Poveži se s nama

Kultura

10. Srpanjski susreti KUD-ova

Objavljeno

Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo organiziralo je 10. srpanjske susrete KUD-ova u subotu, 04.srpnja, na prostoru ispred pošte odnosno trgovine u Šćitarjevu, a taj dan se obilježava i kao Dan Mjesnog odbora Šćitarjevo. Nastupilo je osam KUD-ova: Tančec (Jalševec Nartski), Bistra (Bistra), Čiće (Novo Čiće), Sloga (Općina Draž, Baranja), Vrhovje (Donji Dragonožec, Župa Dubranec), Resnik (Zagreb), Rodna Gruda (Dugo Selo) i domaćin Šćitarjevo. Za goste, kojima je već uobičajeno baza (presvlačenje i priprema za nastup) bila u prostoru Osnovne škole Šćitarjevo uz nazočnost ravnatelja Maria Ivića, priređen je bogati domjenak slastica i sokova, za seniore je bilo i drugih pića. Organizacijom je odlično ravnala predsjednica KUD-a Šćitarjevo Brankica Tretinjak sa svojim suradnicama. Susrete je otvorio dogradonačelnik Grada Velike Gorice Ervin Kolarec uz asistenciju dr.Stjepana Zagorca, predsjednika MO Šćitarjevo. Svi sudionici Susreta i sve šćitarjevske udruge dobili su zahvalnice i darove. Kroz program je vodila Sanja Markus.

Za svakoga ponešto

Prvi su svoje plesno umijeće pred velikim broj zaljubljenika u folklor pokazali seniori KUD-a Šćitarjevo spletom pjesama i plesova Međimurja (koreografija: Ljerka Golemac, glazbena obrada: Vlatka Antolović i Marijana Komljenović, kostimografija i voditeljica: Snježana Pastuović). Iza njih se mladež domaćina predstavila s igrama i plesovima Moslavine (voditeljica tamburaša: Vlatka Antolović). KUD Tančec (umjetnički voditelj je Srećko Žmalec, autor koreografije Branko Šegović) izveo je kola iz Ražanca, a susjedi iz Novog Čića nastupili su u minijaturnom obliku, samo sa gajdaškom sekcijom (umjetnički voditelj i glazbena obrada: Stjepan Večković). Gosti iz Baranje, KUD Sloga (umjetnički voditelj je Boban Đurić, glazbenu obradu uradio je Marko Đurin), s tamburaškom i folklornom sekcijom izveli su pjesme i plesove iz svoga kraja tako dobro da se raspoloženje publike vidljivo podiglo za oktavu više. KUD Vrhovje (umjetnička voditeljica i glazbena obrada Katarina Horvatović) predstavilo se s pjesmama i plesovima Zagorja, pomalo humorističnom koreografijom ”Žena muža”, u kojoj ‘muž’ Brebrić biva nokautiran od ‘supruge’. KUD Bistra (umjetnički voditelj je Boris Harfman, glazbeni aranžman je djelo Danijela Rožankovića) predstavio je koreografiju ”Višnja stoji u polju”.

Resnička svadba

KUD Resnik (voditeljica Jasna Halić, glazbena obrada: Zlatko i Miljenko Sever) čuva od zaborava tradicionalnu resničku svadbu tako što je izvodi u skoro svakoj prigodi. Tako je bilo i u Šćitarjevu, a brojna plesna sekcija predstavila je i koreografiju ‘Čunek po čunek’. Za Društvo su vezane dvije zanimljivosti: prva je vezana za obitelj Perić (slučajan odabir od više obitelji u Društvu) – zajedno plešu majka i dvije kćeri (starija je u 3.razredu Srednje, a mlađa u 8.razredu Osnovne škole), a otac Darko njihove nastupe snima ‘pametnim telefonom’. Druga, glazbenu pratnju (gitara i harmonika) čine košarkaški visoka braća blizanci Sever, Zlatko i Miljenko, pomaže im kontrabas.

Stipo i violina

Publika je došla na svoje kada je uslijedio željno očekivani nastup mladih bosanskih Hrvata iz Posavine koji djeluju u KUD-u Rodna Gruda (voditeljica Ivka Dajaković), koji su prošle godine osvojili srca Šćitarjevčana, mladih i onih nešto manje mladih. Dugoselska zvijezda violinista Stipo bio je u prošlogodišnjoj formi i iznova je oduševio, milovao je svoju violinu kao obožavanu ljubavnicu, cure i dečki letjeli su po stejdžu, bina se tresla kao da je zemljotres, pljesak oduševljenja nije prestajao, raspoloženje je naraslo do vrha crkve Sv.Martina.

Koketiranje

Deseto izdanje Srpanjskih susreta imalo je iznenađujući kraj, ali izuzetno dobro prihvaćen od muškog dijela publike. Tri djevojke iz ‘Škole orijentalnog i trbušnog plesa Suzana’ potrudile su se da pokažu što su naučile i koliko su dobre učenice ‘orijentalnih pokreta’ i ‘trbušne gimnastike’. Koketiranje s erotskom dimenzijom predstave imalo je za posljedicu da su se fotoaparati usijali od bljeskanja, čak su i pametni telefoni ‘izgubili razum’. Iskreno, iznenađenje je bilo potpuno i, što je važnije, općeprihvaćeno. Iduće godine očekujemo u ovom segmentu Srpanjskih susreta još više učenica iz ove škole i novo gradivo.

[Best_Wordpress_Gallery id=”5″ gal_title=”srpanjski susreti”]

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Crna BOJA i

U galeriji Hrvatskog likovnog društva svoje eksponate izložit će Đurđica Brebrić

Objavljeno

on

U galeriji Hrvatskog likovnog društva u ponedjeljak se otvara izložba ‘crna BOJA i’ na kojoj će svoja umjetnička djela predstaviti Đurđica Brebrić. U svijet umjetnosti ušla je prije osam godina. Slikarstvo je nakon četiri godine zamijenila radom u keramici. Živi i stvara u Markuševcu Turopoljskom, poduzetnica je i  vlasnica tvrtke za graditeljstvo.

Uz Đurđicu, na izložbi će se predstaviti i Gordana Šiško. Zagrepčanka se osim slikanjem bavi i pisanjem, a uz sve to vlasnica je i arhitektonskog ureda.

Izložbu možete pogledati od 17. do 29. veljače, od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati te petkom i subotom od 12 do 16 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Prijavite se na Rukopisaonicu i naučite umijeće lijepog pisanja

Kada ste zadnji put napisali rukom neki duži tekst?

Objavljeno

on

Uz svakodnevicu služenja tipkovnicom sve rjeđe rukom pišemo po papiru, pa su u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirali radionicu lijepog pisanja. Grafička dizajnerica Irena Mihalinec će 12-ero polaznika “Rukopisaonice” pomoći da svladaju moderni krasopis.

– Suvremeni oblici rukopisa danas su postali umjetnost za sebe, a koriste se kako u privatne, tako i u marketinške i druge svrhe. Moderan krasopis iznimno je popularan kada je riječ o izradi čestitki, pozivnica za neki događaj, oblikovanju fontova ili originalnom dizajnu rukotvorenog loga – kažu iz Gradske knjižnice.

Za učenje ove zaboravljene vještine organizatori su predvidjeli osam radionica, a one će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja od 18 do 19.30 sati.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a sudjelovanje kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno