turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Udruge

Žene iz Buševca u akciji: Podjelile 96 paketa svojim sumještankama

Riječ je o paketima koji sadrže namirnice, a djelile su ih sumještankama iznad 70 godina…

Objavljeno

na

Riža, pekmez, kava, mlijeko, ulje, napolitanke, samo su neke od namirnica koje su se našle u paketima koje su članice iz Društva žena Buševec podijelile svojim sumještankama. Ovo je lijep potez i gesta u ova vremena, kada život postaje sve teži. Rastu cijene energenata, hrane…a potrošačka košarica pojedinih sugrađana je sve siromašnija.

– Uz pomoć Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice, ove godine smo odlučile našim sumještankama iznad 70 godina starosti donirati mali znak pažnje u obliku paketa s namirnicama. Podijelile smo ukupno 96 paketa, no ukoliko smo zaboravile na neku od mještanki, neka nam se javi – poručile su žene iz Buševca.

 

Udruge

Adventu ususret: Dragičina vrijedna ekipa žena uredila središte Kravarskog

‘Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje na paljenje prve adventske svijeće 3. prosinca i zajedničko druženje’, poručuje Dragica Ceković, predsjednica Udruge žena Kravarsko.

Objavljeno

na

Vesela, složna i nadasve marljiva ženska ekipa pod vodstvom Dragice Ceković, predsjednice Udruge žena Kravarsko, koja je zbog sudjelovanja u poznatom TV showu, ali i rijetko viđene energije za sve njene društveno-političke aktivnosti poznata u cijelom našem kraju, javljaju nam kako su uspješno odradile uređenje mjesta uoči adventa i nadolazećeg Božića.
Podno crkve smještene su prekrasne jaslice. Na prvi pogled izgledaju tako stvarno i dojmljivo. Izrađene su od drva, a ukrašene slamom i prigodnim likovima. Ne možete proći središtem mjesta, a ne zaustaviti pogled na njih. Uredile smo i prostor oko lipe i isplele adventski vijenac. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje na paljenje prve adventske svijeće 3. prosinca i zajedničko druženje u Kravarskom – govori nam Dragica Ceković, predsjednica Udruge.

Foto: Vesela, složna i marljiva ekipa iz Udruge žena Kravarsko uredila središte mjesta u blagdanskom duhu

Foto: Božićne jaslice izrađene od drva smještene su podno crkve u Kravarskom

 

Naslovna i fotografije u članku: Udruga žena Kravarsko

 

Nastavite čitati

Udruge

FOTO Sa čak 7300 sadnica hrasta lužnjaka obnovljena pluća našeg Turopolja!

‘Veliko hvala svim volonterima i volonterkama na uloženom trudu i vremenu!’, poručili su organizatori iz udruge LAG Zrinska gora – Turopolje.

Objavljeno

na

Turopoljski lug ili preciznije odsjek 17 d, nekih 300-tinjak metara iza lugarnice Čardak, od jučer je bogatiji za fantastičnih 7300 novih sadnica hrasta lužnjaka, a sve zahvaljujući akciji pošumljavanja u organizaciji udruge LAG Zrinska gora – Turopolje.
– Izrazito smo zadovoljni na prepoznavanju i potpori u provedbi projekta odabranog kroz natječaj 10. Inin Zeleni pojas. Veliko hvala svim volonterima i volonterkama na uloženom trud i vremenu u sadnji sadnica u sklopu projekta ‘Pluća turopoljskog kraja’ – poručili su organizatori.
Ciljevi ove akcije su očuvanje prirodnog bogatstva, smanjenje CO2 na području Turopolja, te očuvanje kopnenih vrsta životinjskog svijeta.
Naslovna i fotografije u članku: Udruga LAG Zrinska gora – Turopolje

Nastavite čitati

Kultura

Dva srebra za Velikogoričke mažoretkinje, a spremaju se i za Gorica Christmas Open

Natjecanje će biti 9.prosinca u dvorani Srednjih škola.

Objavljeno

na

Velikogoričke mažoretkinje ostvarile su odlične uspjehe na internacionalnom Grand Prix natjecanju održanom u nedjelju 19. studenog u Donjoj Stubici.

Lucija Lah, Bianca Potesak i Lana Božićević osvojile su drugo mjesto u kategoriji trio štap kadeti, a srebro su osvojile i članice sastava classic pom pon kadeti u sastavu Marijeta Cvitan, Lucija Lah, Bianca Potesak, Lana Božičević, Matea Buntak, Lana Krilčić, Isabella Troha, Mia Kukec, Zara Stepanić, Lorena Kuridža, Tea Turner, Lucija Sivrić, Tena Rak, Klara Đaković te Pia Mrkonjić.

Foto: Velikogoričke mažoretkinje

Inače, Velikogoričke mažoretkinje ovoga puta su na natjecanju predstavljale kadetkinje i to u četiri različite kategorije. Natjecanje koje je okupilo 24 tima iz pet zemalja, organizirao je Savez mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske u suradnji sa Stubičkim mažoretkinjama “Shelly”.

Velikogoričke mažoretkinje nastavljaju s radom te se pripremaju za Gorica Christmas Open, internacionalno natjecanje u Velikoj Gorici, na kojem će ujedno biti domaćini.

Natjecanje će biti 9.prosinca u sportskoj dvorani Srednje škole te će svoj rad predstaviti kadetkinje, juniorke i seniorke i tako zaključiti 2023. godinu.

 

Nastavite čitati

Udruge

KUD Čiče u potrazi za izvornim turopoljskim poculicama

Na radionicama će se izrađivati replike, a krajnji cilj projekta je izložba fotografija izvornih primjeraka turopoljskih poculica zajedno s izrađenim rekonstrukcijama kako bi se prikazalo bogatstvo i raznolikost uzoraka i materijala u ovisnosti o vremenu i lokaciji nastanka.

Objavljeno

na

Nakon niza projekata vezanih uz tradiciju i osnaživanje lokalne zajednice, KUD Čiče, Novo Čiče pokreće novi projekt istraživanja i očuvanja materijalne i nematerijalne baštine Turopolja pod nazivom – ‘Turopoljska poculica: povijest, sadašnjost i budućnost’.

– Želja nam je ovim projektom, kroz razgovore i komunikaciju u lokalnoj zajednici, pronaći što veći broj izvornih primjeraka turopoljskih poculica sačuvanih do današnjih dana te prikupiti dostupne informacije o njima, njihovom nastanku i korištenju. Izvorni primjerci bi se fotografirali te bi se kroz radionice veza i tkanja pokušala izraditi, koliko je to obzirom na dostupnost materijala, što izvornija rekonstrukcija. Krajnji cilj projekta je izložba fotografija izvornih primjeraka turopoljskih poculica zajedno s izrađenim rekonstrukcijama kako bi se prikazalo bogatstvo i raznolikost uzoraka i materijala u ovisnosti o vremenu i lokaciji nastanka – ističu.

Turopoljska poculica jedan je od najprepoznatljivih i najkarakterističnijih dijelova narodne nošnje ovoga kraja. Predstavlja značajan dio povijesti Turopolja, a svojom simbolikom ponos je svake Turopoljke koja ju nosi za folklorni nastup ili druge svečane prilike.

– Pozivamo sve osobe koje imaju originalnu staru turopoljsku poculicu da nam se jave kako bismo istu mogli fotografirati i zabilježiti poznate informacije o njoj te prema originalu izraditi novu poculicu. Podijelite s nama i priče svojih predaka vezane uz poculice, a slobodno nam pokažete i originalne materijale i predmete vezane uz izradu i nošenje poculice, kao što su drvene „igle“ za učvršćivanje i slaganje poculice – poručuju iz KUD-a Čiče, Novo Čiče.

Planirana izložba fotografija i poculica izrađenih prema originalnim primjercima bila bi krajem 2024. godine povodom Dana grada.

Foto: KUD Čiče, Novo Čiče

Nastavite čitati

Udruge

U akciji ‘Pluća turopoljskog kraja’ naš stoljetni lug će se obnoviti sa 7300 sadnica, traže se volonteri!

Akciju pošumljavanja vodi udruga LAG Zrinska gora – Turopolje iz koje mole sve zainteresirane za sudjelovanje da se prijave do petka, 17.studenog. Detalji u članku.

Objavljeno

na

Udruga LAG Zrinska gora – Turopolje poziva sve lokalne volontere na akciju sadnje sadnica hrasta lužnjaka, a akcija pošumljavanja se provodi u sklopu projekta ‘Pluća turopoljskog kraja’. Projekt uključuje sadnju ukupno 7 300 sadnica hrasta lužnjaka na području Turopoljskog luga. Akcija pošumljavanja će biti u srijedu, 22.studenog, u trajanju 8 do 15 sati na području Turopoljskog luga.

– Molimo sve zainteresirane dionike koji žele doprinijeti očuvanju prirodnog bogatstva i smanjenju ugljičnog dioksida na području Turopolja, kao i očuvanju kopnenih vrsta životinjskog svijeta koja nastanjuju šume Turopoljskog luga i okolice da se odazovu i sudjeluju u akciji pošumljavanja. Zbog organizacije akcije molimo sve zainteresirane dionike da se prijave do petka, 17.studenog do 14 sati (dostaviti ime, prezime i kontakt telefon ili e-mail adresu) na: [email protected]. Sve dodatne informacije se mogu dobiti radnim danom u terminu 8-15 sati na broj: 091 604 8530 ili dolaskom u Područni ured Vukovina, Stara cesta 14 – ističu iz udruge.

Okupljanje će biti u 8 sati kod lugarnice Čardak, a potrebno je prikladno se obući za rad na terenu, obući čizme, ponijeti radne rukavice, a sadnice, alat i stručni nadzor su osigurani.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno