Poveži se s nama

CityLIGHTS

40. obljetnica škole spojila generacije

Objavljeno

Svečana akademija povodom 40. obljetnice Osnovne škole Jurja Habdelića održana je jučer u holu škole uz nazočnost kompletnog nastavničkog vijeća, učenika i djelatnika, čelnika iz društveno-političkog i kulturnog života Grada Velike Gorice i susjednih općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Državnu himnu otpjevao je učenik Dominik Mateković, a pjesmu Spomenek izveo je školski zbor. Ravnatelj Davor Vidović pozdravio je prisutne i zahvalio se gostima na dolasku.

 

Program akademije bio je podijeljen na tri dijela: u prvom dijelu bila je prikazana povijest Škole, uz video projekcije te umjetničke nastupe sadašnjih i bivših učenika, drugi dio odigrao se na vanjskoj školskoj lokaciji gdje je FA Šiljakovina uz folklorni nastup pokazao i običaje Jurjeva, a treći dio je opet bio u školskim prostorima koji su izložbenim eksponatima vizualno spojeni u jednu cjelinu. Moderator svečane akademije bio je Marijan Tomić, učenik 8.a razreda.

 

Bivše učenike OŠ Jurja Habdelića reprezentirali su glazbenici: pijanist Krešimir Starčević, prof., studentica Muzičke akademije u Zagrebu Lucija Ercegovac i Marija Magdalena Sever, učenica 2. pripremnog razreda solo pjevanja Umjetničke škole Franje Lučića. Iz redova aktualnih polaznika Škole pjevali su, svirali, recitirali i plesali: Fran Dumančić, Danijel Ciberlin Ivanić, Nika Lučan Grgić, Ivona Sudar i Nika Jukić. Učeničke kreacije okončane su promocijom slikovnice ”Hrabri Jura i Legvan Ivan putuju svijetom” autorice Marte Nidogan, učenice 4.a razreda.

 

Prvi dio svečane akademije okončan je porukom: ”Učitelji su ti koji sebe koriste kao mostove, pozivajući svoje učenike da prijeđu preko njih, zatim, pomažući im prijeći, hrabre ih da i sami sagrade takve mostove. Najljepše i najbolje stvari na svijetu ne mogu se vidjeti ni dotaknuti, već osjetiti u srcu. Nadamo se da smo ovim prisjećanjem na 40 godina rada naše škole, potaknuli najljepša sjećanja u vašim srcima”.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO Katolički vjernici procesijom gradskim ulicama proslavili blagdan Tijelova

Objavljeno

on

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas je blagdan Tijelova (puni naziv: Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa. Katolička Crkva ovim blagdanom slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U Velikoj Gorici slavljenje Tijelova započelo je svetom misom u 18:30 sati kod Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, gdje su svećenici prije polaska procesije pričestili mnoge vjernike. U procesiji središtem grada vjernici su pjevali i molili, prigodnu glazbu izvodio je Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procesija se zaustavila kod Kapele sv. Lovre i onda se uputila prema Crkvi Sv. Petra i Pavla, posljednjoj postaji Tijelovske procesije, gdje je nakon dvaipol sata i završena.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Poznat datum održavanja Noći borilačkih sportova

Borilački klubovi prezentirat će svoje vještine u ringu na Trgu Stjepana Radića

Objavljeno

on

Iako je pandemija koronavirusa ozbiljno zaprijetila, Noć borilačkih sportova ipak će se održati i ove godine. Tradicionalna je to sportska manifestacija na kojoj se kroz borbe i demonstracije u ringu predstavljaju velikogorički borilački klubovi. Datum je 26. lipnja, program počinje u 20 sati na Trgu Stjepana Radića, a detaljan program bit će poznat idućeg tjedna, kazao je predsjednik organizacijskog odbora Noći borilačkih sportova Ervin Kolarec .

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Protiv nasilja! Nastupa stand-up duo Saša Turković i Goran Vugrinec

Objavljeno

on

Rotaract club Velika Gorica u nedjelju, 14. lipnja, organizira veliku humanitarnu akciju StandUP #AgainstViolence. Kako bi prikupili sredstva za renovaciju sigurne kuće, utočišta za žrtve obiteljskog nasilja, Rotaractovci u gorički Club 100 dovode komičarski duo koji čine Saša Turković i Goran Vugrinec. Početak je u 19.30 sati.

– Tandem koji funkcionira savršeno k’o švicarski sat donosi punih 90 minuta najjačih fora i smijeha na bacanje. Njihove fore ovoga puta neće biti s ciljem da samo nasmiju publiku, nego da budu i dio jedne velike priče, koja je započela 14. prosinca 2019., a to je ovogodišnja akcija Rotaract kluba Velika Gorica:”Stop nasilju nad ženama” – kažu iz Rotaracta.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 40, a na dan eventa 50 kuna. Sredstva prikupljena prodajom ulaznica iskoristit će se za obnovu unutarnje stolarije te poboljšanje uvjeta u kojima borave štićenici sigurne kuće na tajnoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno