Povežite se s nama

HOTNEWS

Zavirili smo u garažu obitelji Gavran u Rakitovcu gdje se proizvodi šampionski džin u Hrvatskoj

Gavran: “Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju označene samo brojevima, a u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod.”

Objavljeno

na

U posljednjih nekoliko godina gin osvaja svijet te postaje sve popularnije piće koje se pije na mnogo načina. No, jeste li znali da se najbolji gin proizvodi, ni više ni manje nego u Rakitovcu? U svojih 20 kvadrata garaže, obitelj Gavran, napravila je pravu malu obiteljsku destileriju i pokrenula proizvodnju gina. Kako nam priča vlasnik Destilerije Gavran, Ivan, sve je krenulo od ideje da hobi pretvore u posao.

– Supruga Paula i ja smo prije nekoliko godina došli na ideju da se počnemo baviti proizvodnjom jakih alkoholnih pića. Prva misao i početna istraživanja su išla u smjeru proizvodnje rakija s obzirom na to da smo imali određena znanja i iskustvo u procesima proizvodnje voćnih rakija. Istražujući svijet jakih alkoholnih pića zaintrigirao nas je gin koji je svojom prepoznatljivošću osvojio cijeli svijet. Prije godinu i pol dana počeli smo aktivno istraživati gin kroz literaturu, edukacije i pokuse te smo nakon godinu dana i 22 pokušaja dobili kombinaciju s kojom smo se otisnuli u profesionalne vode – prepričao nam je Ivan, čiji je gin Raven’s 23, u studenom na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića na Agronomskom fakultetu osvojio šampionsku titulu.

Ivan Gavran na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića u Zagrebu – foto: Ivan Gavran

Mala, za sad, garažna destilerija u sklopu obiteljske kuće, koja je službeno s radom krenula prije nepunih dva mjeseca je Ivanov i Paulin cijeli svijet, od istraživanja, proizvodnje, odležavanja, pakiranja…S obzirom da je riječ o obiteljskom poslu, naš sugovornik ističe kako nema podjele poslova već svi rade sve. 

–  Kad imate redovan radni odnos i otvorite dodatni obrt najveći problem s kojim se susrećete je vrijeme. To je trenutno najvažnija stvar i u narednom periodu bit će izazovno iskoristiti kvalitetno vrijeme koje imamo. Moram naglasiti kako je supruga preuzela kompletnu brigu o kućanstvu koja nije mala, a kako bi ja svoje slobodno vrijeme posvetio razvoju i rastu destilerije. Ovim putem joj želim zahvaliti na trudu, ali i kada su rokovi u pitanju onda oboje radimo sve potrebne poslove od proizvodnje preko pakiranja pa do dostave – naglašava Ivan te nam prepričava kako su se zajednički pri odluci da naprave proizvod koji će plasirati na tržište, dogovorili kako neće biti kompromisa oko finalnog proizvoda te da moraju dobiti, savršeno nesavršen proizvod.

Foto: Ivan Gavran

– Naš gin definiramo kao spoj nespojivog. Otuda i vizija stvaranja savršeno nesavršenih proizvoda. Upravo taj spoj nespojivog daje mu jednu prepoznatljivost u širokoj paleti ginova na našem tržištu. Nastao je kombinacijom modernog i tradicionalnog, ruralnog i urbanog, inspiriran hrvatskom prirodom i orijentalnim pričama, obogaćen domaćim sastojcima i egzotičnim aromama… Tradicionalne začine vrhunske kvalitete dobavljene isključivo iz obiteljskih gospodarstava (borovica, limun, naranča, korijander, lavanda, kadulja, matičnjak) spojeni su s čistom egzotikom – s đumbirom i pupoljcima perzijske ruže. Ta raznolikost mirisa i okusa stvorila je izuzetno aromatičan dry gin. Malo destilera bi se odlučilo na takve kombinacije – kaže Ivan.

U 20 kvadrata garaže pokrenuli su vlasititu destileriju – Foto: Ivan Gavran

Proces dobivanja njihovog, kako ga vole nazvati “savršeno nesavršenog proizvoda” i dobitne kombinacije nije bio nimalo lak. No, ipak, 23 pokušaj pokazao se kao pravi. A da je to “to”, shvatili su uz pomoć prijatelja.

– Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju, po 5 komada, a koji su bili označeni samo brojevima i u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod. Moram napomenuti da su među uzorcima bili samo premium ginovi, tako da je konkurencija bila žestoka – sa smiješkom će Ivan.

S obzirom na to da je posao tek pokrenut i da su ograničeni godišnjim proizvodnim kapacitetima, a to je oko 3 300 boca (0,7 lit) gina, svoj  šampionski gin plasiraju tek u nekoliko ugostiteljskih objekata te surađuju s jednim manjim distributerom koji se bavi ekskluzivnim pićima, no pregovaraju s još nekoliko distributera te se nadaju kako će u narednih mjesec dana svoj gin učiniti pristupačnijim širem krugu potencijalnih kupaca.

Foto: Ivan Gavran

Na pitanje što je potrebno za proizvodnju gina, Ivan nam je odgovorio je da je na prvom mjestu definitivno znanje te tehnike destiliranja.

– Što više znate i što ste pedantniji kvaliteta vašeg finalnog proizvoda bit će bolja. Preporučujem svakom tko se upušta u proizvodnju destilata bilo kojeg tipa da se prvo educira. Jako puno ljudi proizvodi npr. rakije, a griješe u nekim elementarnim stvarima, znam to jer sam i sam bio takav. Također tu je i sirovina, jer ako želite vrhunski proizvod koristi se isključivo najbolje. Osnovi sastojak gina je borovica (u nekim krajevima se kaže klek, smreka…), a ono što je zanimljivo je da su ostali sastojci stvar naše mašte. Možete staviti sve što želite. Jedan od najpoznatijih ginova na svijetu koristi krastavac u proizvodnji. Uobičajeno se koriste razni začini i trave te citrusi…Najčešći i najjednostavniji način proizvodnje gina jest maceracija navedenih sirovina u nekom alkoholu poljoprivrednog porijekla. Nakon određenog vremena destiliramo taj alkohol u pripadajućim kotlovima za destilaciju. Napominjem da skuplji, moderniji kotao nije preduvjet za kvalitetu gina. Vrhunski destilati se mogu napraviti i na najjednostavnijim kotlovima za destilaciju. Po završetku destilacije sirovi gin mora neko vrijeme odležati kako bi destilat postao mekši i harmoničniji za piće. Zadnji korak je razrjeđivanje destilata destiliranom vodom i punjenje u boce. Svaki od ovih koraka zahtjeva određeno znanje i također traži iskustvo u svakom koraku kako bi s nizom pravovremenih reakcija dobili piće u kojem možemo uživati – objašnjava nam Gavran.

Foto: Ivan Gavran

Iz ove male rakitovečke destilerije trenutno se u malim bocama distribuira samo gin, no kako kažu vlasnici, svoju destileriju gradit će korak po korak.

– Cilj nam je proizvesti i prodati 3 tisuće boca te sklopiti ugovor s nekoliko distributera i postati prepoznatljivi na području Zagrebačke županije sa svojim nagrađivanim ginom. U godinama pred nama planiramo rasti i širiti se na našu obalu te također proširiti paletu proizvoda. Upravo smo razvili liker – medicu koju ćemo možda plasirati na tržište već u ovoj godini, a od 2023. godine planiramo proširiti kapacitete na proizvodnju voćnih rakija. Također intenzivno proučavamo i votku… – otkrio nam je Ivan planove za buduće razdoblje, a mi se nadamo kako ćemo uskoro u našim goričkim kafićima i restoranima imati prilike kušati ovaj šampionski gin.

 

 

 

HOTNEWS

FOTO Na državnoj cesti prema Zračnoj luci posječeno osam stabala

Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla…

Objavljeno

na

Vozeći se državnom cestom D430 prema Zračnoj luci, možemo ugledati nesvakidašnji prizor. Koliko može biti velika ljudska glupost ili jednostavno neodgovornost, pokazuje čak osam otpiljenih stabala stupastog graba. Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla. Budimo dobri gospodari naše prirode i okoliša, ne uništavajmo i cijenimo ono što imamo.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija za vikend opet pojačano kontrolira

U akciji će se kontrolirati alkohol, droge i brzina, ali i ostali prometni prekršaji…

Objavljeno

na

Tijekom vikenda, od 20. svibnja do 23. svibnja na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“, najavili su iz zagrebačke policije, a sve s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

– Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – upozoravaju iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sutra ćemo doznati rezultate istraživanja što Velikogoričani misle o stanju zelenila

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati…

Objavljeno

na

Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici te što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu doznat ćemo sutra kada će se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održati javno predstavljanje trenutnih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta, ali i predstavit će se dosadašnji rezultati petogodišnjeg projekta Regreen koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta.

– Na javnom predstavljanju Regreen projekta predstavit ćemo kakve prilike on donosi Velikoj Gorici, dok će nas inozemni partneri inspirirati rješenjima baziranim na prirodi koja koriste u svojim gradovima. Nakon prezentacija održat će se “show room” u sklopu koje će svi zainteresirani imati priliku raspraviti izložene teme s govornicima. Ovom prilikom ujedno će se predstaviti rezultati istraživanja Grada o stavovima građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici – istaknuli su iz Grada.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja ćemo predstaviti uključuju karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps, City explorer – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi i Greenopolis – edukativnu platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi.

Pozivaju se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na ovom događanje prijave na LINKU. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima građanima za održivi razvoj gradova.

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Napišite najbolji i originalni scenarij na turopoljskom dijalektu i osvojite 8 tisuća kuna

Film će se prema nagrađenom scenariju snimiti samo ako potpuno zadovolji sve postavljene kriterije potrebne za realizaciju projekta….

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica i nositelji kulturnog dobra turopoljskog dijalekta Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica, KUD Mičevec, KUD Velika Mlaka, KUD Nova zora, OSS Buševec, Etno udruga Kurilovec, Plemenita opčina turopoljska objavljuju Natječaj za najbolji i originalni scenarij.

– Natječaj za najbolji i originalni scenarij objavljuje se u okviru projekta „Učimo turopoljski dijalekt“. Cilj projekta je očuvati i promovirati turopoljski dijalekt koji je od 2017. godine rješenjem Ministarstva kulture i medija dobio status kulturnog dobra. Na natječaj se mogu prijaviti dramaturzi, sve osobe sa završenom Akademijom dramske umjetnosti te svi oni koji su vješti u pisanju i koji imaju dobru ideju, bez obzira na uzrast – istaknuli su iz Grada.

Najbolji scenarij ostvarit će financijsku nagradu u iznosu od 8.000,00kn neto te će se objaviti u časopisu Škrijna turopolska koju izdaje Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica. Film će se prema nagrađenom scenariju snimiti samo ako potpuno zadovolji sve postavljene kriterije potrebne za realizaciju projekta.

Svoju prijavu uz raspisani scenarij  možete poslati na mail adresu natjecaj.kultura@gorica.hr, a rok za dostavu je 30.rujna. Detalje natječaja pronađite ovdje. 

 

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Zalog zlata sve je popularniji zbog ove 3 prednosti

Osim što ga možete prodati, svoj zlatni nakit možete i založiti. Evo kako…

Objavljeno

na

Objavio/la

Brojni se građani u Hrvatskoj, pa i velik broj Goričana, nerijetko zapita kako bi se u kratko vrijeme moglo doći do novca potrebnog za podmirenje nekih novonastalih izdataka. Mora se platiti nenadani kućanski popravak, servis automobila, maturalno putovanje ili pohađanje auto-škole svom djetetu. A ponekad i više takvih sličnih troškova istovremeno…

Postoji više različitih scenarija brzog dolaska do gotovine. Od onih legalnih, neki su skupi, neki komplicirani, a neki mogu narušiti prijateljstva…Jedan od najjednostavnijih načina kako to možete učiniti je iskoristiti vrijednost zlata odnosno vašeg zlatnog nakita.

Zlatni predmet poput zlatnog nakita, sata ili zlatnika, možete prodati u otkup zlata. No, ukoliko ga se ne želite trajno odreći, možete ga i založiti. To uz puno povjerenje i maksimalnu sigurnost možete učiniti u Auro Domusu, tvrtki koja je povjerenje velikog broja građana zadobila upravo otkupljujući zlato. Usluga zaloga zlata je i razvijena upravo zbog upita klijenata koji nisu htjeli prodati svoje zlato i trajno ga se odreći, ali su ipak htjeli iskoristiti njegovu vrijednost za privremeno financiranje.

Jedan od razloga zašto je usluga zaloga zlata postala izuzetno popularna jest taj što je sam proces zaloga vrlo jednostavan i brz, a započinje besplatnom procjenom predmeta. Ukoliko se složite s dobivenom ponudom, odmah po potpisu ugovora isplaćuje vam se gotovina što je također velika prednost ove usluge. Od isplaćenog iznosa, uplaćuje se rezervacija predmeta, dok Auro Domus zadržava predmet na osiguranoj pohrani. Po svoj se dragocjeni predmet možete vratiti i otkupiti ga natrag kad god želite. Ovakva fleksibilnost u otplati još je jedna od prednosti zaloga zlata jer možete sami izabrati trajanje zakupa, a nakon prvih 30 dana možete ga i produžiti.

Koristeći sve popularniju opciju zaloga, klijenti mogu doći do prijeko potrebne gotovine za rješavanje financijskih potreba a da pri tom zadrže zlatni predmet u svom vlasništvu. Auro Domus, vodeći hrvatski lanac u otkupu zlata uslugu zaloga zlata pruža u svojih sedamdesetak poslovnica širom zemlje. Goričani je posjećuju na adresi Zagrebačka 15 dok se za sve informacije može nazvati i besplatan broj telefona 0800 73 72 ili poslati upit na info@aurodomus.com.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno