Povežite se s nama

promet

Zbog radova na Mostu slobode za vikend linija 268 vozi zaobilazno

Prilikom predmetnih radova bit će omogućeno kretanje pješaka i biciklista na istočnoj strani mosta, a promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji, obavijestili su iz Grada Zagreba

Objavljeno

na

DSC 0363 1

Most slobode će od petka (8. srpnja) od 20 sati do ponedjeljka (11. srpnja) u 4 sata biti zatvoren za sav promet kako bi se kvalitetno mogli izvesti radovi betoniranja i varenja prijelaznih naprava na mjestu prekida, što zbog vibracija nije moguće izvoditi pod prometnim opterećenjem, objavili su iz zagrebačke gradske uprave.

Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova bit će sljedeći:

Hrvatske bratske zajednice – Slavonska avenija – Avenija M. Držića – Most mladosti – Avenija Dubrovnik – Avenija V. Holjevca i obratno
Hrvatske bratske zajednice – Slavonska avenija – Savska cesta – Jadranski most – Avenija Dubrovnik – Avenija V. Holjevca i obratno.

Prilikom predmetnih radova bit će omogućeno kretanje pješaka i biciklista na istočnoj strani mosta, a promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji, dodaju iz Grada Zagreba.

Iz ZET-a su objavili i detaljne trase kojima će voziti autobusne linije, uključujući i liniju 268, koja prometuje prema Velikoj Gorici:

Glavni kolodvor – redovnim trasama do raskrižja Hrvatske bratske zajednice i Slavonske avenije – (lijevo) Slavonska avenija – (petlja desno) Avenija Marina Držića – Most mladosti – (desno) Avenija Dubrovnik – (lijevo) Avenija Većeslava Holjevca – u nastavku redovnim trasama prema svojim odredištima
u smjeru Glavnog kolodvora – redovnim trasama do Avenije Dubrovnik – (desno) Avenija Dubrovnik – (lijevo) Most mladosti – Avenija Marina Držića – (petlja desno) Slavonska avenija – (desno) Ulica Hrvatske bratske zajednice – i dalje uobičajenim trasama do Glavnog kolodvora.

promet

Od utorka zbog radova privremena regulacija prometa u Mraclinu

Iz Grada mole stanovnike da obrate pozornost na privremeno postavljenu signalizaciju, te za strpljenje i razumijevanje zbog mogućih poteškoća u prometu

Objavljeno

na

DSC 0019 2 scaled

Zbog izvođenja radova na sustavu odvodnje otpadnih voda na području Donjeg Turopolja od 16.08.2022. do 16.10.2022. godine obustavit će se promet u Ulici Braće Radića u Mraclinu na dijelu od Crkve sv. Vida do raspela za skretanje prema Okuju.

Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati obilaznim prometnicama sukladno Prometnom elaboratu – privremena regulacija prometa za vrijeme izvođenja radova dogradnje sustava odvodnje za područje donje Turopolja (podsustav (TEC) Mraclin – Okuje, oznaka projekta: TD 38/22 od kolovoza 2022. godine, izrađen od ovlaštenog inženjera cestovnog prometa Marija Zelenike, dipl. ing. prom. Izvođač radova tvrtka ROCO-COMMERCE d.o.o. dužna je osigurati prolaz interventnim vozilima, vozilima stana i poslovnih subjekata u zoni radova.

Od utorka 16. kolovoza 2022. godine od 08:00 sati do završetka radova javni prijevoz putnika prometovat će djelomično izmijenjenom trasom na sljedeći način:

Autobusna linija 304 (Velika Gorica – Mraclin): Velika Gorica (terminal) – Sisačka (DC30) – (desno) Ulica braće Radić – Mraclin (crkva Svetog Vida).

Istom trasom u povratku prema terminalu Velika Gorica.

Autobusne linije 302 (Velika Gorica – Velika Buna) i 303 (Velika Gorica – Kozjača) za potrebe putnika iz naselja Okuje isključivo radnim danom prometovat će izmijenjenom trasom u određenim polascima na sljedeći način:

– U 5:30 sati autobus linije 302 iz Velike Bune prometovati će preko OKUJA za terminal Velika Gorica.
– U 12:30 sati autobus linije 303 iz Kozjače prometovati će preko OKUJA za terminal Velika Gorica.
– U 16:15 sati autobus linije 303 iz Velike Gorice prometovati će preko OKUJA za Kozjaču.
– U 21:10 sati autobus linije 302 iz Velike Gorice prometovati će preko OKUJA za Veliku Bunu.

autobusna linija 325 (Velika Gorica – Vukojevec):

Radni dan – 21:00 i 23:10 sati

Velika Gorica – Sisačka (DC30) – (desno) Ulica braće Radić – Mraclin (crkva Svetog Vida) – Ulica braće Radić – (desno) Sisačka (DC30) – redovnom trasom do Vukojevca. Iz Vukojevca redovnom trasom do Velike Gorice.

Subota – 4:35 sati
Vukojevac – DC30 – Buševec igralište – (lijevo) Ulica braće Radić, Mraclin – Ulica braće Radić – (lijevo) Sisačka (DC30) – Velika Gorica.

Nastavite čitati

promet

Most slobode zatvoren tijekom vikenda, promet će ići zaobilaznim pravcima

Tijekom radova bit će omogućen prolazak pješaka i biciklista, ali automobili će morati koristiti alternativne pravce

Objavljeno

na

Most slobode Grad Zagreb scaled

Tajming je teško mogao biti bolji, jer godišnji odmori pošteno su ispraznili ceste na sjeverozapadu Hrvatske, ali najava o zatvaranju Mosta slobode na dva dana svakako nagovještava moguće probleme u prometu. Jedan je to od najprometnijih mostova u metropoli, a preko njega se neće moći od subote u 6 sati do nedjelje u 20 sati.

U pitanju su, naravno, radovi, tijekom kojih će biti moguće kretanje pješaka i biciklista, i to po zapadnoj strani mosta. Automobili će, međutim, morati voziti po zaobilaznim pravcima, a oni su sljedeći:

Hrvatske bratske zajednice – Slavonska avenija – Avenija M. Držića – Most mladosti – Avenija Dubrovnik – Avenija V. Holjevca i obratno.
Hrvatske bratske zajednice – Slavonska avenija – Savska cesta – Jadranski most – Avenija Dubrovnik – Avenija V. Holjevca i obratno.

Nastavite čitati

promet

U srijedu digni nogu s gasa: Policija od 15 do 23 sata kontrolira brzinu

Prilikom provođenja akcije, uz prioritetno sankcioniranje nepropisne brzine kretanja vozila, pozornost će se posvetiti i drugim težim prekršajima, a prije svega prisutnosti alkohola u organizmu

Objavljeno

na

foto promet policija

Tijekom cijelog sljedećeg tjedna policija će u polupraznom Zagrebu, pa i u jednako takvoj Velikoj Gorici, imati akciju koja će iz nekog razloga svoju kulminaciju imati u srijedu poslijepodne i navečer. Tako barem tvrde iz PU Zagrebačke…

“Na području Policijske uprave zagrebačke od 8. do 14. kolovoza 2022. godine, posebice 10. kolovoza od 15 do 23 sata, policijski će službenici pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila kao i svih ostalih prekršaja koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa”, stoji u obavijesti na stranicama PUZ-a, no tu je i dodatak, jer neće se policija baviti samo brzinom:

“Prilikom provođenja akcije uz prioritetno sankcioniranje nepropisne brzine kretanja vozila, pozornost će se posvetiti i drugim težim prekršajima, a prije svega prisutnosti alkohola u organizmu, tehničkoj ispravnosti vozila, nepropisnom pretjecanju, upravljanju prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršajima mladih vozača, korištenju sigurnosnog pojasa (vozača i svih putnika), zaštitne kacige i mobitela tijekom vožnje te ostalih prekršaja.”

Dakle, srijeda je dan za mirnu vožnju…

Nastavite čitati

promet

Bolt spreman na promjene: Romobili ne voze ako si pijan, nema više ni vožnje u dvoje

Iz tvrtke koja je nedavno došla i u Veliku Goricu naveli su kako su se pripremili i prilagodili promjenama koje su u prometnoj regulaciji krenule s krajem srpnja

Objavljeno

na

bolt romobili 3

Budući da je prije nekoliko dana došlo do promjena u prometnoj regulaciji, u što su velikim dijelom uključeni i romobili, priopćenjem su se na novonastalu situaciju osvrnuli iz Bolta, tvrtke koja je nedavno došla i u Veliku Goricu.

“Dana 30. srpnja na snagu su stupile izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji regulira korištenje osobnih prijevoznih sredstava, uključujući i romobile za najam. Bolt je već spreman za novu regulativu. Uređaji su prilagođeni, a edukativni materijali dostupni u aplikaciji poštuju nova pravila.

Korisnici Boltovih romobila već su sada u aplikaciji upoznati s dozvoljenim površinama za kretanje sukladno izmjenama zakona. Naznačeno je da se moraju voziti biciklističkim stazama gdje god je to moguće, a kada nije, tada se smiju voziti cestom uz uvjet da na njoj postoji ograničenje brzine od maksimalno 50 km/h. Korisnici se u izostanku biciklističkih staza mogu kretati i nogostupom, ali uz obavezno prilagođavanje brzine okolnostima na nogostupu. Najveća brzina koju Bolt romobili mogu razviti je 25 km/h, dok je u većini gradova brzina ograničena na 20 km/h i automatski je postavljena na dostupnim vozilima.

– Drago nam je što je regulirana uporaba osobnih prijevoznih sredstava, uključujući i e-romobile. Bolt pozdravlja promjene koje će pridonijeti sigurnosti prometa na cestama, posebno definiranje električnih romobila kao osobnih prijevoznih sredstava, a ne pješaka – rekao je Ivan Begović, Country manager za mikro mobilnost Bolta u Hrvatskoj i Sloveniji.

Bolt je već spreman za izmjene zakona – sve promjene već su primjenjene i dio su Boltove aplikacije. Korisnici Boltovih romobila sada slijede slična pravila kao i biciklisti – od njih se očekuje da u noćnim satima ili u uvjetima smanjene vidljivosti koriste reflektivni prsluk ili neku drugu reflektivnu oznaku. Prilikom takvih uvjeta moraju obavezno imati uključena prednja i stražnja svjetla – što Boltovi romobili automatski i rade. Korištenje kaciga također je obavezno, a slušalice tijekom vožnje nisu dopuštene. Novi pravni akt skreće pozornost i na sigurnosna pitanja. Zabranjena je vuča drugih vozila, prijevoz drugih osoba (uključujući djecu) ili vezivanje za druga vozila. Također je zabranjeno voziti pod utjecajem opojnih sredstava, što Bolt kontrolira testovima unutar aplikacije kojima se dokazuje trijeznost korisnika.

Izmjene zakona odnose se i na parkiranje. Romobile se treba ostaviti na za to predviđenom mjestu.. Romobil treba parkirati tako da ne ometa prolazak drugih vozila ili pješaka. Bolt također pomaže korisnicima u pravilnom parkingu pomoću uputa koje mogu pronaći u aplikaciji.

– Sigurnost svih sudionika u prometu iznimno nam je važna, stoga smo, u iščekivanju propisa na nacionalnoj razini, od samog početka našeg djelovanja u Hrvatskoj ovoj temi pristupili proaktivno. Prije uvođenja usluge najma romobila vodimo razgovore s predstavnicima gradova i s njima smo u redovnom kontaktu te potpisujemo ugovore koji reguliraju našu djelatnost na određenom području. Odgovarajući na potrebe lokalne zajednice u pogledu sigurnosti i reda, prilagođavamo ograničenja brzine vožnje i parkiranja na razini aplikacije – zaključuje Ivan Begović, Country manager za mikromobilnost Bolta u Hrvatskoj i Sloveniji.

Boltovu spremnost i usmjerenost na sigurnost korisnika kao prioritet potvrdili su i rezultati prvog istraživanja o električnim romobilima u Hrvatskoj koje je Bolt proveo u suradnji s istraživačkom agencijom Ipsos. Boltov je cilj kontinuirano i ažurano unaprjeđivati sigurnosne značajke kako bi predvidjeli i odmah i razriješili moguće izazove. Rezultati istraživanja su pokazali kako je bezobzirna vožnja glavni percipirani sigurnosti problem vožnje električnog romobila (62% ispitanika), a slijedi ga prebrza vožnja po pješačkim zonama (51%) i vožnja u pijanom stanju (45%). U trenutku kada su rezultati obrađeni, Bolt je već dodatno unaprijedio svoje sustave već navedenim ‘drunk driving’ sigurnosnim značajkama te razvio i patentirao sustav za sprječavanje ‘tandemske vožnje’. Svi podaci dobiveni istraživanjem pokazuju kako Boltovi električni romobili imaju svoje mjesto u urbanim planovima kao zelena alternativa osobnom prijevozu rješenje za tzv. ‘posljednju milju’.”

Nastavite čitati

Crna kronika

Plavci u akciji: Pijan u Ribnici skrivio prometnu, sletio s ceste i ostao bez vozačke

Tijekom proteklog vikenda velikogorička policija provela je akciju pojačanog nadzora, a utvrđeno je sveukupno 16 prometnih prekršaja. Dogodilo se i ukupno šest prometnih nesreća, bez teže ozlijeđenih osoba. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Alkohol vožnja

Velikogorička policija i proteklog je vikenda bila u akciji pojačanog nadzora prometa, prilikom koje su utvrdili dva prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, pet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja nepropisne upotrebe mobitela za vrijeme vožnje.

Sveukupno je utvrđeno 16 prometnih prekršaja, dogodilo se i ukupno šest prometnih nesreća, bez teže ozlijeđenih osoba. Od događaja su izdvojili slučaj od prošlog petka, 29.srpnja, koji se dogodio u kasnim večernjim satima, a nesreći je kumovao – alkohol.

Naime, kako navode iz velikogoričke policije, muškarac starosti 47 godina, upravljao je navedenog dana oko 22,50 sati, osobnim automobilom krećući se kolnikom Ulice Dominske zahvalnosti u mjestu Ribnica. Kod kbr. 43 sudjelovao je u prometnoj nesreći, slijetanje vozilom s kolnika, u kojoj je zadobio lake tjelesne ozljede.

– Očevidom je utvrđeno da je upravljao vozilom za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 2,03 g/kg, umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,00/kg. Istom je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati, te će redovnim putem biti izdan Optužni prijedlog – izvijestili su iz velikogoričke policije.

 

Nastavite čitati

Reporter 417 - 28.07.2022.

Facebook

Izdvojeno