršiti što preciznije, bez naknadnih popravaka ručnim kosilicama. Vrijednost strojeva bez PDV-a iznosi 3 milijuna i 479 tisuća kuna što je značajno ulaganje u opremu kojim se povećava konkurentnost ovog poduzeća na tržištu.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO: Više od 20 milijuna kuna općinama i gradovima Zagrebačke županije

Bespovratna sredstva značajan su impuls razvoju naših gradova i općina.

Objavljeno

on

Za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijeljeno je 9 milijuna kuna, za razvoj poduzetničkih zona, turističku infrastrukturu i energetsku učinkovitost dodijeljeno je 5 milijuna kuna, projekti u poljoprivredi dobili su 2,4 milijuna kuna, a za projektnu dokumentaciju, WiFi točke i provedbu projekata financiranih EU sredstvima dodijeljeno je 4,3 milijuna kuna.

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno