Poveži se s nama

Vijesti

Završava era čekanja kod liječnika, od sad će se sve moći obaviti online

Dobrim povratnim informacijama u korištenju sustava e- građanin Vlada nam donosi novitete poput digitalizacije u zdravstvu, koja će mnogim građanima olakšati život

Objavljeno

Koliko ste puta satima stajali u redu da bi uzeli  potvrdu za bolovanje, recept ili rutinski pregled kod doktora?! Ako niste od one manjine koji imaju vremena čekati u redovima, stižu dobre vijesti za vas… Kako najavljuju iz Vlade, više neće biti čekanja, sve ćemo moći obaviti online.

Sami projekt e-građanin vrijedan je  više od 360 milijuna kuna te da se većinom financira iz Europskog regionalnog razvojnog fonda.

– Naš sustav e-Građani, koji već koristi više od, 650.000 korisnika, omogućava personalizirani digitalni profil za svakog građanina i trenutno pruža 54 javne usluge, a broj usluga raste – rekao je premjer Plenković na svečanom otvorenju radionice “Digitalizacije javnih usluga”, koja će se od 21. do 23. siječnja 2019. održavati u Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu, a vodit će je eminentni profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government.

Plenković je dodao i kako će se ova radionica posebno fokusirati na digitalizaciju u zdravstvu.

– Danas već možemo ući u portal zdravlja koji liječnike obiteljske prakse povezuje s pacijentima i kroz digitalni profil u sustavu e-građanin nudi i mogućnost uvida u laboratorijske nalaze i propisane lijekove. Sljedeći korak je povezivanje bolnica s liječnicima obiteljske medicine i omogućavanje uspostave cjelovitoga zdravstvenog e-kartona – istaknuo je premijer.

Ova bi usluga uvelike pomogla timovima hitne pomoći, omogućila im bržu i lakšu intervenciju te uštedila vrijeme jer ne dolazi do nepotrebnog gubljenja vremena. No najveći izazov u cijelom programu je kako građanima pomoći i objasniti sve prednosti digitalizacije cijelog sustava i koja je njezina korist kada se uvede.

Premijer nije mogao sakriti zadovoljstvo što se, u kontekstu globalnog procesa digitalizacija, ova radionica održava baš u tjednu kada počinje Svjetski gospodarski forum u Davosu. Gdje je jedna od ključnih tema 4. industrijske revolucija u okviru kojih su inovacije, digitalizacija i investicije, oni koncepti koji pojašnjavaju svijet u kojem živimo i nameću državama zadaću da se što brže i kvalitetnije prilagođavaju na to što donosi 21. stoljeća.

Vijesti

DIP objavio nove rezultate o izlaznosti: Do 16.30 sati glasovalo 30,7 posto građana

Pokupsko ima najveću izlaznost u cijeloj Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti građana na lokalnim izborima. Do 16.30 sati na biralištima u Velikoj Gorici glasovalo je 30,70 posto građana, odnosno 17.058 birača. Usporedbe radi, 2017. godine na lokalnim izborima do 16.3o sati na biralištima je glasovalo 29,52 posto Velikogoričana. Sličan postotak izlaznosti je i na razini cijele županije. Naime, u Zagrebačkoj županiji do 16.30 sati glasovalo je 33,58 posto birača, odnosno 90.686 građana. Radi se o nešto malo manjoj izlaznosti nego na prošlim lokalnim izborima, kada je do 16.30 sati izlaznost bila 34,10 posto.

U općini Orle izlaznost je 32,30 posto, u općini Kravarsko 46,87, a u općini Pokupsko 66,08 posto. Pokupsko ima najveću izlaznost u Zagrebačkoj županiji.

Dodajmo i kako je izlaznost na razini cijele države 35,54 posto.

16.5.2021. Petrovina – Lokalni izbori 2021. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Vijesti

Do 11.30 sati na izbore u Velikoj Gorici izašlo 13,80 posto birača

Izbori traju do 19 sati

Objavljeno

on

Od 7 sati ujutro otvorena su birališta na lokalnim izborima u Velikoj Gorici. 55.556 građana s pravom glasa biraju gradske četvrti i mjesne odbore, gradonačelnika i župana te gradsko vijeće i županijsku skupštinu. Do 11.30 sati na 68 birališta na goričkom području izašlo je 13,80 posto birača, odnosno 7.665 Velikogoričana, javlja Državno izborno povjerenstvo. Što se tiče Zagrebačke županije, do sada je glasovalo 15,12 posto stanovnika. Odazvi je isti kao i prije četiri godine.

Svoju građansku dužnost obavili su i kandidati za gradonačelnike Velike Gorice, svatko na svom izbornom mjestu.

 

Na svom biračkom mjestu glasovao je i kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije Velikogoričanin Domagoj Lovrić.

Što se pak goričkih općina tiče, najmanja je izlaznost u općini Orle gdje je izašlo 13,24 posto birača. No, takav slabiji odaziv ne čudi budući da je pobjedu za mjesto načelnika već odnio Ervin Vujica kao jedini kandidat. U općini Kravarsko do 11.30 sati na birališta je izašlo 19,34 posto birača, a u općini Pokupsko čak 27,64 posto.

Nastavi čitati

Vijesti

Povelja Republike Hrvatske stigla u Turopolje

Za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske

Objavljeno

on

Na prijedlog Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, još u vrijeme prije pandemije, Plemenitoj općini turopoljskoj i njenoj postrojbi Turopoljskom banderiju dodjeljelo je Predsjedničko priznanje Povelja Republike Hrvatske – za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske.

– Nadali smo se i čekali svečano uručenje, no Predsjednik je odlučio da neće biti prijma povijesnih postrojbi te nam je s Pantovčaka, preko ureda Saveza u Karlovcu, stigla u Turopolje. Priznanje je to svim članovima Plemenite općine turopoljske na neumornom radu na očuvanju turopoljske baštine, naročito banderijalcima koji su proteklih 30 godina ponosito nosili odoru Turopoljskog banderijalca! – kazali su iz Plemenite općine turopoljske Juraj.

 

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno