Povežite se s nama

HOTNEWS

Zavirili smo u garažu obitelji Gavran u Rakitovcu gdje se proizvodi šampionski džin u Hrvatskoj

Gavran: “Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju označene samo brojevima, a u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod.”

Objavljeno

na

U posljednjih nekoliko godina gin osvaja svijet te postaje sve popularnije piće koje se pije na mnogo načina. No, jeste li znali da se najbolji gin proizvodi, ni više ni manje nego u Rakitovcu? U svojih 20 kvadrata garaže, obitelj Gavran, napravila je pravu malu obiteljsku destileriju i pokrenula proizvodnju gina. Kako nam priča vlasnik Destilerije Gavran, Ivan, sve je krenulo od ideje da hobi pretvore u posao.

– Supruga Paula i ja smo prije nekoliko godina došli na ideju da se počnemo baviti proizvodnjom jakih alkoholnih pića. Prva misao i početna istraživanja su išla u smjeru proizvodnje rakija s obzirom na to da smo imali određena znanja i iskustvo u procesima proizvodnje voćnih rakija. Istražujući svijet jakih alkoholnih pića zaintrigirao nas je gin koji je svojom prepoznatljivošću osvojio cijeli svijet. Prije godinu i pol dana počeli smo aktivno istraživati gin kroz literaturu, edukacije i pokuse te smo nakon godinu dana i 22 pokušaja dobili kombinaciju s kojom smo se otisnuli u profesionalne vode – prepričao nam je Ivan, čiji je gin Raven’s 23, u studenom na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića na Agronomskom fakultetu osvojio šampionsku titulu.

Ivan Gavran na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića u Zagrebu – foto: Ivan Gavran

Mala, za sad, garažna destilerija u sklopu obiteljske kuće, koja je službeno s radom krenula prije nepunih dva mjeseca je Ivanov i Paulin cijeli svijet, od istraživanja, proizvodnje, odležavanja, pakiranja…S obzirom da je riječ o obiteljskom poslu, naš sugovornik ističe kako nema podjele poslova već svi rade sve. 

–  Kad imate redovan radni odnos i otvorite dodatni obrt najveći problem s kojim se susrećete je vrijeme. To je trenutno najvažnija stvar i u narednom periodu bit će izazovno iskoristiti kvalitetno vrijeme koje imamo. Moram naglasiti kako je supruga preuzela kompletnu brigu o kućanstvu koja nije mala, a kako bi ja svoje slobodno vrijeme posvetio razvoju i rastu destilerije. Ovim putem joj želim zahvaliti na trudu, ali i kada su rokovi u pitanju onda oboje radimo sve potrebne poslove od proizvodnje preko pakiranja pa do dostave – naglašava Ivan te nam prepričava kako su se zajednički pri odluci da naprave proizvod koji će plasirati na tržište, dogovorili kako neće biti kompromisa oko finalnog proizvoda te da moraju dobiti, savršeno nesavršen proizvod.

Foto: Ivan Gavran

– Naš gin definiramo kao spoj nespojivog. Otuda i vizija stvaranja savršeno nesavršenih proizvoda. Upravo taj spoj nespojivog daje mu jednu prepoznatljivost u širokoj paleti ginova na našem tržištu. Nastao je kombinacijom modernog i tradicionalnog, ruralnog i urbanog, inspiriran hrvatskom prirodom i orijentalnim pričama, obogaćen domaćim sastojcima i egzotičnim aromama… Tradicionalne začine vrhunske kvalitete dobavljene isključivo iz obiteljskih gospodarstava (borovica, limun, naranča, korijander, lavanda, kadulja, matičnjak) spojeni su s čistom egzotikom – s đumbirom i pupoljcima perzijske ruže. Ta raznolikost mirisa i okusa stvorila je izuzetno aromatičan dry gin. Malo destilera bi se odlučilo na takve kombinacije – kaže Ivan.

U 20 kvadrata garaže pokrenuli su vlasititu destileriju – Foto: Ivan Gavran

Proces dobivanja njihovog, kako ga vole nazvati “savršeno nesavršenog proizvoda” i dobitne kombinacije nije bio nimalo lak. No, ipak, 23 pokušaj pokazao se kao pravi. A da je to “to”, shvatili su uz pomoć prijatelja.

– Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju, po 5 komada, a koji su bili označeni samo brojevima i u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod. Moram napomenuti da su među uzorcima bili samo premium ginovi, tako da je konkurencija bila žestoka – sa smiješkom će Ivan.

S obzirom na to da je posao tek pokrenut i da su ograničeni godišnjim proizvodnim kapacitetima, a to je oko 3 300 boca (0,7 lit) gina, svoj  šampionski gin plasiraju tek u nekoliko ugostiteljskih objekata te surađuju s jednim manjim distributerom koji se bavi ekskluzivnim pićima, no pregovaraju s još nekoliko distributera te se nadaju kako će u narednih mjesec dana svoj gin učiniti pristupačnijim širem krugu potencijalnih kupaca.

Foto: Ivan Gavran

Na pitanje što je potrebno za proizvodnju gina, Ivan nam je odgovorio je da je na prvom mjestu definitivno znanje te tehnike destiliranja.

– Što više znate i što ste pedantniji kvaliteta vašeg finalnog proizvoda bit će bolja. Preporučujem svakom tko se upušta u proizvodnju destilata bilo kojeg tipa da se prvo educira. Jako puno ljudi proizvodi npr. rakije, a griješe u nekim elementarnim stvarima, znam to jer sam i sam bio takav. Također tu je i sirovina, jer ako želite vrhunski proizvod koristi se isključivo najbolje. Osnovi sastojak gina je borovica (u nekim krajevima se kaže klek, smreka…), a ono što je zanimljivo je da su ostali sastojci stvar naše mašte. Možete staviti sve što želite. Jedan od najpoznatijih ginova na svijetu koristi krastavac u proizvodnji. Uobičajeno se koriste razni začini i trave te citrusi…Najčešći i najjednostavniji način proizvodnje gina jest maceracija navedenih sirovina u nekom alkoholu poljoprivrednog porijekla. Nakon određenog vremena destiliramo taj alkohol u pripadajućim kotlovima za destilaciju. Napominjem da skuplji, moderniji kotao nije preduvjet za kvalitetu gina. Vrhunski destilati se mogu napraviti i na najjednostavnijim kotlovima za destilaciju. Po završetku destilacije sirovi gin mora neko vrijeme odležati kako bi destilat postao mekši i harmoničniji za piće. Zadnji korak je razrjeđivanje destilata destiliranom vodom i punjenje u boce. Svaki od ovih koraka zahtjeva određeno znanje i također traži iskustvo u svakom koraku kako bi s nizom pravovremenih reakcija dobili piće u kojem možemo uživati – objašnjava nam Gavran.

Foto: Ivan Gavran

Iz ove male rakitovečke destilerije trenutno se u malim bocama distribuira samo gin, no kako kažu vlasnici, svoju destileriju gradit će korak po korak.

– Cilj nam je proizvesti i prodati 3 tisuće boca te sklopiti ugovor s nekoliko distributera i postati prepoznatljivi na području Zagrebačke županije sa svojim nagrađivanim ginom. U godinama pred nama planiramo rasti i širiti se na našu obalu te također proširiti paletu proizvoda. Upravo smo razvili liker – medicu koju ćemo možda plasirati na tržište već u ovoj godini, a od 2023. godine planiramo proširiti kapacitete na proizvodnju voćnih rakija. Također intenzivno proučavamo i votku… – otkrio nam je Ivan planove za buduće razdoblje, a mi se nadamo kako ćemo uskoro u našim goričkim kafićima i restoranima imati prilike kušati ovaj šampionski gin.

 

 

 

HOTNEWS

Klimakomore, hidraulika u sustavu grijanja, solari – Zelinska osnovna škola korak do EU standarda

Radovi na energetskoj obnovi idu planiranom dinamikom.

Objavljeno

na

U tijeku je energetska obnova OŠ Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini, zajedno sa sportskom dvoranom, a radovi napreduju planiranom dinamikom. Na zgradi škole zamijenjeno je krovište i postavljeni su solarni paneli, kao dio buduće solarne elektrane koja će zgrade opskrbljivati električnom energijom.

Trenutačno se na sportskoj dvorani mijenja krovište, dok je zgrada već dobila toplinsku izolaciju vanjskih zidova, nakon koje će uslijediti završna obrada i izvedba dekorativne žbuke.

Foto: Dražen Kopač

– Ovime će škole imati znatne uštede energije za 54,5 posto što rezultira i smanjenjem računa režija. Ne smijemo zaboraviti ni ekološke prednosti projekta, jer će emisije CO2 biti smanjene za više od 90 posto – objasnio je župan Stjepan Kožić i dodao da je u prostorijama škole postojeća rasvjeta zamijenjena energetski učinkovitijom, LED rasvjetom.

Energetska obnova, uz ostalo, obuhvaća i ugradnju dizalica topline, ugradnju mehaničke ventilacije s rekuperatorima zraka te, u sportskoj dvorani, ugradnju opreme za hidraulično uravnoteženje sustava grijanja, ugradnju klimakomora i solarnog sustava za pripremu tople vode.

Foto: Dražen Kopač

Vrijednost projekta energetske obnove je 5 milijuna eura. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobiven je iznos od 2,51 milijun eura, dok je preostali iznos osigurala Zagrebačka županija, osnivač škole.

–I u budućnosti ćemo imati ovakvih investicija na školskoj infrastrukturi, kao i dogradnju škola radi postizanja jednosmjenske nastave. To je naš cilj u postizanju europskog standarda uvjeta obrazovanja – dodao je župan.

Podsjećamo da je na području Zagrebačke županije u tijeku ciklus energetskih obnova šest objekata vrijednih 17,5 milijuna eura. Uz OŠ Dragutina Domjanića sa sportskom dvoranom,  novo energetsko ruho dobit će i ispostave Doma zdravlja u Samoboru i Ivanić Gradu, županijska upravna zgrada i OŠ Đure Deželića u Ivanić Gradu te SŠ Dragutina Stražimira i u Svetom Ivanu Zelini.

Spomenutom iznosu dodajmo i financiranje novih projekata energetske obnove ukupne vrijednosti 4 milijuna eura a riječ je o zgradi Doma zdravlja u Velikoj Gorici i OŠ Jakovlje, od čega će NPOO pokriti većinu troškova.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ilba Graditeljstvo pobjednik 10. Memorijala Nikole Gmižića u Poljani Čičkoj

Objavljeno

na

Objavio/la

Ilba Graditeljstvo pobjednik je 10. memorijalnog malonogometnog turnira Nikole Gmižića u Poljani Čičkoj, koji je organizirala Udruga mladih Frajer i DVD Čička Poljana. Na turniru je sudjelovalo 15 ekipa, koje su prvo igrale u pet eliminacijskih skupina po 3 ekipe.

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Susreti po kup sustavu (na ispadanje) igrani su u trajanju 2×10 minuta, a poluzavršnica i finale 2×12 minuta. Sudili su, kao i prošle godine, Luka Kelihar i Stjepan Sučić, suci Nogometnog saveza Velika Gorica.

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ceremonijal dodjele nagrada vodio je Mladen Matanović, jedan od organizatora, priznanja su uručivali gospođa Ljubica Pogledić , Marko Gmižić, Jurica Mihalj, Darinko Gutić i Zoran Kirin. Kirin je autor umjetničkog djela koje će ubuduće biti uručivano pobjedniku turnira kao prijelazni pehar.

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sve pojedinačne nagrade uručene su igračima pobjedničke momčadi: David Gogić – najbolji igrač, Luka Komšić – najbolji vratar, Vito Ferina – najbolji strijelac (svi Ilba Graditeljstvo).

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Odziv posjetitelja i gostiju na memorijal vrlo dobar, sve veći broj mladih pokazatelj je opravdanosti organiziranja ovakvog turnira.

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poljana Čička, 29.06.2025. 10. memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Exotic band je svirkom i pjesmom (od 17 sati) dodatno podizao raspoloženje posjetitelja i sudionika turnira.

Galerija fotografija

10.memorijalni malonogometni turnir Nikola Gmižić 2025

REZULTATI (Poljana Čička, 29.06.2025.)  Četvrtfinale: NK Čehi – Udruga Ujedinjenja 0:0 (2:1,7m), Ilba Graditeljstvo – OPG Kovač 2:0, DM Kuče – Gooneri 0:1, Pekara Novo Čiče – TSF Termo 2:0. Polufinale: NK Čehi – Ilba Graditeljstvo 0:2, Gooneri – Pekara Novo Čiče 1:0. Za 3. mjesto (7m): NK Čehi – Pekara Novo Čiče 3:4. Finale: Ilba Graditeljstvo – Gooneri 6:2.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorica jučer srušila rekord! 38,2 Celzijeva stupnja pržilo grad

Od kad postoje mjerenja, Velika Gorica nikad u lipnju nije imala toliko visoku temperaturu zraka…

Objavljeno

na

Objavio/la

Lipanjski toplinski val 2025. godine, koji je jučer imao svoj vrhunac, za Veliku Goricu će ostati upisan debelim slovima u meteorološkim mjerenjima. 

Naime, 26. lipnja meteorološka stanica postavljena 2 metra iznad tla u hladovini zabilježila je temperaturu zraka od 38,2 Celzijeva stupnja, što je lipanjski temperaturni rekord za naš grad. 

Tako je jučerašnji dan zabilježen kao najtopliji u povijesti mjerenja u mjesecu lipnju – objavio je jutros u eteru City radija prognostičar Krstijan Božarov s portala Kad će kiša. 

Srećom, danas lakše dišemo. Jutro nam je pretežno oblačno, mjestimično s kišom ili pljuskovima i grmljavinom. Sredinom i u drugom dijelu dana bit će sunčanije, ali je kasno poslijepodne i navečer još moguć pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 29 do 32°C. 

Sutra će biti pretežno ili djelomično sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 17 do 22°C, a najviša dnevna od 29 do 32°C. 

U nedjelju će biti pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. jutarnja temperatura od 15 do 20°C, a najviša dnevna od 30 do 33°C. 

Sljedećeg tjedna temperature zraka bi opet mogle skočiti do 35-ce!

Nastavite čitati

HOTNEWS

Tržnica seli na novu lokaciju – kreće rekonstrukcija nadstrešnice

Povratak „placa“ u Školsku planiran krajem ljeta.

Objavljeno

na

Na gradskoj tržnici u Školskoj ulici 30. lipnja počinju radovi na obnovi nadstrešnice te će privremena lokacija tržnice od 1. srpnja do završetka radova biti na prostoru između Muzeja Turopolja i „stare općine“ – obavještava VG Komunalac.

Radove izvodi tvrtka Vodoprivreda-Zagorje d.o.o., a ponovni početak rada tržnice, na uobičajenoj lokaciji, očekuje se najkasnije krajem ljeta.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Naši vatrogasci spremni za zaštitu od požara u priobalju – u četvrtak prva smjena ide na otok Ugljan

Maceković: Dužina perioda dislokacija ovisi o vremenskim uvjetima u rujnu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i ovog ljeta idu – na more. No, nije riječ o putovanju na godišnje odmore već planirane aktivnosti u sklopu zaštite od požara u priobalju, kada odlaze na ispomoć kolegama na našem Jadranu.

Prva redovna dislokacija traje od 26. lipnja do 10. srpnja.

Foto: Cityportal

– Sudjelujemo s dva vatrogasca i jednim vozilom u mjestu Kukljica na otoku Ugljanu, zajedno s jednim pripadnikom JVP Grada Zaprešića te jednim kemijskim vozilom iz JVP Grada Ivanić Grada – ispričao nam je Ivica Maceković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

Inače, dislokacije traju po 14 dana, a svakog drugog četvrtka je smjena vatrogasaca.

Foto: Naši škoji DVD Kali-Kukljica

–To će u konačnici biti ukupno oko sedam smjena, što ovisi o odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika koji se vodi vremenskim uvjetima u mjesecu rujnu – dodaje Maceković.

Našim vatrogascima želimo mirno ljeto, bez požara i da se sretno vrate svojim kućama!

Nastavite čitati

Reporter 450 - 26.06.2025.

Facebook

Izdvojeno