Poveži se s nama

Vijesti

4 i pol decilitra spašava 3 života

Objavljeno

Hrvatski Crveni križ već 62 godine organizira dobrovoljno davanje krvi u Hrvatskoj! Kako je u ljetnim mjesecima povećana potreba za krvlju, iz Gradskog društva Crvenog križa pozivaju građane Velike Gorice da se odazovu ovomjesečnoj dvodnevnoj akciji. Srpanjska akcija biti će sutra i u srijedu u Domu kulture Galženica.

Zašto ljeti nedostaje doza krvi?

Ravnateljica goričkog Crvenog križa Suzana Strunjak apelira na građane da se odazovu ljetnoj akciji. U ljetnim mjesecima nedostaje krvi svih krvnih grupa. Razlog je što su mnogi darivatelji na godišnjem odmoru a i veća je potražnja zbog dolaska velikog broja turista.

Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Ukoliko se odlučite na ovaj plemeniti čin, znajte da on nikako nije opasan po zdravlje. No, ipak darivatelji se trebaju pridržavati osnovnih savjeta prije darivanja. Ne smijete darivati krv na tašte kao prije određenih krvnih pretraga, već naprotiv, da bi krv bila kvalitetna a darivatelj mogao dobro podnijeti darivanje, svakako prije treba pojesti obrok i popiti dovoljno tekućine. Uzevši u obzir da dajete 4 i pol decilitra krvi tijekom 20-ak minuta darivanja, kako tijelo ne bi malaksalo, posebice u ovim vrućim danima, morate nadoknaditi gubitak tekućine. Strunjak naglašava kako je važno nakon darivanja ne opteretiti ruku, te se svakako poštedjeti u tom danu teških fizičkih napora.

Sljedeća akcija u kolovozu

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život, a krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi. Krv sutra možete dati od 10 do 18 i u srijedu od 8 do 14 sati. Ako propustite ove akcije, iduće su već krajem kolovoza.

Vijesti

FOTO Sajmište se vraća u normalu, opet nudi sve

Objavljeno

on

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prošlog petka (15. svibnja) kada je sajmište bilo ponovo otvoreno ublažavanjem epidemioloških mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, prometnica od Fabijačićeve do Reciklažnog dvorišta bila je prijepodne ispunjena vozilima, kako parkiranim tako i onima u pokretu.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas (22. svibnja) spomenuta je prometnica u nekim trenucima bila totalno zakrčena, vozila su bila parkirana na sve strane, slobodnog mjesta ni za lijek. To je bio znak da su se na sajmište vratili prodavači odjeće i obuće, tehničke robe i svega onoga što karakterizira sliku sajmišta svakog petka. Kada tome dodate kupce i znatiželjnike, onda stječete dojam da sve vrije kao u košnici.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Istina, ima još slobodnog prostora za štandove, ali nema sumnje, sajmište se vraća u normalu i opet nudi sve. Ipak, još uvijek dominira velika ponuda flanci povrća i cvijeća te velike količine voća i povrća.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno