Povežite se s nama

Politika

Žalba u zadnji čas opet odgodila otvaranje ponuda za pročistač?!

Natječaj je otvoren još 1. srpnja, ali nikako da dođe do otvaranja ponuda. U studenom je odgođeno zbog pristigle žalbe, baš kao i ovog četvrtka, kad je žalba stigla u “foto finišu”

Objavljeno

na

pročistač1

Trebalo je u 9 sati, u četvrtak ujutro, početi otvaranje ponuda pristiglih na Javni natječaj za rekonstrukciju i dogradnju pročistača otpadnih voda, kojim bi projekt nakon više odgoda konačno krenuo u realizaciju, ali od svega opet – ništa! Samo nekoliko minuta prije zakazanog početka, prenosi VG danas, stigla je žalba. I cijela stvar opet će se prolongirati…

Prvi pokušaj propao je nakon velike afere vezane uz Elektrocentar Petek, koji se na prvom natječaju za posao borio sa Strabagom, a novi natječaj čekali smo gotovo šest mjeseci. Raspisan je 1. srpnja, plan je bio da završi početkom rujna, ali rok se stalno produživao zbog pitanja i zahtjeva zainteresiranih strana. I išlo je tako sve do studenog, kad je također stigla žalba i opet sve pomaknula za mjesec dana.

Jutrošnja žalba dovela je do ponavljanja istog scenarija, sad ćemo još mjesec dana morati čekati na novu priliku da se ova priča konačno završi. Vrijeme prolazi, žalbe dolaze, a radovi cijela procedura nikako da dođe svome kraju i omogući da što prije krenu i radovi na projektu vrijednom 97 milijuna kuna.

Više detalja o cijelom slučaju trebali bismo doznati nakon Tri kralja, kad je najavljena konferencija za novinare vodećih ljudi Grada na ovu temu.

Politika

Velikogorički MOST priopćenjem reagirao na poslovanje GSGVG-a

Iz stranke su izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost zbog, kako kažu, netransparentnog poslovanja gradske tvrtke

Objavljeno

na

DSC 0929 1

Nastavno na konfrenciju za novinare održanu u petak, iz velikogoričkog MOST-a su priopćenjem izrazili svoje nezadovoljstvo radom GSGVG-a.

Tekst priopćenja u cijelosti možete pronaći ovdje:

GSGVG Priopćenje Mosta Velika Gorica o nestalim dodatnim sredstvima za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Velikoj Gorici 2.8.22.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Povijesna fešta u Hrvatskoj: Svečano otvoren Pelješki most!

‘Ostvarili smo državni, strateški i svehrvatski projekt. Ovo je projekt ponosa, zato što smo dio generacije koja je spojila hrvatski teritorij’, rekao je premijer Andrej Plenković.

Objavljeno

na

Objavio/la

peljeski most krila oluje

Spektakularnim vatrometom završila je svečanost otvorenja Pelješkog mosta, koji će za promet biti otvoren između ponoći i tri sata ujutro.

Pelješki most premošćuje Malostonski zaljev, između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu, i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more. Europska komisija u lipnju 2017. odobrila je Hrvatskoj 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za izgradnju mosta. peljeski most iz zraka

26.07.2022., Pelješac, Komarna – Pelješki most Photo: Igor Kralj/PIXSELLPreletom Krila oluje iznad osvijetljenog Pelješkog mosta, započelo je svečano otvorenje mosta, koji je najveći pojedinačni graditeljski pothvat od samostalnosti do danas, a ujedno i najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU fondova.

– Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Ostvarili smo državni, strateški i svehrvatski projekt. Ovo je projekt ponosa, zato što smo dio generacije koja je spojila hrvatski teritorij. To je potez u ravni onih ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se stvara hrvatska sloboda. Ovaj projekt realizirali smo skladno. U pogledu volje, u pogledu projekta, u pogledu korištenja članstva EU na najbolji mogući način – rekao je premijer Andrej Plenković.

peljeski most zastava

26.07.2022., Komarna – Sluzbeno otvorenje Peljeskog mosta. Kumpanija/Kumpanjija s Korcule. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, ukupne duljine 2404 metra, konačno su prometno povezani jug s ostatkom države.

Program svečanog otvaranje odvijao se na odmaralištu Komarna, a Rimac Nevera koju je vozio glavni inženjer, Matija Renić, i bolid kojim je upravljao proslavljeni automobilistički as, Niko Pulić, nakon završetka svečanosti susreli su se na sredini mosta.

peljeski most rimac pulic

26.07.2022., Komarna – Rimčeva Nevera i Matija Renić, razvojni inženjer za Neveru i automobilistička legenda Niko Pulić. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

peljeski most utrka lada

26.07.2022.,Komarna – Revijalna utrka neretvanskih lađa u sklopu svečanosti otvorenja Pelješkog mosta Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Tijekom dana je s druge strane mosta, u Brijesti na Pelješcu, trajao bogati program, od budnice orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, utrke trkača svih generacija, kao i lađara ispod mosta, nastupa klapa, KUD-ova i drugih. Također je s te strane most bio otvoren za sve građane i posjetitelje koji su njime htjeli prošetati.

peljeski most pjesaci

26.07.2022.,Komarna – Atmosfera na Pelješkom mostu. U 10 sati Pelješki most otvorio se za pješake, do prvih pilona mosta Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

peljeski most vukovarac

26.07.2022., Komarna – Vukovarac Stjepan Draganić prvi je biciklom napravio vožnju po Pelješkom mostu
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

 

Nastavite čitati

Politika

S prvim danom kolovoza uvodi se očinski dopust u trajanju deset radnih dana

Tijekom korištenja ovog dopusta naknada plaće isplaćivat će se u punom iznosu, a pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci djetetova života..

Objavljeno

na

Objavio/la

otac i beba

Kako bi se omogućila veća uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanje u ranoj dobi djeteta, uvedeno je novo pravo za zaposlene i samozaposlene roditelje – očinski dopust. Odlučili su to većinom glasova saborski zastupnici prihvaćanjem izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji stupa na snagu 01. kolovoza.

Očinski dopust bit će u trajanju od deset radnih dana za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece. Pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci djetetova života, a otac ga koristi neovisno o radnopravnom statusu majke. Za vrijeme korištenja očinskog dopusta, naknada plaće isplaćivat će se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, navodi Središnji državni ured za demografiju i mlade.

DSC 0388

Ilustrativna fotografija/15.04.2020. Velika Gorica. Djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zakonom se povećava i najviši iznos naknade plaće za korištenja očinskog dopusta, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5 posto proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna, umjesto ranijih 170 posto, odnosno 5.654,20 kuna.

Također je povećana i naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena na 110 posto proračunske osnovice odnosno 3.658,60 kuna, umjesto ranijih 2.328,20 kuna.

Nastavite čitati

Politika

Saborsko povjerenstvo ‘odmrznulo’ zastupnički mandat Dražena Barišića

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo na danas održanoj elektroničkoj sjednici većinom glasova donijelo je odluku o prestanku mirovanja zastupničkog mandata HDZ-ovog zastupnika Dražena Barišića.

Objavljeno

na

Objavio/la

PXL 130418 20281189

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora razmotrilo je na 28. elektroničkoj sjednici, održanoj 11. srpnja, pisanu izjavu zastupnika Dražena Barišića o ponovnom obnašanju zastupničke dužnosti, koja je upućena predsjedniku Hrvatskoga sabora 6. srpnja.

Povjerenstvo je utvrdilo kako je u skladu s člankom 14. stavkom 1. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, mirovanje zastupničkog mandata Draženu Barišiću započelo 17. rujna 2020. godine, a u Sabor je idućeg dana, kao njegova zamjena, ušao Mato Čičak.

Utvrdivši kako su ispunjeni zakonski uvjeti za prestanak mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Dražena Barišića, Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku kojom predlažu Hrvatskom saboru da također donesu odluku kojom s 14. srpnjem prestaje mirovanje Barišićevog zastupničkog mandata, te s istim danom prestaje i obnašanje zastupničke dužnost njegova zamjenika Čička.

Nastavite čitati

Vijesti

Gorički MOST o javnom putničkom prijevozu

Objavljeno

na

MOST Velika Gorica o javnom putnickom prijevozu

Predstavnici Mosta Velika Gorica, jučer su na autobusnom kolodvoru održali konferenciju za medije na temu javni putnički prijevoz te trenutno stanje goričkog kolodvora.

Prva se obratila vijećnica Karmen Rak, koja je govorila o prijevozu ZET-om te je tom prilikom istaknula kako je potreban veći broj linija, pogotovo u jesen kada krene škola jer se stvaraju velike gužve.

Također, ističe kako bi i trebalo poraditi na ispravnosti samih autobusa, a dotaknula se i goričkog autobusnog kolodvora.

Ivan Bekavac, podsjetio je na ugovor potpisan sa ZET-om još 2009.godine kojim se ZET, kako tvrdi, obvezao osigurati 12 zglobnih niskopodnih autobusa za liniju 268, a danas ih, kaže, vozi samo osam.

Više o ovoj temi pogledajte ovdje. 

 

Nastavite čitati

Reporter 417 - 28.07.2022.

Facebook

Izdvojeno