Poveži se s nama

HOTNEWS

2016. godinu obilježili su značajni projekti i investicije

Objavljeno

Godina na izmaku idealno je vrijeme da se podvuče crta i pogleda unatrag. Kada je riječ o Gradu Velikoj Gorici teško je ne uočiti promjene i ne vidjeti projekte koji su realizirani, ili je pak njihova realizacija u tijeku. Nešto što se nakon propasti VELKOMA dugo čekalo je jedinstven komunalni centar te je nakon godina podstanarstva ove godine i ta priča preseljenjem u VG Goričanku privedena kraju.
 
„Od 2009. do 2016. je trajala ta agonija, odnosno pokušaj oporavka pacijenta koji se zove Komunalni sustav Grada Velike Gorice, da bi ove godine uspjeli konačano završiti veći dio posla. Još jedan manji dio posla je ostao, ali veći dio posla je bio, dakle, preseljenje u vlastite prostore i ozdravljenje komunalnog sustava.“ – rekao je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.
 
Projekt o kojem se dugo govorilo, oko kojeg je bilo puno kritika, ali danas, nekoliko mjeseci od njegove realizacije ipak treba priznati, olakšava prometovanje Gradom. Naravno, riječ je o rotoru na križanju Kolareve i ulice Matice hrvatske.
 
„Rotor je simbolika promjene prometne filozofije, odnosna prometa u našem gradu. Vidite koliko je on sad ključan objekt jer omogućava protočnost smirenog i sigurnijeg prometa u našem gradu. Takvih objekata i projekata će sasvim sigurno u sljedećoj godini biti više“ dodaje gradonačelnik.
 

foto: Cityportal

Grad Velika Gorica jedan je od gradova s najnižom stopom nezaposlenosti i najvećom prosječnom plaćom u Republici Hrvatskoj, a kao jedna od daljnjih zadaća istaknuto je zapošljavanje Goričana u njihovom gradu, a tome će zasigurno doprinijeti i Radna zona Rakitovec.
 
„Prije nekoliko dana sam potpisao posljednji kupoprodajni ugovor o prodaji zemljišta u Radnoj zoni Rakitovec, a kupila ga je jedna tvrtka iz Velike Gorice. Time su sve površine prodane i u potpunosti je naša Radna zona spremna za investiciju. Ne samo da je spremna, nego nakon Distributivnog centra s hladnjačom kojeg smo zajedno izgradili sa Zagrebačkom županijom i zadrugom Zagrebački voćnjaci. Evo, jedna tvrtka iz Velike Gorice je već pod krovom sa svojim prvim objektom i mislim da oni planiraju vrlo skoro i jedan dio preseljenja, a nekad na proljeće i kompletno preseljenje svih svojih kapaciteta i proizvodnje“ istaknuo je Barišić.
 
Prije nešto od više tjedan dana započeli su radovi na izgradnji bazena na prostoru Srednjoškolskog centra čije se svečano otvorenje očekuje krajem 2017., odnosno početkom 2018. godine.
 
„Bitno je reći da će to biti školski sportsko-rekreativni bazen koji će imati i svoje rehabilitacijske mogućnosti obzirom da će to biti dva bazena zatvorenog tipa. Jedan 25×17 metara, a drugi 10×17 metara dubine 2,5 m, osobito ovaj veći. Ovaj manji će biti za školu plivanja i neplivače koji će imati sve sadržaje od spa centra, teretane te ostalih popratnih sadržaja“ kaže Barišić.
 

Foto: Gorica.hr


 
Nikako ne smijemo zaboraviti golemo financijsko olakšanje za sve roditelje goričkih osnovnoškolaca koji su ove školske godine dobili besplatne udžbenike, energetsku obnovu velikog broja stambenih zgrada kako bi računi za grijanje barem na taj način bili niži, po prvi puta ove godine Gorica ima vlastito klizalište, a uz sve to puno je tu i planova za nadolazeću 2017. godinu koji bi trebali poboljšati život i standard svojih građana.
 
Cijeli razgovor s gradonačelnikom poslušajte na sljedećem linku:
 

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Turističke pristojbe iznajmljivača ostaju na zakonskom mimimumu

Najposjećeniji županijski gradovi su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja. Turističke pristojbe koje plaćaju iznajmljivači, lokalne jedinice samouprave zadržale su na zakonskom minimumu.

Objavljeno

on

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesena je Odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za područje Županije. Po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima pristojbe se kreću od 7 do 12 kuna, ovisno o pojedinom gradu i općini, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

Naime, temeljem novog Zakona iz svibnja ove godine turistička pristojba predstavlja prihod turističkih zajednica. 65 posto prihoda ide lokalnoj turističkoj zajednici koja 30 posto prosljeđuje općini ili gradu, zatim 15 posto ukupnog prihoda odlazi županijskoj turističkoj zajednici i na posljetku preostalih 20 posto dobiva Hrvatska turistička zajednica.Skupština je donijela Odluku na temelju zahtjeva koje su Županiji uputile lokalne turističke zajednice. “Pojedine pristojbe su povećane za nekoliko kuna, ali samo one koje su dužni platiti turisti prilikom noćenja u turističkim objektima.“ – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić.

Inače, visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 350 kuna, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po 200 kuna i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, a na OPG-u po 250 kuna. Dodajmo kako turistička pristojba koju plaća iznajmljivač za sebe i članove uže obitelji u godišnjem paušalnom iznosu za sve jedinice lokalne samouprave na području županije za prvog i drugog člana iznosi po 60 kuna, a za svakog sljedećeg 25 kuna.

Interes turista za posjet Zagrebačkoj županiji i dalje je u porastu, ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačku županiju je tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine posjetilo 18 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine, a za 18 posto je porastao i broj turističkih noćenja. Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, po osobi i noćenju na području Zagrebačke županije:

Područje (JLS)Razdoblje
1.4. –30.9.ostalo
Gradovi:
Ivanić-Grad, Samobor, Zaprešić, Velika Gorica
12,00 kn12,00 kn
Grad Jastrebarsko12,00 kn11,00 kn
Gradovi:

Sveta Nedelja, Dugo Selo

 

Općine:
Brdovec, Marija Gorica, Dubravica
10,00 kn10,00 kn
Gradovi:
Sveti Ivan Zelina, Vrbovec,

 

Općine:
Bedenica, Bistra, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik, Žumberak
10,00 kn7,00 kn

 

Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost iz skupine Kampovi po osobi i noćenju na području Zagrebačke županije:

Područje (JLS)Razdoblje
1.4. –30.9.ostalo
Grad Jastrebarsko10,00 kn7,00 kn
Gradovi:
Sveta Nedelja, Samobor, Zaprešić, Velika Gorica, Dugo Selo
Općine:
Brdovec, Marija Gorica, Dubravica
8,00 kn8,00 kn
Gradovi:
Ivanić – Grad, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec

 

Općine:
Bedenica, Bistra, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik, Žumberak
8,00 kn5,00 kn

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Rekonstruirana Ulica Kolarci-Zagorci

Vrijednost radova 5.473.252,50 kuna

Objavljeno

on

Radovi na rekonstrukciji prometnice Zagorci-Kolarci su gotovi, a mještani pojedinih naselja napokon mogu odahnuti. U sklopu rekonstrukcije prometnice postavljen je i sustav odvodnje oborinskih voda, koji bi trebao spriječiti stvaranje novih klizišta. Mještani naselja kojim prolazi ova prometnica napokon su dobili modernu cestu s pješačkim stazama.

Vrijednost izvedenih radova je 5.473.252,50 kuna, a većim dijelom sufinanciran je sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno